Το reThink chatbot αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συμβάλλει στην προσπάθεια μείωσης αναζητήσεων σχετικά με το υλικό παιδικής κακοποίησης. Αναπτύχθηκε από την IWF και το Lucy Faithfull Foundation (οργανισμός προστασίας παιδιών). Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Tasmania, οδήγησε πολύ γρήγορα σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά την αναζήτηση σε ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχόμενου. Πώς δουλεύει όμως;
Η εταιρία προγραμματισμού του reThink έχει δημιουργήσει μια λίστα από χιλιάδες απαγορευμένες λέξεις σε πολλές γλώσσες, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Όταν κάποια από αυτές τις λέξεις εμφανισθεί σε μια αναζήτηση, το chatbot ανοίγει αυτόματα και ενημερώνει τους χρήστες για την παράνομη ενέργεια που διαπράττουν, ενώ τους παραπέμπει στην υπηρεσία του Lucy Faithfull Foundation με τίτλο ΄΄Stop It Now΄΄, όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου της Tasmania, φαίνεται πως το project καταφέρνει να μεταπείσει τους χρήστες από την αναζήτηση υλικού παιδικής κακοποίησης.
Πρόσφατη έρευνα του ιδίου Πανεπιστημίου επεσήμανε πως πολλοί χρήστες άρχισαν να ζητούν επαγγελματική βοήθεια, για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αφού πρώτα ήρθαν αντιμέτωποι με το reThink chatbot, κάτι που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του υλικού παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον, κατά τη δοκιμαστική του περίοδο, το 82% των χρηστών δεν χρησιμοποίησαν ξανά κάποια από τις απαγορευμένες λέξεις. Επίσης, πολλοί ήταν και αυτοί που επικοινώνησαν με διάφορες γραμμές υποστήριξης, όπως το project ΄΄Stop It Now΄΄. Τα επόμενα βήματα, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί, είναι η είσοδος του chatbot και σε άλλες εφαρμογές και ιστοσελίδες που μπορεί να φανεί χρήσιμο (social media, gaming πλατφόρμες και ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου).
Τα δεδομένα των ερευνών δείχνουν πως η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αρχίζει να καρποφορεί και να φέρνει αποτελέσματα. Σίγουρα, ένα chatbot δεν μπορεί να εκμηδενίσει την ύπαρξη ή αναζήτηση υλικού παιδικής κακοποίησης, αλλά, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που φαίνεται να λειτουργεί. Ήδη, μια απλή προειδοποίηση έκνομης συμπεριφοράς έκανε τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών όχι μόνο να μην αναζητήσουν εκ νέου τέτοιου είδους υλικό, αλλά, και να απευθυνθούν σε επαγγελματίες για βοήθεια και υποστήριξη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους. Είναι όμως σημαντικό τέτοιες προειδοποιήσεις να εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια, πριν δηλαδή ο χρήστης παρανομήσει. Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο πρέπει να θωρακισθεί και η δημιουργία του reThink chatbot αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγές:
https://www.iwf.org.uk/about-us/why-we-exist/our-research/rethink-chatbot-evaluation/
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).