Οι ψηφιακές απειλές που έχουν αναπτυχθεί πλέον, φέρουν στο προσκήνιο τη σημασία της κυβερνοασφάλειας, αλλά και νέες έννοιες ηλεκτρονικών απατών. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου από τους απλούς οικιακούς χρήστες, μεγιστοποιεί τις προσπάθειες κυβερνοεγκληματιών προς εκμετάλλευση των πολιτών. Το spoofing (αλλιώς παραπλάνηση ή πλαστογράφηση μέσω διαδικτύου) αποτελεί διαδεδομένο είδος υποκλοπής δεδομένων. Ο όρος spoofing είναι η τεχνική, με την οποία χρησιμοποιεί κάποιο άτομο το διαδίκτυο, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε υπολογιστές, υπηρεσίες ή δεδομένα άλλων, δίχως να είναι νόμιμος χρήστης.
Υπάρχουν λογισμικά ανάλυσης δικτύου υπολογιστών ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιούνται ευρέως για την εκπαίδευση στον εντοπισμό, στην παρακολούθηση και στην αντιμετώπιση προβλημάτων διαδικτύου. Στα συγκεκριμένα λογισμικά δύναται να έχει πρόσβαση – εκτός από ειδικούς ή φοιτητές πληροφορικής – κάποιος χρήστης που στοχεύει σε κυβερνοεπίθεση, κάνοντας παράνομη χρήση των στοιχείων και της διεύθυνσης προορισμού (IP destination) κάποιου αξιόπιστου δρομολογητή (router), αλλάζοντας εικονικά στη συνέχεια τη διεύθυνση πηγής (IP Source).
Μόλις αποκτηθεί τελικά πρόσβαση, ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να δει και να κλέψει ιδιωτικά αρχεία ή δεδομένα, καθώς επίσης και να παρακολουθήσει τη συνομιλία, και γενικότερα την επικοινωνία κάποιου άλλου με τρίτο πρόσωπο. Ορισμένες από τις πιο κοινές δραστηριότητες spoofing συνιστούν το mac-address spoofing, το GPS spoofing, το sms spoofing και το e-mail spoofing. Μία νέα ενέργεια έρχεται να προστεθεί τον τελευταίο μήνα στο πλαίσιο του κυβερνοεγκλήματος όσον αφορά στο spoofing, που σχετίζεται με τις κάμερες υπολογιστών∙ ο χάκερ κάνει στοχευμένη μετάδοση ραδιοκυμάτων, ώστε να διαφοροποιήσει τα καρέ που καταγράφει ο αισθητήρας μίας κάμερας, δείχνοντας εικόνες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Παρά το γεγονός ότι πλέον λαμβάνονται αρκετά μέτρα κυβερνοασφάλειας, δεν παύουν να επεκτείνονται οι απειλές και οι επιθέσεις στο διαδίκτυο με νέες τεχνικές. Η διαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση των χρηστών διαδικτύου, σχετικά με τις απάτες, κρίνεται αναγκαία για τη μείωση θυμάτων εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Ονομάζομαι Βάγια Τσέλιου και είμαι τελειόφοιτη Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Εγκληματολογίας. Έχω κάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση και σεμινάρια ψηφιακής ανθρωπολογίας και εγκληματολογίας, ειδικότερα πάνω στο κυβερνοέγκλημα και τις αναπαραστάσεις του. Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης, συνεργάζομαι με το CSI Institute συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, στην αρθρογραφία, στη δημιουργία ψηφιακού υλικού και στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης.