Τεχνολογία

Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά λάθη του 2021

Το 2021 ήταν μία χρονιά με τεχνολογικά επιτεύγματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανακαλύφθηκε το εμβόλιο της πανδημίας του Covid-19, μετονομάστηκε η εταιρεία-κολοσσός Facebook σε Meta και πολλά άλλα. Υπήρξαν όμως και στιγμές φέτος που η τεχνολογία δεν είχε θετικό πρόσημο. Δεν λειτούργησε ή απέτυχε να λειτουργήσει εντελώς από γιγαντιαίες διακοπές στο Διαδίκτυο και επιθέσεις ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο αξιοσημείωτα τεχνολογικά γεγονότα του 2021:

  1. Το Facebook και το Linkedin βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστιες διαρροές δεδομένων

Τον Απρίλιο του 2021, ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι  οι προσωπικές πληροφορίες μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook, συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου, γενεθλίων και διευθύνσεων email, είχαν δημοσιευτεί σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιούν οι χάκερς. Το περιστατικό αυτό έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι οι εταιρείες που συλλέγουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, τον Απρίλιο, το LinkedIn επιβεβαίωσε ότι τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία από περίπου 500 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του είχαν προσφερθεί προς πώληση σε ιστότοπο χάκερς. Το Linkedin ανέφερε τότε ότι η βάση δεδομένων προς πώληση ήταν «στην πραγματικότητα μια συγκέντρωση δεδομένων από μια σειρά από ιστότοπους και εταιρείες». Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι δεν επρόκειτο για παραβίαση δεδομένων του LinkedIn.

  1. Οι επιθέσεις ransomware παγκοσμίως

Το 2021, οι επιθέσεις ransomware – στις οποίες οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστή και, “κρατούσαν” μια εταιρεία όμηρο για χρήματα. Μια μεγάλη επίθεση τον Μάιο ανέδειξε την ευπάθεια των υποδομών των Η.Π.Α .σε τέτοια εγκλήματα. Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς καυσίμων στις ΗΠΑ, ο Colonial Pipeline, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του όταν το δίκτυό του χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση, η οποία προφανώς κατέστη δυνατή από χάκερς που είχαν πρόσβαση σε έναν παραβιασμένο κωδικό πρόσβασης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Colonial Pipeline παραδέχτηκε ότι πλήρωσε 4,4 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα για να ενεργοποιήσει ξανά το δίκτυο της εταιρείας.

  1. Δύο διακοπές λειτουργίας του παγκόσμιου διαδικτύου

Αρκετές περιοχές κατέρρευσαν λόγω διακοπών σε εταιρείες τεχνολογίας για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν καν ακούσει ποτέ. Οι διακοπές εντοπίστηκαν γρήγορα και ήταν βραχύβιες, αλλά κατέδειξαν πόσο εξαρτημένοι είμαστε στο διαδίκτυο και πόσο επισφαλές μπορεί να είναι. Συνέβη δύο φορές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Στις 8 Ιουνίου, αμέτρητες ιστοσελίδες συμπεριλαμβανομένων Reddit, CNN, Amazon, και πολλές άλλες διεκόπησαν λόγω μίας διακοπής στο περιεχόμενο του δικτύου.

Στις 17 Ιουνίου, ξανά έγινε διακοπή του δικτύου της Akamai Technologies, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκαν στις Southwest Airlines, United Airlines, Commonwealth Bank of Australia και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ. Αυτές δεν ήταν οι μόνες μεγάλες αστοχίες στο Διαδίκτυο της χρονιάς.

  1. Η τρομερή, φρικτή και πολύ κακή μέρα της εταιρείας του Mark Zuckerberg (Facebook-Meta)

Το προηγούμενο βράδυ, η πληροφοριοδότης του Facebook Frances Haugen αποκάλυψε την ταυτότητά της ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία γνώριζε πώς τα κοινωνικά της δίκτυα χρησιμοποιούνταν για τη διάδοση παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και βίας. Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 έγινε μία μεγάλη διακοπή  λειτουργίας. Έκλεισε το Facebook, το WhatsApp και το Instagram για πολλές ώρες σε όλο τον κόσμο. Η μετοχή της εταιρείας βυθίστηκε στις συναλλαγές χάνοντας ο Zuckerberg δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε τα ζητήματα μονομαχίας μιας διακοπής λειτουργίας και ανατροπής από την τηλεοπτική εμφάνιση της Haugen. 

  1. Η εμφάνιση της σειράς Squid Game και η απάτη του Squid Game Token

Το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” (Squid Game), μία πρωτότυπη σειρά του Netflix που έρχεται από τη  Νότια Κορέα, κατάφερε μέσα σε δύο εβδομάδες να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και η πιο δημοφιλής σειρά σε 76 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας. Σε εννέα επεισόδια, απελπισμένοι και γεμάτοι χρέη άνθρωποι συμμετέχουν εθελοντικά σε μια ακολουθία σαδιστικών και θανατηφόρων παιχνιδιών επιβίωσης. Το έπαθλο για τον νικητή είναι 46,5 δισεκατομμύρια γουόν ( 32.871.877 ευρώ). Το όνομα της σειράς προέρχεται από ένα ομώνυμο παραδοσιακό παιχνίδι της αλάνας, ένα βίαιο παιχνίδι που παίζουν Κορεάτες μαθητές. Οι ομάδες αγωνίζονται για την κατοχή μιας περιοχής σε σχήμα καλαμαριού που σχεδιάζεται στο έδαφος. Τόσο οι επιτιθέμενοι όσο και οι αμυντικοί πρέπει να αντισταθούν και να μη βγουν έξω από την περιοχή του παιχνιδιού, διότι, σύμφωνα με το σχόλιο, αν σας διώξουν έξω “πεθαίνετε”.

Το Squid Game Token συνέβη στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, που πήρε το όνομά του από την κορεάτικη σειρά. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα που το παρουσίασε ως κρυπτονόμισμα «play-to-earn», η τιμή του εκτινάχθηκε στα $2.856 και στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα, σε σχεδόν μηδενική τιμή. Φαίνεται πως οι άνθρωποι πίσω από αυτό, έβγαλαν περίπου $3,4 εκατομμύρια μέσω αυτής της απάτης.

  1. Tesla & Elon Musk

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έχει διαφημίσει εδώ και καιρό το λογισμικό «πλήρους αυτόνομης οδήγησης» της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι τα τέλη του 2021 που δεν είναι πλήρως έτοιμο, προσφέρει λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού που απαιτούν από τους χρήστες να συμφωνήσουν ότι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση στο τιμόνι σε περίπτωση που χρειαστεί να το αναλάβουν και να οδηγήσουν και οι ίδιοι. Επιπλέον, μόνο ένας μικρός αριθμός οδηγών Tesla μπόρεσαν να το δοκιμάσουν μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πελατών που έχουν πληρώσει 10.000 $ ανά άτομο για πρόσβαση στην έκδοση “beta” της δυνατότητας. Φυσικά, αυτή η εκδοχή της αυτόματης οδήγησης δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα.

Πηγή:

cnn.com