Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Τα 9 πιο επικίνδυνα TikTok trends

Το TikTok έχει, τα τελευταία δύο χρόνια, εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους και εφήβους. Αν και ήρθε στη δημοσιότητα εν μέσω καραντίνας, με viral σύντομες χορογραφίες, έχει αναβαθμιστεί εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό του με αστεία βίντεο, τραγούδια και challenges. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου του TikTok είναι σχετικά ακίνδυνο, για να μην αναφέρουμε ότι ορισμένα βίντεο είναι εξαιρετικά δημιουργικά.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές ζητημάτων στην πλατφόρμα με κοινό παρονομαστή κάποια challenges και trends, που φαίνεται να εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τα παιδιά, και ιδιαίτερα εκείνα που συμμετέχουν με σύντομα βίντεο στις τάσεις, για να κερδίσουν την προσοχή του κοινού τους και την αποδοχή. Αυτού του είδους τα challenges εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο, καθώς παροτρύνονται να συμμετέχουν σε πρακτικές που μπορούν να τα βλάψουν σωματικά ή και πνευματικά, οδηγώντας από έναν τραυματισμό, ως σε θάνατο.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο επικίνδυνα challenges:

  • The Benadryl Challenge 

Στο συγκεκριμένο challenge το άτομο καλείται να πάρει πολύ μεγάλη δόση του φαρμάκου Benadryl και να πυροδοτήσει παραισθήσεις. Το Benadryl είναι γνωστό για την αντισταμινική του δράση, καθώς ανακουφίζει συμπτώματα όπως καταρροή ή φαγούρα. Ακόμη, η δραστική του ουσία, γνωστή ως διφαινυδραμίνη, καταπολεμά τα συμπτώματα της αυπνίας, του τρόμου στον παρκινσονισμό και τη ναυτία. Σε υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αδυναμία συντονισμού των κινήσεων ή ακόμη και θάνατο. 

  • The Blackout Challenge

Το Blackout Challenge ωθεί τον χρήστη του TikTok να κρατήσει την αναπνοή του ώσπου να χάσει τις αισθήσεις του και στη συνέχεια  να τις ανακτήσει, μπροστά φυσικά στην κάμερα. Πολλοί το έχουν συνδέσει και με ένα αίσθημα ευχαρίστησης που προκύπτει από την έλλειψη οξυγόνου, αγνοώντας όμως ότι η έλλειψη αυτή καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει από μία λιποθυμία, ως σε εγκεφαλική βλάβη, ή και θάνατο. Πρώτο θύμα της “τάσης” αυτής ήταν η δεκάχρονη Antonella Anderson από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. 

  •  The Silhouette Challenge

Σε αυτό το challenge ο χρήστης χρησιμοποιεί ένα φίλτρο του TikTok που δημιουργεί μόνο την εικόνα της σιλουέτας του στην οθόνη, καθώς χορεύει αισθησιακά στην κάμερα. Ενώ αυτή η τάση δημιουργήθηκε με σκοπό να ενδυναμώσει τους νέους και να τους γεμίσει με αυτοπεποίθηση, κάνοντάς τους να αισθάνονται όμορφα, κάποιοι κατάφεραν να αφαιρέσουν το φίλτρο, εκθέτοντας τον χρήστη, δείχνοντας το πρόσωπό του και όσα φορούσε ή δεν φορούσε. 

  • The Penny Challenge

Στο Penny Challenge το άτομο προκαλείται να σύρει ένα κέρμα πίσω από έναν μερικώς συνδεδεμένο φορτιστή τηλεφώνου. Αν και αυτή η τάση φαίνεται ακίνδυνη μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες, ζημιά στα ηλεκτρικά συστήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιές. Παραδείγματα αυτού του challenge είναι ένα κατάστημα στην περιοχή Holden, που τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά και το  Plymouth North High School, το οποίο έπιασε φωτιά, αφού ένας μαθητής δοκίμασε το challenge. 

  • The Beer-Basketball Challenge

Αυτό το challenge δείχνει τους χρήστες του TikTok να στηρίζουν ένα μπουκάλι ή ένα κουτάκι μπύρας πάνω σε μια μπάλα του μπάσκετ, στη συνέχεια να ρίχνουν την μπάλα και να προσπαθούν να πιάσουν το μπουκάλι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το τεστ αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα το μπουκάλι της μπύρας να σπάσει και πιθανώς να τραυματίσει το πρόσωπο και τα μάτια του παίκτη.

  • The Cha Cha Challenge

To Cha Cha Challenge ενθαρρύνει τους νέους οδηγούς να στρίβουν στο δρόμο δεξιά και αριστερά στο ρυθμό και τους στίχους ενός τραγουδιού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια από τον DJ Casper. Οι οδηγοί στρίβουν δεξιά και αριστερά (“slide left, slide right”), μη δίνοντας σημασία ακόμη και στο αν έχουν μπει στο αντίθετο ρεύμα. 

  • Throw it in the air Challenge

Σε αυτό το challenge συγκεντρώνονται διάφορα άτομα σε κύκλο, κοιτώντας την κάμερα του κινητού που βρίσκεται στο έδαφος στη μέση. Στη συνέχεια, ένα άτομο πετάει ένα αντικείμενο στον αέρα και οι υπόλοιποι προσέχουν να μην τους έρθει στο κεφάλι. Το συγκεκριμένο challenge μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, με τους παίκτες να πετούν ακόμη και βαλίτσες και σκάλες, με μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά. 

  • Τhe Tooth-filing Challenge

Στο Tooth-filing Challenge ο χρήστης καλείται να λιμάρει τα δόντια του χρησιμοποιώντας μία λίμα νυχιών. Οι οδοντίατροι έχουν προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθεί. 

  • Morning-after-pill Challenge

Το συγκεκριμένο challenge βασίζεται στη φήμη ότι τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν μέσα μία ταμπλέτα, η οποία λειτουργεί ως χάπι της επόμενης μέρας. Πολλές κοπέλες παρουσιάζονται να ανοίγουν το τεστ και να καταπίνουν την ταμπλέτα, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής των τεστ, δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ως μέσο επείγουσας αντισύλληψης. 

Παρά το γεγονός ότι το TikTok, και γενικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εξελιχθούν σε ένα αχανές περιβάλλον για το παιδί, και, όπως έγινε σαφές, συχνά όχι ασφαλές, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας και να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Είναι κατανοητό και θεμιτό οι γονείς να μην αποκλείουν τα παιδιά από τα social media, καθώς αποτελούν έναν χώρο που αυτά συνδέονται με φίλους, λαμβάνουν πολλές νέες πληροφορίες και αισθάνονται μέρος του συνόλου. Είναι όμως πολύ σημαντικό ως γονείς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις πληροφορίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά, ιδιαίτερα εφόσον ο αλγόριθμος των social media έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι ικανός να εκθέσει νεαρά άτομα σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

  • Ενημέρωση για τη χρήση του Διαδικτύου και εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων (μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας και των ημερίδων που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο).
  • Οριοθέτηση στη χρήση του διαδικτύου και επαφή με τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουν τα παιδιά από εκεί.
  • Εγκατάσταση Γονικού Ελέγχου, ώστε να μην εκτεθούν σε πληροφορίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική τους υγεία.
  • Ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους του διαδικτύου, ώστε να αισθανθούν πως προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε με υγιή τρόπο και να τους διδάξουμε την υπευθυνότητα, και όχι να τα αποκλείσουμε από το κοινωνικό σύνολο.