Media, Press, Δράσεις & Εκδηλώσεις

Τα Ματωμένα Πορτραίτα δίνουν την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε

Μία έκθεση που σου μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, σε συγκινεί, σου προκαλεί ρίγη και σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Η έκθεση «Ματωμένα Πορτραίτα» βάζει το μυαλό σε ακόμη περισσότερες σκέψεις για το ρατσιστικό ή έμφυλο έγκλημα το οποίο, υπάρχει δυστυχώς τόσο έντονα γύρω μας.

Στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, είχε φιλοξενηθεί η έκθεση «Ματωμένα Πορτραίτα» του εικαστικού Δημήτρη Αστερίου και πραγματικά δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο ή αδιάφορο. Τώρα η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Γίνε Άνθρωπος: Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας», με σκοπό να αφυπνιστεί η κοινωνία και να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας.

«Ματωμένα Πορτραίτα» μία έκθεση για όλους όσους έδωσαν μάχη κι έχασαν τη ζωή τους

Τα «Ματωμένα Πορτραίτα» είναι προσωπογραφίες ανθρώπων, που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξ’ αιτίας του φύλου, της φυλής, της καταγωγής, ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Εμβόλιμα παρεμβάλλονται «ματωμένοι» καθρέφτες, ως υπόμνηση της υποβόσκουσας βίας η οποία απειλεί τον καθέναν από εμάς που επιλέγουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ως ελεύθεροι πολίτες. Συμμέτοχοι και συναγωνιστές και εμείς, κοινωνούμε τις ιστορίες τους στην αδιάκοπη μάχη κατά του φασισμού στην σύγχρονη πλέον μορφή του.

Ο Δημήτρης Αστερίου με το έργο του αυτό, μας δίνει μια υπόσχεση. Πως δεν θα ξεχάσουμε. Πως τα παιδιά που χάθηκαν θα βαδίζουν για πάντα σαν σκιές στο πλάι μας, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι που η ιερότητα της ζωής του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την φυλή, το φύλλο, τις πολιτικές του απόψεις, τις ερωτικές του προτιμήσεις, να γίνει κοινό κτήμα όλων. Γιατί ο αγώνας κατά του φασισμού ποτέ δεν κερδίζεται ολοκληρωτικά. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ακριβώς γιατί φωλιάζει και επωάζεται στην καρδιά και το μυαλό της άγνοιας, της απαιδευσιάς και μιας φθηνής, βάρβαρης και εξωλογικής στοχοποίησης του «άλλου» , του «διαφορετικού» , ως εχθρού προς εξόντωση.

«Γίνε Άνθρωπος: Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας»

Το CSI Institute και η Περιφέρεια Αττικής ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και οργάνωσαν την πρώτη εκστρατεία στην Ελλάδα με τίτλο «Γίνε Άνθρωπος» που στόχο έχει την πρόληψη αλλά και την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο φορείς οργάνωσαν το συνέδριο «Γίνε Άνθρωπος: Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Ιορδάνη Χασαπόπουλο και αφιερώθηκε στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου.

Στο συνέδριο συμμετείχε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο, η μητέρα της Ερατούς, που δολοφονήθηκε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον εν διαστάσει σύζυγό της και μέσω βίντεο παρενέβη και η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. Τρεις γυναίκες οι οποίες έχασαν τις κόρες τους άδικα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, εξαιτίας της πατριαρχίας.

«Έτσι της αφαιρέθηκε η ζωή. Πήγε διακοπές και δεν ξαναγύρισε»

Η Αλεξάνδρα Ψαρράκου ήταν η πρώτη που πήρε τον λόγο. Επαναφέροντας μνήμες από το βράδυ της Παρασκευής, 16 Ιουλίου, όταν έλαβε το δυσάρεστο τηλεφώνημα από το λιμεναρχείο Φολεγάνδρου. «Έτσι έχασε τη ζωή το παιδί μου. Έτσι της αφαιρέθηκε η ζωή. Πήγε διακοπές και δεν ξαναγύρισε. Γιατί; Ποιος θα μου απαντήσει; Γιατί υπάρχουν τέτοιο κτηνάνθρωποι; Έτσι χάσαμε το παιδί μας. Αφαιρούν τη ζωή του κοριτσιού γιατί απλά τους χάλασε η φάση. Έτσι χάσαμε το παιδί μας. Έτσι ξεκινάει η απώλεια μας. Γιατί αυτό το τηλεφώνημα θα μπορούσε να είχε γίνει και σε εσάς. Θα μπορούσε να είναι η κόρη σας.

Η πολιτεία οφείλει να έχει απέναντι μας ένα πρόσωπο. Και λέγοντας εμάς, εννοώ όλες τις μαμάδες και όλες τις οικογένειες που έχουμε χάσει τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε ψυχολογική υποστήριξη. Νομική υποστήριξη. Όλες εμείς οι οικογένειας ζητάμε κάτι. Τα ισόβια, να είναι ισόβια. Τα ισόβια να είναι ισόβια σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Να μην μειώνονται οι ποινές, γιατί τα θύματα μας έχουν καταδικαστεί ισόβια ερήμην τους. Πώς δίνεις, λοιπόν, μια δεύτερη ευκαιρία στον δολοφόνο όταν τα παιδιά μας δεν την έχουν; Καμία ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους. Ισόβια μέχρι να πεθάνουν.

Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, της αφαίρεσε τη ζωή με τα χέρια του. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι ο χειρότερος φόνος που μπορεί να υπάρξει. Και μου λέτε τι; Ότι αυτός ο άνθρωπος θα βγει έξω; Και μην μου πείτε ότι αυτός ο άνθρωπος όταν βγει εκεί έξω, δεν θα είναι πάλι ένα όπλο. Μην παίζετε σαν πολιτεία αυτό το άσχημο παιχνίδι με τον πόνο μας. Θέλουμε δικαίωση για τα θύματα μας και μόνο με τα ισόβια μπορεί», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

«Υποστηρίζω αυτήν την εκστρατεία με όλη μου τη δύναμη. Όχι μόνο γιατί η Γαρυφαλλιά είναι η αφορμή, αλλά για να μην υπάρξει άλλη. Η κοινωνία χρειάζεται αφύπνιση» , πρόσθεσε στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Ψαρράκου, κάνοντας αναφορά στην σπουδαιότητα της πρόληψης, ώστε να μην υπάρξουν άλλες γυναίκες που θα χάσουν το χαμόγελό τους άδικα.

«Και θα μου πείτε πού βρίσκω τη δύναμη να κάνω όλο αυτό. Κάποια στιγμή τα παιδιά μου, θα αποκτήσουν παιδιά. Κι όταν τους λέω την ιστορία μου για τη Γαρυφαλλιά μου, σίγουρα θα με ρωτήσουν αν έκανα κάτι για να βοηθήσω άλλη μια γυναίκα. Και θα πω ότι έκανα αυτό που μπορούσα να κάνω. Στάθηκα μπροστά σας, σας μίλησα γι’ αυτό και σας παρακάλεσα να βοηθήσετε στην εξάλειψη της βίας», ήταν τα τελευταία συγκλονίστηκα λόγια της Αλεξάνδρας Ψαρράκου.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία αποτελεί σύμβολο δύναμης που με τη γενναιότητά της και το μεγαλείο της ψυχής της έχει εμπνεύσει εκατομμύρια γυναίκες.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία αποτελεί σύμβολο δύναμης που με τη γενναιότητά της και το μεγαλείο της ψυχής της έχει εμπνεύσει εκατομμύρια γυναίκες.

Πηγή:  ipop.gr