Συμπεριφορά, Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη – Η εφαρμογή της στις επιστήμες υγείας

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών της έχει φέρει στο προσκήνιο την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς και βασικούς τομείς της καθημερινής μας ζωής. Η δυνατότητα αναγνώρισης κινήσεων, αισθήσεων και φωνής επιτρέπει σε ένα άλλο μέσο, εκτός του εαυτού μας, να μπορεί να κατανοήσει ως έναν μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τα θέλω μας δίνοντας άμεσες λύσεις. Η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί στον χώρο των τεχνολογικών μέσων ανοίγει δρόμο για μία νέα εποχή αντίληψης των πραγμάτων και διαχείρισης της καθημερινής ζωής από τον άνθρωπο. Από προτάσεις αγορών μετά από μία αναζήτηση, φωνητικές εντολές που εξυπηρετούν τον εντοπισμό τοποθεσιών και όχι μόνο, φαίνεται πως πλέον το κινητό μας είναι ικανό να εξυπηρετήσει την κάθε μας επιθυμία και ανάγκη. Ανάμεσα στα θετικά που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούνται ταυτόχρονα και προβληματισμοί, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με ηθικά ζητήματα. Ο άνθρωπος, ως ανεξάρτητο ον με κρίση και βούληση, παρασύρεται συχνά από την άνεση που προσφέρει μία συσκευή που είναι πάντοτε πρόθυμη να τον υπηρετήσει. Το γεγονός αυτό φέρνει στην επιφάνεια την ανησυχία του κατά πόσο σωστό και ηθικό είναι να γνωρίζει μία συσκευή την κάθε μας σκέψη αλλά και την επόμενή μας κίνηση; Μελλοντικά ενδεχομένως θα μπορεί να μας αντικαταστήσει πλήρως μία συσκευή;

Οι προβληματισμοί αυτοί αποτελούν μόνιμο ζήτημα, όμως φαίνεται η ανάγκη του ανθρώπου για διευκόλυνση της ζωής του να υπερνικά κάθε ενδοιασμό προς την τεχνολογία. Η προσφορά της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεγάλη, όπως και το φάσμα των αναγκών που εξυπηρετεί, γεγονός που την έχει εδραιώσει πλέον στις ζωές μας και η πορεία της φαίνεται να είναι μόνο ανοδική.

Η κινητοποίηση για τον έλεγχο και την ”εξάλειψη” της πανδημίας Covid-19 μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Συγκεκριμένα, στον τομέα της υγείας παρατηρούμε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που σχετίζονται με το σώμα και τον οργανισμό μας, τις οποίες είναι εύκολο να εγκαταστήσει ο καθένας μας με ένα απλό πάτημα στην συσκευή του και μάλιστα συνήθως δωρεάν. Η πρόσφατη δημιουργία της <<έξυπνης>> εφαρμογής που ανιχνεύει τον κορωνοϊό μόνο από τη φωνή του χρήστη, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Γουαφάα Αλιμπάουι και τον καθηγητή πνευμονολογίας Σάμι Σίμονς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών, η έξυπνη εφαρμογή δίνει άμεσα τη δυνατότητα ανίχνευσης του Covid-19 μέσω αναγνώρισης και επεξεργασίας της φωνής του χρήστη. Η διαδικασία έχει ως εξής:

-Ο χρήστης εγκαθιστά την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και συμπληρώνει βασικά στοιχεία και πληροφορίες (λ.χ. το ιατρικό ιστορικό του, αν είναι καπνιστής ή όχι)
-Η εφαρμογή ζητά από τον χρήστη να βήξει τρείς φορές, έπειτα να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρείς έως πέντε φορές και να διαβάσει μία σύντομη πρόταση φωναχτά
-Τέλος, η τεχνική ανάλυσης φωνής (Mel-spectrogram) προχωρά σε εντοπισμό των διαφορετικών χαρακτηριστικών κάθε φωνής και παράλληλα το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (Long-Short Term Memory) ξεχωρίζει την φωνή ενός ατόμου που νοσεί από Covid-19 από εκείνη ενός υγιούς.

Οι αναφορές έδειξαν πως η εφαρμογή σημειώνει 89% ακρίβεια στη σωστή φωνητική διάγνωση ενός θετικού περιστατικού και αντίστοιχα 83% ακρίβεια σε ένα αρνητικό περιστατικό. Η αμεσότητα, η εύκολη πρόσβαση των χρηστών και τα έγκυρα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν σημαντικά την εφαρμογή καθιστώντας την αξιοσημείωτη καινοτομία για το 2022 στον χώρο της επιστήμης της υγείας.

Πηγές: 

techcrunch.com
www.cnn.gr
euronews.com