Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Take It Down: Το νέο εργαλείο που αφαιρεί ακατάλληλo περιεχόμενο από το διαδίκτυο

Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο έχει σκοπό να περιορίσει και να αφαιρέσει ακατάλληλο περιεχόμενο (εικόνες & βίντεο) από εφήβους, ή σε όσους ήταν έφηβοι στο διαδίκτυο.

Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο που ονομάζεται Take It Down, ιδρύθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα & Εκμεταλλευόμενα Παιδιά και χρηματοδοτείται και από την Meta Platforms, τον ιδιοκτήτη του Facebook & του Instagram. Ο ιστότοπος επιτρέπει σε οποιονδήποτε ανώνυμα – και χωρίς να ανεβάσει πραγματικές εικόνες – να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα ψηφιακό αποτύπωμα της εικόνας.

Αυτό είναι ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» (ένα μοναδικό σύνολο αριθμών που ονομάζεται «hash»). Αυτό αποθηκεύεται στην βάση δεδομένων και οι εταιρείες τεχνολογίας που είναι μέσα σε αυτό το project, αφαιρούν το οποιοδήποτε περιεχόμενο από τις υπηρεσίες τους.

Οι εικόνες που είναι οπτικά παρόμοιες – όπως η ίδια φωτογραφία με και χωρίς φίλτρο Instagram – θα είναι παρόμοιες και θα διαφέρουν μόνο σε έναν χαρακτήρα. Επιπλέον, εάν κάποιος αλλάξει την αρχική εικόνα – για παράδειγμα, την περικόψει, προσθέτοντας ένα emoji ή τη μετατρέψει σε meme – γίνεται μια νέα εικόνα και επομένως χρειάζεται νέα ανάλυση.

Οι πλατφόρμες που συμμετέχουν είναι το Facebook και το Instagram της Meta, το Yubo, το OnlyFans και το Pornhub, ιδιοκτησίας Mindgeek. Εάν, κάποιο άλλο υλικό βρίσκεται σε άλλο ιστότοπο ή εάν αποσταλεί σε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα όπως το WhatsApp, δεν θα αφαιρεθεί. Το Twitter και το TikTok μέχρι στιγμής δεν έχουν δεσμευτεί για το έργο. Ο ιστότοπος λειτουργεί με πραγματικές καθώς και δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη εικόνες και «deepfakes».

Το Take It Down έχει δημιουργηθεί ειδικά για άτομα, εστιασμένου ενδιαφέροντος στους εφήβους, που έχουν λόγους να πιστεύουν ότι υπάρχει ήδη κάποιο ακατάλληλο-σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή ότι θα μπορούσε να υπάρχει. Η εταιρία Facebook, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα παρόμοιο εργαλείο και για ενήλικες, το 2017, όταν δεν είχε μετονομαστεί σε Meta. Δεν βρήκε επιτυχία, επειδή ο ιστότοπος ζήτησε από τους ανθρώπους να στείλουν τις κρυπτογραφημένες γυμνές τους φωτογραφίες στο Facebook. Η εταιρεία δοκίμασε την υπηρεσία στην Αυστραλία για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν την επέκτεινε σε άλλες χώρες.

Το 2021, βοήθησε στην κυκλοφορία ενός εργαλείου για ενήλικες που ονομάζεται StopNCII – δηλαδή, τέλος στη μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού. Αυτός ο ιστότοπος διευθύνεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Γραμμή Βοήθειας για το UK Revenge Porn, αλλά οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.

Συνεπώς,  διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός και εκμετάλλευση έχουν πάρει ραγδαίες διαστάσεις, τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες. Αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ακατάλληλου και σεξουαλικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

 

Πηγές: