How to, Τεχνολογία

Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα Ι Πώς να αποφύγετε μια έκρηξη

Πιθανώς να έχετε ακούσει ιστορίες όπου το κινητό κάποιου, χωρίς εμφανή αιτία εξερράγη, παρουσίασε αυτανάφλεξη, ή απλά «κάηκε». Ίσως πάλι να το θεωρείτε και αστικό μύθο, όπως και εγώ έως ότου έγινε προσωπικό βίωμα. Πράγματι, μετά από έρευνα και στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως δεν είναι ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που ένα smartphone προκάλεσε με τέτοιο τρόπο ακόμη και σωματική βλάβη ή θάνατο.

Στατιστικά, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να σας συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, οι αιτίες που μπορεί να φέρουν τη συσκευή σας σε αυτή την κατάληξη είναι σχετικά συγκεκριμένες και ανάγονται στην κατάσταση της μπαταρίας του smartphone. Οι σύγχρονες μπαταρίες αποτελούνται κυρίως από ιόντα λιθίου.

  • Κατασκευαστική αστοχία. 

Το λίθιο είναι ένα απίστευτα ασταθές μέταλλο. Αυτή η αστάθεια είναι πολύ καλή για την αποθήκευση και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορεί να γίνει καταστροφική αν αναμειχθεί με άλλα ακατάλληλα μέταλλα. Δυστυχώς, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει επίσης να περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο και γραφίτη και μια κακή τοποθέτηση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Η τριβή παράγει θερμότητα, και μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα και άλλα μηχανικά προβλήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Θερμική διαφυγή.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου περιέχουν κυψέλες ιόντων λιθίου. Κάθε μια από αυτές τις κυψέλες έχει και μια κρίσιμη θερμοκρασία, μία θερμοκρασία που αν επιτευχθεί, το ίδιο το κελί αρχίζει να απελευθερώνει πολύ υψηλή θερμότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο τα γειτονικά του κύτταρα θα ανεβάσουν και τις δικές τους κρίσιμες θερμοκρασίες. Ανάλογα με την ταχύτητα αυτής της διαδικασίας, μια μπαταρία θα μπορούσε να καεί «ήσυχα», να πιάσει φωτιά ή να δημιουργήσει μια μικρή έκρηξη.

Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι ένα. Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε, ει δυνατόν, να αποτρέψουμε μία τέτοια καύση;

  • Εξασφαλίστε ότι η μπαταρία δε θα υπερθερμανθεί.

Αρχικά, προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται να μην αφήνουμε εκτεθειμένη τη συσκευή σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, καλό είναι να μην βλέπει ο ήλιος το smartphone μας, να μην το «εγκαταλείπουμε» μέσα σε αυτοκίνητο και να μην το φορτίζουμε πάνω στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, καθώς είναι δυνατό να το «πλακώσουμε» με το σώμα μας και να το θερμάνουμε. Πιθανώς δε θα εκραγεί το τηλέφωνό σας. Διότι, αν και υπάρχει η πιθανότητα η συσσώρευση πίεσης να οδηγήσει σε θερμική διαφυγή, συνήθως προκαλείται μηχανική φθορά της μπαταρίας πριν εκραγεί. Πρόκειται για βλάβες που επιφέρουν βραδύτητα ή παράγουν αέρια όπως οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία μπορούν να χαλάσουν τη δομή της μπαταρίας ή να προκαλέσουν το φούσκωμα της μπαταρίας, δημιουργώντας πίεση, που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε κάποια έκρηξη.

Επιπλέον, οι φθηνοί ή μη πιστοποιημένοι φορτιστές, ειδικά οι ασύρματοι,  μπορούν να παράγουν υπερβολική θερμότητα και να βλάψουν την μπαταρία ενός τηλεφώνου. Συνήθως, αυτή η ζημιά οδηγεί σε «φυσαλίδες» στη μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι πιθανό βέβαια η βλάβη να αντιμετωπιστεί από το ίδιο το smartphone προτού καταλήξει στα χειρότερα, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται τους αμφιβόλου ποιότητας φορτιστές ώστε να μην τίθενται τέτοια ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε τα καλώδια σας. Τα κατεστραμμένα καλώδια μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα φόρτισης, ακόμα και να προκαλέσουν τον δικό τους κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέλος, κάντε συνετή χρήση. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιείτε το smartphone σας για πολλή ώρα συνεχόμενα, αυτό θα αυξάνει ολοταχώς τη θερμοκρασία του συστήματος. Δείγματα ότι το «έχετε παρακάνει» αποτελούν η εξωτερική θερμοκρασία της συσκευής και μικρές ή μεγαλύτερες δυσλειτουργίες στις διαδικασίες που θέλετε να εκτελεστούν.

  • Προσέξτε τη φυσική ακεραιότητα της συσκευής. 

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, η πτώση του τηλεφώνου σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην μπαταρία. Όταν το διάλυμα ηλεκτρολύτη που χωρίζει το φύλλο λιθίου από το φύλλο οξυγόνου σπάσει ή τρυπηθεί, αυτά αντιδρούν, κάτι που οδηγεί σε θερμική διαφυγή. Ένας τρόπος για να προστατέψετε τα εσωτερικά της συσκευής σας είναι να το καλύψετε με μια θήκη τηλεφώνου, η οποία να καλύπτει, κατά προτίμηση, τις άκρες του τηλεφώνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί και κατά την αντικατάσταση της μπαταρίας ενός τηλεφώνου. Για αυτό να απευθύνεστε μόνο σε εξειδικευμένους τεχνικούς για τέτοιες επισκευές.

  • Κάντε καλή χρήση της μπαταρίας.

Οι μπαταρίες φυσιολογικά αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθυστερήσετε αυτή την αλλοίωση. Συνιστάται να διατηρείτε το τηλέφωνό σας φορτισμένο μεταξύ 30-80% τις περισσότερες φορές  και να αποφεύγετε τη γρήγορη φόρτιση για πολλές συνεχόμενες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να παραμείνετε εσείς και όσοι αγαπάτε υγιείς, οπότε καλό είναι να έχετε το νου σας για προειδοποιητικά σημάδια. 

  • Διογκωμένη μπαταρία.
  • Αλλαγές στο σχήμα της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης της προεξέχουσας οθόνης.
  • Υπερβολική θερμότητα που κάποιες φορές προέρχεται από τη συσκευή, ειδικά κατά τη φόρτιση. Εάν καίει πολύ στην αφή, αποσυνδέστε το αμέσως.
  • Περίεργοι ήχοι σαν σφύριγμα ή σκάσιμο που προέρχονται από το τηλέφωνο ή μυρωδιά καμένου πλαστικού, αποτελούν ενδείξεις ότι η συσκευή έχει πάθει ήδη ζημιά και ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης. 

Αν ανησυχείτε για τη συσκευή σας, απενεργοποιήστε την και παραδώστε την αμέσως για σέρβις. Δεν υπάρχει λόγος, ωστόσο, να ζείτε με αυτή την ανησυχία. Η πιθανότητα να σας συμβεί είναι πραγματικά πολύ μικρή.

Πηγές:

gr.pcmag.com

secnews.gr