Γράφει η Τζένη Φλώρου
Τι είναι το «swatting»;
Το «swatting» αναφέρεται σε μια τεχνική παρενόχλησης και παραβίασης της ιδιωτικότητας που διαπράττεται συχνότερα από μέλη της διαδικτυακής κοινότητας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το «swatting» συνεπάγεται τη δημιουργία μιας ψευδούς έκτακτης ανάγκης με ψευδή γεγονότα και την ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών εναντίον ενός θύματος – στόχου. Οι «Swatters» ενεργούν, κάνοντας τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές έκτακτης ανάγκης, όπως το 911 ή σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως εμπορικά καταστήματα ή τηλεοπτικά κανάλια, και αναφέροντας ψευδώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως την τοποθέτηση βόμβας, έναν πυροβολισμό ή μια κατάσταση ομηρίας, για παράδειγμα παριστάνοντας οι ίδιοι τα θύματα, εξαπατούν τα θύματα της φάρσας και προκαλούν την κινητοποίηση της αστυνομίας.
Οι «swatters” κάνουν φάρσα για να διασκεδάσουν και να ικανοποιηθούν που κατάφεραν να προκαλέσουν αναστάτωση, αλλά αυτό μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρές συνέπειες. Το «swatting» απασχολεί τις ομάδες δράσης, καθιστώντας τες μη διαθέσιμες για να ανταποκριθούν σε πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Υπήρξαν ακόμη και περιστατικά, που αναίτια αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβολήθηκαν και περιπτώσεις που αστυνομικοί πυροβόλησαν θύματα νομίζοντας ότι είναι οι δράστες στο περιγραφόμενο στη φάρσα σκηνικό.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν τα άτομα αυτά επιβάλλοντας σοβαρές ποινές για τους δράστες, αλλά το «swatting» εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Οι δράστες του «swatting» είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν από τις αρχές, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές για να κρύψουν την ταυτότητά τους και «σβήνουν» τα ίχνη τους. Οι «swatters» καμουφλάρονται χρησιμοποιώντας τεχνικές, όπως η πλαστογράφηση ταυτότητας καλούντος και χρησιμοποιούν λογισμικό για να φαίνεται ότι καλούν από ένα εντελώς απομακρυσμένο μέρος του κόσμου.
Ποια είναι τα θύματα του «swatting»;
Σε γενικές γραμμές, τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα του «swatting» είναι παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών όπως το «Call οf Duty», το «Counter Strike» και το «DOTA». Οι «swatters» χρησιμοποιούν τακτικές κοινωνικής μηχανικής, δηλαδή, προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοιο με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος είναι κυρίως συνδεδεμένος με την εξαπάτηση ατόμων με σκοπό την απόσπαση εμπιστευτικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούν, επίσης, το μέθοδο «doxing» για να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τους αντίπαλους παίκτες. «Doxing» είναι η πρακτική διαδικτυακής έρευνας και μετάδοσης ιδιωτικών πληροφοριών, όπως η ταυτότητα, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου με σκοπό τη δημόσια κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών ή πληροφοριών ταυτοποίησης (ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών) σχετικά με ένα άτομο ή μια οργάνωση για την διατάραξη της ιδιωτικής του ζωής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, διάσημοι έχουν στοχοποιηθεί από τα άτομα αυτά, συμπεριλαμβανομένων της Rihanna και του Justin Bieber. Ορισμένοι από τους πολιτικούς που εισήγαγαν νομοθεσία για την πάταξη των εν λόγω επιθέσεων έχουν, επίσης στοχοποιηθεί από τους «swatters» για αντίποινα.
Ο Brian Krebs, ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην έκθεση εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, έχει υποστεί πολλές φορές επιθέσεις από «swatters» σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα κακόβουλης επίθεσης, κατά την οποία ένας χάκερ κανόνισε να παραδώσει ηρωίνη στο σπίτι του Krebs ακριβώς πριν φτάσει η ομάδα απόκρισης της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να τον πλαισιώσει για κατηγορίες ναρκωτικών. Αρκετοί από αυτούς που στόχευσαν τον Krebs έχουν έκτοτε συλληφθεί με κατηγορίες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Πώς να αποτρέψετε το «swatting»;
Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους απόρρητο στο διαδίκτυο, πόσο μάλλον οι «gamers», οι οποίοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν θύματα «swatting». Όσον αφορά τους αρχάριους παίκτες, θα πρέπει να αποφεύγουν να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα ή την τοποθεσία τους σε κανάλια συνομιλίας εντός του παιχνιδιού ή σε φόρουμ παιχνιδιών. Θα πρέπει, επίσης να αποφεύγουν τη χρήση ονομάτων οθόνης που θα διευκόλυναν τους ξένους να τα αναγνωρίσουν. Οι παίκτες μπορούν να λάβουν περαιτέρω προφυλάξεις και να κρύψουν τη διεύθυνση IP τους, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες, όπως ένα VPN, που θα διασφαλίσει ότι ένας πιθανός «swatter» δεν θα μπορέσει να τους εντοπίσει με βάση τη διεύθυνση IP τους.
Πηγή: https://www.cloudflare.com/learning/security/glossary/what-is-swatting/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.