Sextortion, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές

Sextortion | Σεξουαλικός εκβιασμός στο διαδίκτυο και 6 κινήσεις αντιμετώπισης

Γράφει η Σταματία Καραγιάννη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Γνωστό διεθνώς με τον όρο sextortion, ο σεξουαλικός εκβιασμός στο διαδίκτυο αποτελεί μία θλιβερή πραγματικότητα για πολλά άτομα στη σημερινή κοινωνία, φαινόμενο που γνώρισε μεγάλη “άνθιση” στα χρόνια της πανδημίας. Πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικού εκβιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει απειλές για κατοχή και δημοσίευση σεξουαλικών πληροφοριών, εικόνων ή και βίντεο. Απώτερος σκοπός; Συνήθως το χρήμα, ή, σε άλλες περιπτώσεις, η εκδίκηση από πρώην σύντροφο ή γνωστό.

Καθώς, λοιπόν, αυτού του είδους ο εκβιασμός είναι πιθανό να συμβεί σε όλους, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε τι να κάνουμε, ώστε να ενεργήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τα παρακάτω 6 βήματα αποτελούν την αρχή της λύσης του προβλήματος…

  1. Αναφορά του περιστατικού

Σαν πρώτο βήμα, όλοι χρειάζονται βοήθεια. Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε αμέσως το περιστατικό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188) ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου οι αρμόδιοι θα μας καθοδηγήσουν και θα αναλάβουν δράση.

  1. Δεν πληρώνουμε

Δεν ενδίδω στον εκβιασμό! Κανένα χρηματικό ποσό ή περαιτέρω φωτογραφία δεν πρέπει να σταλούν, καθώς μία τέτοια τακτική μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει την κατάσταση, οδηγώντας σε περισσότερες απαιτήσεις.

  1. Συλλέγω αποδεικτικά στοιχεία

Δε διαγράφω τίποτα. Αντιθέτως κρατάω αρχείο της επικοινωνίας μας με τον εκβιαστή, τα στοιχεία που μου έχει δώσει και ό,τι άλλη πληροφορία γνωρίζω. Όλα τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

  1. Σταματάω κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή

Τόσο εμείς, όσο και οι φίλοι μας, μπλοκάρουμε τον δράστη και σταδιακά απενεργοποιούμε τον λογαριασμό μας, χωρίς όμως να τον διαγράψουμε, αφού θα χρειαστούμε τα αποδεικτικά στοιχεία.

  1. Ασφαλίζω τους λογαριασμούς μας

Αλλάζω τους κωδικούς πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα και στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, ενώ ελέγχω και τις ρυθμίσεις ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων.

  1. Δεν πανικοβάλλομαι!

Αντιθέτως, εξωτερικεύω την ανησυχία μου. Μιλάω σε οικογένεια και φίλους, ενημερώνοντας για το περιστατικό. Παράλληλα, επικοινωνώ με ειδικό σύμβουλο, σε περίπτωση που αισθάνομαι έντονο άγχος και στρες.

Δεν είσαι μόνος και, κυρίως, δεν ευθύνεσαι εσύ! Είσαι θύμα οργανωμένων εγκληματιών… όμως μπορείς να τα καταφέρεις. Αν γνωρίζεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια μοιράσου τα παραπάνω βήματα άμεσα, και την επόμενη φορά θα είσαι πιο έτοιμος.

Το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός χώρος που χρειάζεται προσοχή για να συνεχίσει να είναι ασφαλής…προσέχουμε και ανιχνεύουμε τις περίεργες κινήσεις. Μένουμε ασφαλείς!

Πηγές: 

https://www.esafety.gov.au/key-issues/image-based-abuse/take-action/deal-with-sextortion

https://www.scotland.police.uk/advice-and-information/internet-safety/sextortion/

https://www.ncsc.gov.uk/files/Sextortion-how-to-protect-yourself.pdf