Γράφει η Τσαρδούλια Αγγελική, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί σε ποικίλους τομείς. Χρησιμοποιείται και εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, σε εταιρείες, οργανισμούς, επιχειρήσεις, αλλά και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός προβληματισμός, που αφορά το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς πολλές ενέργειες είναι πλέον σε θέση να υλοποιηθούν από ένα λογισμικό.
Ήδη στις ΗΠΑ και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, πολλές εταιρείες, οι οποίες επικεντρώνονταν σε ζητήματα ασφάλειας, δημόσιας διοίκησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό τους. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η Meta, το Twitter, η Amazon και η Microsoft. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, οι μαζικές αυτές απολύσεις, συμπίπτουν με την άνθιση των τομέων της εικονικής πραγματικότητας και των καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όλοι αυτοί οι κολοσσοί εταιρειών, θα λέγαμε, ότι δεν ρισκάρουν να διακινδυνεύσουν την εξάπλωση των εργασιών που αφορούν το AI, ακόμη κι αν αυτό έχει ως απόρροια τη μείωση του προσωπικού, που, ενδεχομένως, θα σταθεί εμπόδιο στις σχετικές διαδικασίες. Δεδομένου ότι οι χρήστες του διαδικτύου καθίστανται ολοένα και περισσότερο δραστήριοι και οι ενέργειές τους χρειάζονται διαχείριση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, όμως κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει αξιοπιστία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα; Μήπως, τελικά η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό; Ποιες επιπτώσεις μπορεί να ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο;
Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες που προαναφέρθηκαν, κάνουν αναφορά στην επικινδυνότητα, που κρύβεται πίσω από την καθολική εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρονται σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση ρητορικής μίσους, το ακατάλληλο περιεχόμενο, τη δημοσιοποίηση και κοινοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, χωρίς κανέναν έλεγχο, ή στο πώς μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και οι ηλεκτρονικές απάτες ή η διακίνηση και η εκμετάλλευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέσα από αυτό το σύστημα. Συνεπώς, έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της απειλής της ηθικής και η αυθαιρεσία των χρηστών. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, δίνουν μία απάντηση οι επιχειρηματίες στον τομέα του AI, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα: προσπαθούν να συγκροτήσουν αξιόπιστες ομάδες για την εποπτεία και την ορθή εκτέλεση όλων αυτών με πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας, με μία ανανεωμένη πολιτική απορρήτου. Πρωτοπόρα σε αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Meta που ήδη από το 2016 έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα, επίσης, φλέγον θέμα είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση κακόβουλων, σκοπών, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, μη συναινετική διανομή σεξουαλικού υλικού ή διακίνηση ναρκωτικών. Θα λέγαμε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πολλές δυνατότητες στις σύγχρονες ανάγκες, όμως είναι αναγκαίο να ελέγχεται από ένα αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα τηρείται αυστηρά, για την ασφάλεια όλων.
Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί, ότι το AI είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο έχει αποδείξει περίτρανα την αξία του στους κόλπους της τεχνολογίας. Έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη των νέων συνθηκών και στη διαμόρφωση της εικονικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας. Κύριο μέλημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την δημιουργία, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, είναι απαραίτητο να είναι η αξιοπιστία και η ασφάλεια των χρηστών και να λαμβάνονται υπόψιν οι επιπτώσεις, που μπορούν να προκύπτουν από αυτές τις επενδύσεις. Είναι σημαντικό η τεχνολογία να είναι ένα εργαλείο και όχι να θέτει σε κίνδυνο ή να απειλεί την ανθρωπότητα.
Πηγή:
https://edition.cnn.com/2023/04/06/tech/tech-layoffs-platform-safety/index.html
Ονομάζομαι Αγγελική Τσαρδούλια. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου, με δραστηριοποίηση στα Social Media με περιεχόμενο Ψυχολογίας. Παράλληλα, φοιτώ στο Εθνικό Ωδείο ανώτατα θεωρητικά και κλασικά φωνητικά. Εργάζομαι σε μία εταιρεία Κυβερνοασφάλειας και ανάκτησης δεδομένων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχοθεραπευτικών-παιδαγωγικών προσεγγίσεων, εκφοβισμού και έκφρασης βίας, επικοινωνίας, αυτοκτονικού ιδεασμού, ζητημάτων που αφορούν την άνοια, καθώς και την ίαση προγονικού τραύματος με αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια εκπόνησα την πρακτική μου άσκηση και συνεχίζω ως εθελόντρια, όπου ασχολούμαι με τη συγγραφή άρθρων, διάφορα projects του ινστιτούτου, καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής υποστήριξης.