Συμπεριφορά

Σύνδρομο FOMO | Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Το σύνδρομο FOMO ή αλλιώς “Fear of Missing Out”, πρόκειται για ένα σύγχρονο σύνδρομο που πρώτο μελετήθηκε πολύ πρόσφατα και μόλις το 2013 προστέθηκε ως όρος στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης. Ουσιαστικά, το σύνδρομο αναφέρεται στην ανησυχία που δημιουργείται σε ένα άτομο, λόγω της υποτιθέμενης ή πραγματικής ύπαρξης μίας ικανοποιητικής εμπειρίας, από την οποία το άτομο απουσιάζει. Με πιο απλά λόγια, είναι το άγχος που νιώθει κάποιος επειδή θεωρεί ότι δεν απολαμβάνει τόσο τη ζωή όσο οι γύρω του. Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω σύνδρομο ενισχύεται κατά κόρον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εστιάζουν στο “φαίνεσθαι” και σε μία επιφανειακή τελειότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλές φορές έρθει αντιμέτωποι με την ιδέα ότι κάποιος, κάπου, σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, περνάει καλύτερα από ότι εκείνοι. Για παράδειγμα, έστω ότι είναι Σάββατο βράδυ και κάποιος “πήζει” στη δουλειά, είναι αναμενόμενο να νιώσει μια μικρή δυσφορία σκεπτόμενος ότι ενώ εκείνος είναι αναγκασμένος να δουλεύει, οι φίλοι του βρίσκονται σε νυχτερινή έξοδο. Μάλιστα, στη σύγχρονη εποχή, αυτές οι σκέψεις ίσως κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους, αφού είναι πιο εύκολο από ποτέ να παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλοι και καμιά φορά, ίσως και αναπόφευκτα, να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης μαζί τους.

Φυσικά, το να θέλουμε να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε για τους κοντινούς μας ανθρώπους μέσα από τα social media, είναι απολύτως θεμιτό. Ωστόσο, πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να συγκρίνονται ή να ζηλεύουν ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουν, απλώς και μόνο επειδή διαφημίζουν μία επιφανειακά ωραία ζωή.

Το αν πράγματι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν την εμφάνιση του συνδρόμου FOMO ή απλώς διευκολύνουν την ανάδυση τέτοιων συναισθημάτων είναι αμφιλεγόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το σύνδρομο FOMO είναι προϊόν της υπέρμετρης διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, εξού και πρώτο έκανε την εμφάνισή του μόλις λίγα χρόνια πριν.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  1. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δε γίνεται να τα ζήσετε όλα. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να δυσανασχετεί επειδή ένας πρώην συμμαθητής σας έχει ταξιδέψει όλο τον κόσμο, ενώ εσείς δεν έχετε κάνει διακοπές τα τελευταία 2 χρόνια, θυμηθείτε ότι ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει τις δικές του εμπειρίες. Φυσικά είναι απολύτως υγιές να αναζητάμε καινούριες εμπειρίες και να θέλουμε να ζήσουμε στο έπακρο, όμως ο καθένας μας μπορεί να έχει μία γεμάτη ζωή ακόμη κι αν δεν είναι τόσο εξεζητημένη. Επίσης, ίσως εσείς αργήσετε λίγο παραπάνω να πετύχετε κάποια πράγματα που κάποιος άλλος έχει ήδη πετύχει. Αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τη δική σας επιτυχία.
  2. Προσπαθήστε να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας. Όταν επικεντρώνεστε σε όσα ήδη έχετε, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε ότι σας λείπει κάτι. Πείτε στους αγαπημένους σας ανθρώπους τι εκτιμάτε σε αυτούς και γιατί χαίρεστε που τους έχετε στη ζωή σας – τόσο εσείς όσο και εκείνοι θα νιώσουν πολύ καλύτερα. Επίσης, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αναγνωρίσετε τα δικά σας επιτεύγματα. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να εκτιμάτε όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτή η αίσθηση αυτοεπάρκειας είναι πραγματικά σωτήρια για την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία.
  3. Ακολουθήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπους που σας εμπνέουν. Αντί να ακολουθείτε ανθρώπους που δε γνωρίζετε και wannabe influencers οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να επιδεικνύουν την “τέλεια” ζωή τους, τον πλούτο τους και την ομορφιά τους, ακολουθήστε ανθρώπους και σελίδες με ποιοτικό περιεχόμενο που θα σας εμπνεύσει.
  4. Κάντε αποτοξίνωση από τα social media. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δοκιμάστε να μείνετε εκτός σύνδεσης για μια μέρα, μια εβδομάδα ή ίσως και έναν μήνα. Διαβάστε βιβλία, περάστε χρόνο με φίλους, διαλογιστείτε, γυμναστείτε, γίνετε δημιουργικοί. Ίσως διαπιστώσετε ότι ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος “μικρά θαύματα” που τόσο καιρό δεν μπορούσατε να εκτιμήσετε γιατί ήσασταν απορροφημένοι σε μία εικονική πραγματικότητα.

Να θυμάστε ότι αυτά που βλέπουμε για τους άλλους στο διαδίκτυο, δεν είναι παρά μόνο αυτά που μας αφήνουν να δούμε, που θέλουν να δούμε. Αναδεικνύουν μόνο τις θετικές πτυχές και αποσιωπούν το οτιδήποτε αρνητικό. Μην μπερδεύεστε. Όλοι έχουμε και καλές και κακές στιγμές και όλοι αξίζουμε την ευτυχία.