Press, Press Release, Συνέδρια

Τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TRACeD – Πτυχές της Διαδικτυακής Έμφυλης Βίας: Αναγνώριση, Πρόληψη και Τρόποι Αντιμετώπισης του Φαινομένου

Η κορύφωση του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «TRACeD – Αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο μεταξύ εφήβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών» σηματοδοτήθηκε από το τελικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο Amalia Athens Hotel (Αθήνα, Ελλάδα).
Στο συνέδριο συμμετείχαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, φορείς, αρμόδιες αρχές, εμπειρογνώμονες, οι οποίες/οι συζήτησαν εκτενώς σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου, αντάλλαξαν εμπειρίες και μοιράστηκαν στρατηγικές για την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας.

Το συνέδριο ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα προς όλους τους συμμετέχοντες από τη Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Ελλάδα), τονίζοντας τη σημασία της ιεράρχησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γυναικών, στην online και offline ζωή τους. Η Έλενα Κουντουρά, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της βίας στο διαδίκτυο μέσω ολοκληρωμένων πλαισίων πολιτικής και πρωτοβουλιών όπως το TRACeD. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδη, Μέλος του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε τη σημασία των νομοθετικών μέτρων και της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που θέτει η βία στο διαδίκτυο και την προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού και συμπερίληψης. Η Phedra Luna Neel (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Μονάδα D.3 – Ισότητα των Φύλων) τόνισε την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της ισότητας των φύλων μέσω της αντίστοιχης Οδηγίας, αλλά και έργων όπως το TRACeD, την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών στην ψηφιακή εποχή. Η Tamara Weingerl Požar, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και διαλόγου για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Σλοβενίας για την προώθηση της ψηφιακής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Dr. Jože Ruparčič, Αναπληρωτής Συνήγορος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, υπογράμμισε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αύξηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμπράξεων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση της πλατφόρμας του έργου και των εμπειριών των Cyber Guardians, της διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση μέσω του Help Chat.

Στο επόμενο τραπέζι, το οποίο συντόνισε η Ευθυμία Κίννα, MSc Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων διαφορετικών ειδικοτήτων εμβάθυνε στις πολλαπλές όψεις της έμφυλης βίας, αναλύοντας τα βαθύτερα αίτια και τις εκτεταμένες επιπτώσεις της. Η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Επιστημονική συντονίστρια του πανελλαδικού Δικτύου υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Έρευνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Κέντρο Ερευνών για την Ισότητα των Φύλων (ΚΕΘΙ), παρουσίασε τη συστημική όψη της εν λόγω βίας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταπολέμησή της. Η Αικατερίνη Κακουλάκη, διαπιστευμένη εκπαιδευτική/σχολική ψυχολόγος από την Κύπρο, ανέδειξε τις ψυχολογικές διαστάσεις και επιπτώσεις της βίας εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και Λέκτορας Ψηφιακής Εγκληματολογίας, μίλησε σχετικά με τις τεχνολογικές πτυχές και τις πολλαπλές μορφές που λαμβάνει η διαδικτυακή βία. Τέλος, η Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας υπό το πρίσμα της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης και προόδου.

Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που περιβάλλει την έμφυλη βία συζητήθηκε στο τελευταίο τραπέζι, το οποίο εστίασε στα υπάρχοντα κενά και τις προτάσεις πολιτικής. Η Θεώνη Κουφονικολάκου, Συνήγορος του Παιδιού, προσέφερε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους μηχανισμούς προστασίας και επεσήμανε τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Η Δρ. Αργυρώ Ρεντζή και ο Δρ. Ηλίας Μαρούδας, Στελέχη του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας & Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, συζήτησαν τον ρόλο της εκπαίδευσης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της διαδικτυακής βίας. Η Φωτεινή Μηλιώνη, Δρ. Νομικής και Διευθύντρια της ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, περιέγραψε το ισχύον νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία, αναδεικνύοντας πιθανές αναγκαίες παρεμβάσεις και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της προστασίας και την περαιτέρω υποστήριξη των επιζωσών/ώντων.

Η ανταλλαγή γνώσεων και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αποτελούν απόδειξη της συλλογικής μας δέσμευσης να καταπολεμήσουμε πολύπλευρα την έμφυλη βία. Όλες/οι οι συμμετέχουσες/οντες υπογράμμισαν την ανάγκη για συνέχιση των δραστηριοτήτων έρευνας, συνηγορίας και ανάπτυξης ικανοτήτων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του TRACeD, καθώς και την ανάγκη για κοινές προσπάθειες και συνέργειες για την αντιμετώπιση των κενών, την προώθηση της πρόληψης και την ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης των θυμάτων/επιζωσών.

Το έργο TRACeD είναι ένα διετές έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024. Υλοποιείται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με τους ακόλουθους εταίρους: ActionAid Hellas, CODECA – Κέντρο Κοινωνικής Συνοχής, Ανάπτυξης & Φροντίδας, CSIi – Cyber Security International Institute, Fondazione Carolina, και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τα αποτελέσματά του, επισκεφθείτε την πλατφόρμα TRACeD.

 

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι γνώμες και οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις/ους συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.