Ένα νέο είδος προγραμμάτων συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, το αποκαλούμενο “thanabot“. Τα Thanabots, στην ουσία, σχεδιάζονται για να μπορούν οι χρήστες να “συνομιλούν” με ανθρώπους που έχουν “φύγει” από την ζωή.
Ο ορισμός του “Thanabot” προέρχεται από την επιστήμη της Θανατολογίας. Η Θανατολογία είναι η ακαδημαϊκή μελέτη της θνησιμότητας ή του θανάτου. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της βιολογίας, της θεολογίας, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της λογοτεχνίας, αλλά και της οικονομίας.
Ο προγραμματιστής Jason Rohrer, δημιούργησε το πρόγραμμα “Project December”, σύμφωνα με το οποίο τα chatbots, θα μπορούν να μιμηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έκφρασης των αποθανόντων, αντλώντας δεδομένα από από προηγούμενες συνομιλίες τους, με απώτερο στόχο να διατηρήσουν την μνήμη τους.
Συγκεκριμένα θα δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να πληρώσουν και να εισάγουν δεδομένα και πληροφορίες για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο thanabot, για να “αναστήσουν” ψηφιακά τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται στην ζωή. Τα δεδομένα αυτά θα είναι τα ψηφιακά αποτυπώματα, που αφήνουν όλοι οι χρήστες στο διαδίκτυο. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το προφίλ τους στα social media, ένα e-mail ή ένα προσωπικό ιστολόγιο. Όλα αυτά διατηρούνται στον κυβερνοχώρο, και θα μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και μετά το θάνατό τους.
Μεγάλες εταιρίες τεχνολογιών, έχουν συλλέξει και συνεχίζουν να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων των χρηστών και έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν στο μέλλον την ευρεία ανάπτυξη και την εμπορία Thanabots. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναμένουν ραγδαία αύξηση στην παραγωγή των συγκεκριμένων chatbots τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία μπορεί να παρέχει έναν νέο και μοναδικό τρόπο διατήρησης των αναμνήσεων, με όσους δεν είναι πλέον στην ζωή, σηματοδοτώντας μία νέα πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα chatbots που θα βασίζονται μόνο σε δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια γενικότερη σύγχυση, διότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ζήσει μία εντελώς διαφορετική ζωή στην πραγματικότητα, από αυτήν που θα αποτυπώνεται μέσω των συγκεκριμένων αλγορίθμων. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια του περιεχομένου των thanabots, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Πηγές:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.