Μη κατηγοριοποιημένο

“Σχεδόν διπλασιάστηκε ο φόρτος εργασίας μας”: Η τεχνητή νοημοσύνη υποτίθεται ότι θα κάνει τις δουλειές ευκολότερες. Αυτοί οι εργαζόμενοι διαφωνούν

Μεταφράζει η Χρυσάνθη Παράγιου,

Μια νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης φέρει την υπόσχεση ότι θα εξορθολογήσει τα καθήκοντα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα αυξήσει την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο. Αλλά αυτή δεν είναι η εμπειρία του Neil Clarke μέχρι στιγμής.

Ο Clarke, εκδότης, δήλωσε ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής για το περιοδικό επιστημονικής φαντασίας του, το Clarkesworld, αφού η ομάδα του δέχτηκε έναν κατακλυσμό “σταθερά κακών” υποβολών που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη. “Είναι μερικές από τις χειρότερες ιστορίες που έχουμε δει, στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο Clarke για τα εκατοντάδες κομμάτια περιεχομένου που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες ο ίδιος και η ομάδα των ανθρώπων του πρέπει τώρα να εξετάζουν χειροκίνητα. “Αλλά είναι περισσότερο πρόβλημα όγκου, όχι ποιότητας. Η ποσότητα μας ταλαιπωρεί”. “Σχεδόν διπλασιάστηκε ο φόρτος εργασίας μας”, πρόσθεσε, περιγράφοντας τα τελευταία εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ως “αγκάθι στη δουλειά μας τους τελευταίους μήνες”. Ο Clarke δήλωσε ότι αναμένει ότι η ομάδα του θα πρέπει να κλείσει και πάλι τις υποβολές. “Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούμε να το χειριστούμε”.

Από τότε που ξεκίνησε το ChatGPT, στα τέλη του περασμένου έτους, πολλές από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του τεχνολογικού κόσμου έχουν εκφραστεί για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα, να μας βοηθήσει όλους να δουλεύουμε λιγότερο και να δημιουργήσει νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας στο μέλλον. “Τα επόμενα χρόνια, ο κύριος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία θα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν τις δουλειές τους πιο αποτελεσματικά”, δήλωσε πρόσφατα ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, σε μια ανάρτησή του.

Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνολογία, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος δεν είναι πάντα σαφής ή ο ίδιος σε όλους τους κλάδους και τις αγορές. Επιπλέον, ο δρόμος προς μια τεχνολογική ουτοπία είναι συχνά ανώμαλος και μαστίζεται από απρόβλεπτες συνέπειες, είτε πρόκειται για δικηγόρους, που τους επιβλήθηκε πρόστιμο για την υποβολή πλαστών δικαστικών παραπομπών από το ChatGPT, είτε για μια μικρή δημοσίευση, που θάφτηκε κάτω από μια χιονοστιβάδα υποβολών που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν τώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης, υποσχόμενες σημαντικές επενδύσεις σε νέα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη που υπόσχονται να βελτιώσουν την εργασία. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συντάσσουν γρήγορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να κάνουν παρουσιάσεις και να συνοψίζουν μεγάλα σύνολα δεδομένων ή κείμενα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση στο ChatGPT αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων στους οποίους ανατέθηκαν εργασίες, όπως η σύνταξη συνοδευτικών επιστολών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απαιτούσαν λεπτότητα στην σύνταξη και τον χειρισμό και αναλύσεων κόστους-οφέλους. “Νομίζω ότι αυτό που δείχνει η μελέτη μας είναι ότι αυτού του είδους η τεχνολογία έχει σημαντικές εφαρμογές στην εργασία του λευκού κολάρου. Πρόκειται για μια χρήσιμη τεχνολογία. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν θα είναι καλή ή κακή, ή πώς ακριβώς θα προκαλέσει την προσαρμογή της κοινωνίας”, δήλωσε ο Shakked Noy, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Οικονομικών του ΜΙΤ, ο οποίος συνυπογράφει την εργασία.

Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε, πρόσφατα, ότι ο διακυβερνητικός οργανισμός διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει ορισμένες πτυχές της ποιότητας της εργασίας, αλλά υπάρχουν αντισταθμίσεις. “Οι εργαζόμενοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι η ένταση της εργασίας τους έχει αυξηθεί μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας τους”, δήλωσε ο Cormann σε δημόσια, επισημαίνοντας τα ευρήματα έκθεσης που δημοσίευσε ο οργανισμός. Η έκθεση διαπίστωσε, επίσης, ότι για τους μη ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης και τους απλούς υπαλλήλους (όχι τους διευθυντές), η χρήση της είχε μόνο “ελάχιστο αντίκτυπο στους μισθούς μέχρι στιγμής” – πράγμα που σημαίνει ότι για τον μέσο εργαζόμενο, η εργασία κλιμακώνεται, αλλά ο μισθός όχι.

Ορισμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται σαν “πειραματόζωα”

Η Ivana Saula, διευθύντρια έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργαζομένων Αεροδιαστημικής, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο της ανέφεραν ότι αισθάνονται σαν “πειραματόζωα” καθώς οι εργοδότες σπεύδουν να αναπτύξουν εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη στη δουλειά. Και αυτό δεν πήγαινε πάντα ομαλά, δήλωσε η Saula.

Η εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογικών εργαλείων έχει συχνά οδηγήσει σε περισσότερες “εναπομείνασες εργασίες που ένας άνθρωπος εξακολουθεί να χρειάζεται να κάνει”. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάληψη πρόσθετων καθηκόντων εφοδιαστικής, που μια μηχανή απλά δεν μπορεί να κάνει, δήλωσε η Saula, προσθέτοντας περισσότερο χρόνο και πίεση σε μια καθημερινή ροή εργασίας.

Το συνδικάτο εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων, μεταξύ άλλων στις αερομεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες, τη μεταποίηση και την πυρηνική βιομηχανία, δήλωσε η Saula. “Ποτέ δεν είναι απλά ένας ξεκάθαρος τομέας, όπου η μηχανή μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο”, δήλωσε ο Saula στο CNN. “Μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες πτυχές αυτού που κάνει ένας εργαζόμενος, αλλά υπάρχουν κάποια καθήκοντα που εκκρεμούν και τα οποία ανατίθενται σε όποιον απομένει”.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν, επίσης, ότι ο φόρτος εργασίας τους είναι βαρύτερος μετά την εφαρμογή των νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Saula, και “η ένταση με την οποία εργάζονται είναι πολύ πιο γρήγορη, επειδή τώρα καθορίζεται από τη μηχανή”. Πρόσθεσε ότι η ανατροφοδότηση, που λαμβάνουν από τους εργαζόμενους, δείχνει πόσο σημαντικό είναι “να εμπλέκονται πραγματικά οι εργαζόμενοι στη διαδικασία της εφαρμογής”. “Επειδή υπάρχει γνώση στο πεδίο, στην πρώτη γραμμή, την οποία οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν”, δήλωσε. “Και πολλές φορές, νομίζω ότι υπάρχουν αποσυνδέσεις μεταξύ των εργαζομένων πρώτης γραμμής και του τι συμβαίνει στα καταστήματα, και της ανώτερης διοίκησης, και για να μην αναφέρω τους διευθύνοντες συμβούλους”.

Ίσως πουθενά δεν είναι τόσο εμφανή τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις όσο στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης. Τα εργαλεία αυτά προσφέρουν την υπόσχεση ότι θα επιταχύνουν, αν όχι θα αυτοματοποιήσουν, τη συγγραφή κειμένων, τη διαφήμιση και ορισμένες εκδοτικές εργασίες, αλλά ήδη έχουν γίνει κάποιες αξιοσημείωτες γκάφες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNET αναγκάστηκε να προβεί σε “ουσιαστικές” διορθώσεις νωρίτερα φέτος, αφού πειραματίστηκε με τη χρήση ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή ιστοριών. Επίσης, αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια απλή ιστορία γραμμένη με τεχνητή νοημοσύνη για τον Πόλεμο των Άστρων που δημοσίευσε το Gizmodo νωρίτερα αυτό το μήνα, απαίτησε ομοίως διόρθωση και οδήγησε σε αναταραχή των εργαζομένων. Αλλά και τα δύο μέσα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν στη χρήση της τεχνολογίας για να βοηθήσουν στις αίθουσες σύνταξης.

Άλλοι, όπως ο εκδότης Clarke, προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τις συνέπειες ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, βασιζόμενοι σε περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη. Ο Clarke δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του στράφηκαν σε ανιχνευτές τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσουν τον κατακλυσμό των υποβολών, αλλά διαπίστωσαν ότι αυτά τα εργαλεία δεν ήταν χρήσιμα λόγω του πόσο αναξιόπιστα επισημαίνουν “ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά”, ειδικά για συγγραφείς των οποίων η δεύτερη γλώσσα είναι τα αγγλικά.

“Ακούγοντας αυτούς τους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, λένε ότι αυτά τα πράγματα πρόκειται να κάνουν εκπληκτικές ανακαλύψεις σε διάφορους τομείς”, δήλωσε ο Clarke. “Αλλά αυτοί δεν είναι οι τομείς στους οποίους εργάζονται σήμερα”.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/07/22/tech/ai-jobs-efficiency-productivity/index.html