Γράφει η Χρυσάνθη Παράγιου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αναμφίβολα αιχμαλωτίσει τη συλλογική φαντασία της κοινωνίας, συχνά απεικονιζόμενη ως δίκοπο μαχαίρι ικανό τόσο για αξιοσημείωτες προόδους όσο και για δυνητική καταστροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αλλάξει η κοινή παρανόηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδιάστηκε με σκοπό την καταστροφή των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης να αναδιαμορφώσουν το μέλλον είναι τεράστιες και ο θετικός της αντίκτυπος μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της συνειδητής και ηθικής χρήσης της. Με την κατανόηση της προέλευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, των σημερινών δυνατοτήτων της και των υπεύθυνων τρόπων με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Η γένεση και οι παρανοήσεις της Τεχνητή Νοημοσύνης
Οι απαρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης ανάγονται στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν οι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν την ιδέα της δημιουργίας μηχανών που θα μπορούσαν να προσομοιώνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτοί οι πρωτοπόροι είχαν ως στόχο να σχεδιάσουν συστήματα που θα μπορούσαν να μαθαίνουν από δεδομένα, να επεξεργάζονται προβλήματα και να λαμβάνουν αποφάσεις. Σε κανένα σημείο αυτής της πορείας δεν υπήρχε η πρόθεση να αναπτυχθούν μηχανές, που θα στρέφονταν εναντίον των δημιουργών τους.
Οι παρανοήσεις προέκυψαν από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις στη λαϊκή κουλτούρα, όπου τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης συχνά απεικονίζονται ως κακόβουλες οντότητες που επιδιώκουν την καταστροφή της ανθρωπότητας. Ταινίες όπως “Ο Εξολοθρευτής” και “Το Μάτριξ” τροφοδότησαν αυτές τις αντιλήψεις, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη και εχθρική κατάληψη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, αυτά τα σενάρια απέχουν πολύ από την τρέχουσα πραγματικότητα της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η πραγματικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως υπάρχει σήμερα, απέχει πολύ από το να διαθέτει συνείδηση ή πρόθεση ανθρώπινου επιπέδου. Λειτουργεί με βάση αλγορίθμους, στατιστικά μοτίβα και προκαθορισμένους κανόνες, που έχουν προγραμματιστεί από ανθρώπους. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης υπερέχουν σε συγκεκριμένες εργασίες λόγω της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται γρήγορα τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να εντοπίζουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις, δε διαθέτουν συναισθήματα, επιθυμίες και προθέσεις – βασικά χαρακτηριστικά των συνειδητών όντων.
Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για ένα καλύτερο μέλλον
Όταν αξιοποιηθεί υπεύθυνα και ηθικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της ανθρωπότητας. Μερικές από αυτές είναι:
Εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες της ιατρικής στη διάγνωση ασθενειών, στον εντοπισμό πιθανών υποψηφίων φαρμάκων και στην εξατομίκευση των σχεδίων θεραπείας των ασθενών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβείς διαγνώσεις, μείωση των ιατρικών σφαλμάτων και βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Οι αλγόριθμοι με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν περιβαλλοντικά δεδομένα, για να προβλέπουν φυσικές καταστροφές, να βελτιστοποιούν την κατανάλωση πόρων και να αναπτύσσουν στρατηγικές για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Βελτίωση της εκπαίδευσης: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση, εξατομικεύοντας τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών, παρέχοντας ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο και διευκολύνοντας προσαρμοστικά προγράμματα σπουδών, που ανταποκρίνονται στα ατομικά μαθησιακά στυλ.
Επιστημονική ανακάλυψη: Η ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων μπορεί να επιταχύνει την επιστημονική έρευνα σε διάφορους τομείς, από την αστρονομία έως τη γονιδιωματική, οδηγώντας σε ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την κατανόησή μας για το σύμπαν και την ίδια τη ζωή.
Συνειδητή χρήση και δεοντολογικές εκτιμήσεις
Για να εξασφαλιστεί ο θετικός αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι απαραίτητη μια συνειδητή και ηθική προσέγγιση στην ανάπτυξή της. Η υπεύθυνη χρήση της περιλαμβάνει:
Διαφάνεια: Οι προγραμματιστές θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λαμβάνουν αποφάσεις, εξασφαλίζοντας τη λογοδοσία και επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση.
Μετριασμό των προκαταλήψεων: Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των προκαταλήψεων στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες μπορεί να διαιωνίζουν ακούσια τις κοινωνικές ανισότητες.
Ανθρώπινη εποπτεία: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να συμπληρώνουν την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων και όχι να την αντικαθιστούν πλήρως. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι απαραίτητη για την εποπτεία και τη διόρθωση των αποτελεσμάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ιδιωτικότητα δεδομένων: Η διασφάλιση των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των ατόμων είναι υψίστης σημασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται με τρόπους, που σέβονται τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και τηρούν τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων.
Συνεργασία: Μια συνεργατική προσέγγιση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς – όπως η ηθική, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία – είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη πιθανών προκλήσεων και τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συμπέρασμα
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι προάγγελος καταστροφής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που, όταν χρησιμοποιείται ευσυνείδητα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα φωτεινότερο και πιο δίκαιο μέλλον. Η κατάρριψη του μύθου ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τους ανθρώπους είναι απαραίτητη για την προώθηση μιας ισορροπημένης και ρεαλιστικής κατανόησης των δυνατοτήτων της. Τηρώντας τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές, δίνοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και συνεργαζόμενοι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση σύνθετων παγκόσμιων προκλήσεων και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που θα ωφελεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Πηγή:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/aug/18/ai-society-humans-machines-culture-ethics
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.