Κοινωνία, Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Τρόποι αξιοποίησης των εργαλείων της από τις τράπεζες και πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Γράφει η Αθανασία Κουμπή, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας δίνοντας το παρόν σε πολλαπλούς κλάδους της κοινωνίας. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, όπου μορφές της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζονται χρόνια πριν, με αφετηρία τη χρήση στατικών αλγορίθμων.

Οι στατικοί αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή προγραμματιστικών οδηγιών από τους υπολογιστές, με παράδειγμα αυτών τις  αυτόματες ταμειακές μηχανές, αλλά και τις αυτοματοποιημένες γραμμές στην τηλεφωνική υποστήριξη τραπεζών. Μέσα από τη τεχνολογική εξέλιξη έκαναν την εμφάνιση τους οι προγνωστικοί αλγόριθμοι, που δίνουν τη δυνατότητα στους υπολογιστές να λαμβάνουν αποφάσεις. Με τη χρήση, δηλαδή, μοντέλων παλινδρόμησης είναι δυνατή η επιτέλεση διεργασιών όπως η ανίχνευση ηλεκτρονικής απάτης.

Σύμφωνα με γνωστό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δύναται να φέρει πολλά οφέλη στις τράπεζες. Κατ’ αρχάς, μέσα από την αυτοματοποίηση εργασιών, οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια του χρόνου να ασχοληθούν με άλλες εργασίες, που απαιτούν τη προσοχή τους. Επομένως αυτός ο καταμερισμός εργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγικότητας των τραπεζών. Ακόμη, μ’ αυτόν τον τρόπο δίδεται ένας χώρος έκφρασης στους εργαζομένους για να δημιουργούν, για παράδειγμα, στρατηγικές που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της επιχείρησης.

Εκτός των παραπάνω, εξαιρετική κρίνεται η ταχύτητα με την οποία θα επιτελούνται οι εργασίες, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στη τράπεζα και να εξυπηρετηθούν οποιαδήποτε ώρα και με τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η μεταβίβαση από το παραδοσιακό χρονοβόρο σύστημα με το οποίο γινόταν η επεξεργασία διαφόρων εγγράφων και αξιολογούταν η πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή η ικανότητα των πολιτών να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους στη βάση των δανείων που λαμβάνουν. Με τη ανάληψη αυτού του έργου από τους αλγόριθμους διασφαλίζεται τόσο η ταχύτητα, όσο και η ακρίβεια επιτέλεσης του.

Μεταβαίνοντας στην αντίπερα  όχθη, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η συνεχής ανάπτυξη της, φέρει σημαντικούς κινδύνους. Ο πιο διαδεδομένος από εκείνους είναι η ανασφάλεια που μπορεί να προκύψει στη κατοχή θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η εγκαθίδρυση της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, πιο προηγμένες από τις προηγούμενες. Αντιθέτως, υποβόσκει ο κίνδυνος αντικατάστασης των υπαρχουσών θέσεων από τις μηχανές, οι οποίες θα διασφαλίζουν ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ως συνέπεια, μπορεί να υπάρξει αύξηση της ανεργίας, με δουλειές που εξαρτώνται από τη συνδιαλλαγή με τους πελάτες, να υποχωρούν νωρίτερα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που δε θα κινδυνεύουν με την έκρηξη της ανεργίας θα είναι εκείνοι που εξειδικεύονται στο νέο αυτό κομμάτι της κοινωνικής εξέλιξης, την τεχνητή νοημοσύνη, ένα κομμάτι που απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, διακυβεύεται και η αντοχή της οικονομίας, καθώς το κόστος συντήρησης και ανάπτυξης τέτοιου είδους τεχνολογιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρογκο.

Συμπερασματικά, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται σημαντικά ωφέλιμη σε αρκετούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο, η απερίσκεπτη χρήση της και άρρητη αποδοχή της διαρκούς εξάπλωσης της, φέρει στην επιφάνεια απαιτήσεις από τους ανθρώπους και ελλοχεύει πιθανούς κινδύνους, όπως, βεβαίως, και κάθε καινοτομία.

 

Πηγές:

https://www.fortunegreece.com/article/alpha-bank-gia-texniti-noimosini-oi-efkairies-oi-kindinoi-kai-pos-tha-epireastei-i-agora-ergasias/

https://www.fortunegreece.com/article/giati-i-xrisi-tis-texnitis-noimosinis-tha-apogeiothei-stis-trapezes/