Διαδίκτυο, Εγκλήματα

“Ο πιο μισητός άνθρωπος του διαδικτύου”

Γράφει η Ηλιάνα Ρόγκα, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο πιο μισητός άνθρωπος του διαδικτύου και τι μπορεί να έκανε για να τον μισούν παγκοσμίως. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone αυτός είναι ο ιδρυτής της διαδικτυακής σελίδας “Is Anyone Up” και ο αυτοαποκαλούμενος ως “καταστροφέας ζωών”, Hunter Moore.

Ο Hunter Moore το 2010 δημιούργησε το site “IsAnyoneUp.com”, μια σελίδα revenge porn όπου άγνωστοι ανέβαζαν εικόνες από γυμνές κυρίως κοπέλες χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το site ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια προβολές εκθέτοντας εκατοντάδες γυναίκες παγκοσμίως. Η σελίδα έφτασε μέχρι και να αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες των γυναικών, όπως τα social media τους, ακόμη και διευθύνσεις των κατοικιών τους.

Πρόσφατα, ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix έθιξε το φαινόμενο αυτό και τη δράστη του Moore, παρουσιάζοντας τι είναι το revenge porn, πως πραγματοποιείται και τις τραυματικές του επιπτώσεις. Δόθηκε φωνή στα θύματά να παρουσιάσουν την δική τους οπτική για τα πράγματά και να μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία, χωρίς να χαρακτηριστούν ως αφελής η αμφίβολης ηθικότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσής.

Το ντοκιμαντέρ ανέφερε αρκετές φορές την οπτική του Μοοre σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εξέθετε τις γυναίκες, τους οποίους ο ίδιος δεν δίσταζε να αναφέρει σε κάθε δημόσια του εμφάνισή, ότι δηλαδή τα θύματα επέλεξαν να στείλουν τις εικόνες και επομένως τους “άξιζε” να εκτεθούν δημόσια, ωστόσο δεν κατέστησε σαφές ότι είναι φυσιολογικό να τραβάς και να στέλνεις εικόνες του εαυτού σου σα μέρος της προσωπικής σεξουαλικής έκφρασής και αυτό δε δίνει το δικαίωμά σε κανέναν να τις δημοσιεύει.

Οι περισσότεροι έχουμε συσχετίσει το εκδικητικό πορνό με κάποιον εκνευρισμένο πρώην που θέλει να πάρει εκδίκησή ή κάτι ανάλογο ωστόσο μια βρετανική έρευνά απέδειξε ότι πολλοί το χρησιμοποιούσαν σαν ένα νέο μέσο εκφοβισμού ή ακόμα και για πλάκα όπως διαφαίνεται και από το ντοκιμαντέρ. Σε αυτό επισημαίνεται πόσο σημαντική είναι η στήριξή της οικογένειας τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και επίπεδο απόδοσής της δικαιοσύνης. Η Charlotte Laws η μητέρα ενός εκ των θυμάτων του Moore, πήρε τη κατάστασή στα χέρια της ώστε να καταφέρει να κατεβάσει την εικόνα τη κόρης της από το site άλλα ακόμα και όταν το κατάφερε αυτό, δε σταμάτησε μέχρι να δικαιώσει όλα τα υπόλοιπά θύματα οργανώνοντας μάλιστα μια εκστρατεία ενάντια σε έναν ιντερνετικό θρύλο της εποχής. Δεν έχουν όλοι όμως πάντα τη στήριξη που χρειάζονται, όπως στη περίπτωση της Destiny Benedict, η οποία χειραγωγήθηκε από τον Μoore ώστε να ανεβάζει παραπάνω εικόνες.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της ύπαρξής οικογενειακής στήριξής, τα θύματά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ποικίλοι οργανισμοί στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για τους προβληματισμούς τους για οποιοδήποτε θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης και να πάρουν την ανάλογή καθοδήγησή και βοήθεια.

Μπορούν να απευθυνθούν στον φορέα gineanthropos τηλεφωνικά στο (+30) 215 215 1011 η μέσω email στο info@gineanthropos.gr