Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Εκπαίδευση, Τεχνολογία

Τέλος ο Ιnternet Explorer ! Γιατί;

Γράφει ο Φώτης Αρώνης, φοιτητής πληροφορικής

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε πως ο internet explorer θα φτάσει στο τέλος του αφήνοντας πολλούς με την απορία. Στην πραγματικότητα, ο Internet Explorer όντως σταματάει να δέχεται Support από την Microsoft με την καταλυτική ημερομηνία τις 15 Ιουνίου 2022, αλλά θα αντικατασταθεί ταυτόχρονα από τον Microsoft Edge ο οποίος είναι στην ουσία ένας πιο προηγμένος Internet Explorer με διαφορετικό όνομα.

Ο Internet Explorer βγήκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο 1995, οπότε αυτή η αλλαγή έρχεται μετά από 25 χρόνια. Πριν την δημιουργία καλύτερων Browser και ανταγωνιστών, όπως Firefox, Chrome κλπ, ο Internet Explorer ήταν ο πιο διάσημος Browser για πάρα πολλά χρόνια. Μετά την κυκλοφορία των υπόλοιπων Browser πολλοί χρήστες ξεκίνησαν να βλέπουν την διαφορά τόσο σε ταχύτητα όσο και σε δυνατότητες που πρόσφεραν οι άλλοι Browser σε σύγκριση με τον Internet Explorer.

Πολλοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer μόνο και μόνο για να μπορέσουν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν τους υπόλοιπους Browser και στην συνέχεια δεν τον ξανά χρησιμοποιούσαν. Δεν είναι απολύτως σίγουρο αν ένας από τους λόγους που το Internet Explorer θα αντικατασταθεί είναι επειδή είχε λάβει όλη αυτή τη κακή φήμη. Η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει κάτι περί του θέματος, παρά μόνο το ότι ο Microsoft Edge θα είναι καλύτερος σε ότι έχει να κάνει με τα θέματα του Browsing.

Τα προβλήματα του Internet Explorer φυσικά δεν ήταν μόνο η ταχύτητα του, ωστόσο επιφανειακά ήταν ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι χρήστες άλλαζαν. Αν ήταν να εμβαθύνουμε, φαίνεται ότι είχε πολλά παραπάνω προβλήματα τα οποία δεν ήταν και τόσο γνωστά στους απλούς χρήστες :

  1. Ήταν ο νούμερο ένα Browser από θέματα ελλείψεων σε θέματα ασφάλειας.
  2. Είχε πολύ περιορισμένο Support και ήταν από τους πιο αργούς Browser σε θέματα καινοτομίας και προσαρμογής στα θέλω των χρηστών του και της αγοράς.
  3. Δεν είχε Support, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει καν την δυνατότητα να μπλοκάρει διαφημίσεις και pop-ups.
  4. Το Design του ήταν πολλά χρόνια πίσω και δεν άφηνε την δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει το πως φαίνεται.
  5. Είχε πολλά προβλήματα με τον τρόπο που χειριζόταν την Javascript, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν memory leaks. Η Javascript χρησιμοποιείται στο 95% των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Και κάπως έτσι λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους αποχαιρετούμε τον Internet Explorer!