Εκπαίδευση, Κοινωνία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τεχνητή νοημοσύνη: όταν η AI να δρα ως εργαλείο εκμάθησης

Γράφει η Μέγα Β., Φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού. Αρκετός κόσμος επιλέγει συνειδητά την άγνοια αποφεύγοντας την ορθή και έγκυρη ενημέρωση. Στην Αμερική, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες η εκπαίδευση γύρω από θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ελλιπής. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το διαδίκτυο και η τεχνητή νοημοσύνη, με έναν ανέλπιστο τρόπο που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και ίσως  περιπλέξει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η εταιρία Beducated λάνσαρε ένα νέο συνομιλιακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI chatbot) το οποίο ονόμασε “ΑΙ Sex Coach”. Αυτό το chatbot παρέχει συμβουλές με διάφορες θεματικές γύρω από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μέσω της βιβλιοθήκης του ιστότοπου, που ξεπερνά  τα εκατό διαδικτυακά μαθήματα. Πληρώνοντας συνδρομή στην Beducated οι χρήστες μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο “AI Sex Coach”, που στις απαντήσεις του παραπέμπει τους χρήστες να πάρουν μέρος σε μαθήματα της Beducated αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αυτό υπογραμμίζει και τη γραμμή της εταιρίας, που υποστηρίζει πως η ποιοτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί ολικά από τα chatbots.

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτή της Beducated, που είναι εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά και άλλες όπως το Chat GPT, που καλύπτει πλήθος θεμάτων, μπορούν να συμβάλουν θετικά αλλά και αρνητικά στη σεξουαλική εκπαίδευση των χρηστών. Η εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να γίνει πλέον ανώνυμα και ιδιωτικά. Αυτό συμβάλει θετικά, καθώς πολλοί περισσότεροι χρήστες θα μπορέσουν να λάβουν πληροφορίες που διαφορετικά ίσως να μην αναζητούσαν. Αυτό, ίσως είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού  περίγυρου που ίσως κατακρίνει τέτοιου είδους συζητήσεις , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους χρήστες να αντιληφθούν πως η σεξουαλική εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από αυτές τις πλατφόρμες και πως για θέματα σεξουαλικής υγείας θα πρέπει να απευθύνονται στους αντίστοιχους ειδικούς.

Ένας ακόμη κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες αυτών των “διαδικτυακών βοηθών”, είναι η τάση της AI να διαιωνίζει τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Αυτό, πιθανόν να αποτελέσει πρόβλημα καθώς, ήδη χρήστες έχουν παρατηρήσει έμφυλες καθώς και φυλετικές προκαταλήψεις στις απαντήσεις που δίνουν τα chatbots.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώση που προκύπτει από αυτές τις πλατφόρμες είναι σίγουρα σημαντική, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό οι χρήστες να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με κριτική σκέψη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ξεχωρίζουν τις ερωτήσεις που απευθύνονται σε ειδικούς και όχι σε ένα chatbot το οποίο λαμβάνει τις πληροφορίες από μία βάση δεδομένων που πιθανόν να περιέχει ανακρίβειες  ή και λάθη.

Πηγές:

https://mashable.com/article/beducated-ai-sex-coach

https://ts2.space/en/ai-driven-sexual-health-education-chatgpts-role-in-promoting-safe-and-informed-choices/

https://www.publico.pt/2023/09/22/p3/noticia/tens-duvidas-saude-sexual-chatbot-responde-2064282