Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Σύστημα ανίχνευσης που προβλέπει με ακρίβεια 92% την εμφάνιση της άνοιας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει τεράστιες πλέον δυνατότητες, καθώς μπορεί να καταστήσει εφικτή την διάγνωση διάφορων παθήσεων σε πρώιμο στάδιο. Ένα νέο βρετανικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια 92%, ποιοι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης θα εμφανίσουν άνοια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της παρούσα έρευνας ήταν όχι μόνο η έγκαιρη  διάγνωση της επερχόμενης άνοιας, αλλά και η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που εσφαλμένα διαγιγνώσκονται με άνοια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 15.307 άτομα με μέση ηλικία 72 ετών και με προβλήματα μνήμης (από τους οποίους οι 1.568 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ ή με άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη διετία) για να “εκπαιδεύσουν” το νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, προκειμένου να αναγνωρίζει τα πρόδρομα συμπτώματα της άνοιας. Το “έξυπνο” σύστημα έμαθε να διακρίνει κρυμμένες ενδείξεις στα δεδομένα, που το ανθρώπινο μάτι, ακόμη κι ενός νευρολόγου ή άλλου ειδικού, αδυνατεί να αναγνωρίσει.

Το 8% των διαγνώσεων (130 διαγνώσεις), αποδείχθηκαν εσφαλμένες και από αυτά τα ψευδώς θετικά περιστατικά άνοιας, ο αλγόριθμος κατάφερε να διαγνώσει σωστά ότι το 84% πράγματι δεν είχαν να κάνουν με άνοια. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να διακρίνει όχι μόνο ποιος μπορεί να εμφανίσει νευροεκφύλιση εγκεφάλου στο μέλλον, αλλά και να βελτιώσει την ακρίβεια της διάγνωσης, έτσι ώστε να μην διαγιγνώσκεται ως ασθενής κάποιος που δεν είναι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να οι υπολογιστές μετά από κατάλληλη ρύθμιση, να προβλέπουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την εμφάνιση της νόσου μέσα στα επόμενα δυο χρονιά, καθώς επίσης, είναι εφικτό η συγκεκριμένη μέθοδος μηχανικής μάθησης που έχει αναπτυχθεί, να εντοπίζει τους ασθενείς που εσφαλμένα έχουν λάβει την συγκεκριμένη διάγνωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πάνω το νέο αυτό σύστημα, ώστε να διαπιστωθεί η χρησιμότητά του και να επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να βελτιώσει κλινικά τη διάγνωση και θεραπεία της άνοιας.

Πηγή:  tromaktiko.gr