Γράφει η Αγγελική Τσαρδούλια
Η εποχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο. Οποιαδήποτε ενέργειά μας είναι συνδεδεμένη και εξαρτημένη, θα μπορούσαμε να πούμε, από αυτό. Είτε πρόκειται για την επικοινωνία, την ψυχαγωγία είτε για τη διεκπεραίωση εργασιών – όπως επαγγελματικές υποχρεώσεις, mails, πληρωμές – επιβάλλεται να έχουμε πρόσβαση σε αυτό και τον έλεγχο μέσα από μία οθόνη. Πρακτικά, είναι αρκετά βοηθητικό, καθώς η φυσική παρουσία σε ώρες και μέρες που δεν είμαστε σε θέση να παραστούμε πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα αφενός και αφετέρου η πρόσβασή μας σε κάθετί που αναζητάμε γίνεται άμεσα και εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε, το διαδίκτυο και οι παροχές του είναι αναγκαίες για τις σύγχρονες ανάγκες όλων. Σιγά σιγά βλέπουμε να εισέρχεται στον κυβερνοχώρο και η καινούρια εποχή του Metaverse. Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αφορά μία νέα πραγματικότητα στον κυβερνοχώρο, όπου ουσιαστικά όλες μας οι ενέργειες αποκτούν έναν προσωπικό μας ηλεκτρονικό εκπρόσωπο. «Πραγματικότητες» που ανοίγονται στο χώρο αυτό είναι εφικτό να τις βιώσουμε μέσα από μία οθόνη και έναν εξοπλισμό, όπως ακουστικά, μικρόφωνα, χειριστήρια, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό
πρόσβαση σε ασύλληπτες μέχρι σήμερα καταστάσεις.
Το Metaverse δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητών, όμως σε επίπεδα ενός απλού οράματος. Η εποχή μας είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη της λειτουργίας αυτού του αδιανόητου για άλλες εποχές έργου. Τον όρο “metaverse” (μετασύμπαν), τον συναντά κανείς για πρώτη φορά στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Snow Crash» του Νιλ Στίβενσον που κυκλοφόρησε το 1992. Εκεί περιγράφεται πώς η χρήση του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.
Ωστόσο, όπως και οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας και αξιοποιείται από την ανθρωπότητα εκτός από θετικά, χρήσιμα, αξιόπιστα και ευχάριστα, εγκυμονούν και μεγάλοι κίνδυνοι! Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο του Metaverse. Στον πραγματικό (φυσικό) κόσμο έχουμε μάθει να αποφεύγουμε και να φυλαγόμαστε από κάθε μορφής κακοήθειες. Αντιστοίχως και στον Κυβερνοχώρο και ιδιαίτερα στο Metaverse ελλοχεύουν κίνδυνοι που αν δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση, επίγνωση και εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης των κινδύνων, τότε η είσοδος των χρηστών σε αυτή τη νέα εικονική πραγματικότητα δεν θα αποτελέσει ευχάριστη εμπειρία.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλοί προβληματισμοί για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του πλάνου και έχουν σχολιαστεί διάφορες αρνητικές πλευρές που ενδεχομένως να έχει. Όμως, για πρώτη φορά ένας από τους πλέον ειδικούς σε αυτόν τον τομέα προβάλλει φόβους που προκαλούν έντονο προβληματισμό αν όχι ανησυχία. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπράιαν Σούστερ, που είναι πρωτοπόρος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας και ασχολείται με αυτόν τα τελευταία 17 χρόνια, σε συνέντευξη του στην Daily Mail παρουσίασε ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για το Metaverse. Υποστηρίζει πως, αν το
Metaverse πέσει σε λάθος χέρια, αν το ελέγχουν δηλαδή λάθος άνθρωποι, τότε θα γίνει ένα εργαλείο χειραγώγησης των χρηστών προς όφελος εκείνων που το ελέγχουν. Θεωρεί μάλιστα ότι το Metaverse είναι η πιο επικίνδυνη για την ανθρωπότητα τεχνολογία μετά την ανακάλυψη των πυρηνικών όπλων. Επιπλέον δήλωσε, πως στο προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο Metaverse θα συμμετέχουν περίπου 1 δισ. χρήστες, όπου θα ξοδεύουν χρήματα για την εικονική τους ζωή και για τη δημιουργία του διαδικτυακού τους status.
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι το Metaverse βρίσκεται στο προσκήνιο κι εμείς προ των πυλών. Ήδη παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση και εκπαίδευση των χρηστών του διαδικτύου σε θέματα που αφορούν τον κόσμο αυτό που καθίσταται ολοένα και πιο οικείος. Ως ιδέα το «μετασύμπαν» ακούγεται εξαιρετική και άκρως δελεαστική με τα όσα υπόσχεται. Όμως, προτού κάνουμε το επόμενο βήμα και εισχωρήσουμε στο κατώφλι του, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάθε του πτυχή, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές, ώστε η εμπειρία μας να είναι διασκεδαστική, ασφαλής και να μας παρέχει τις μέγιστες αξιοποιήσιμες δυνατότητες.
Πηγές:
https://www.naftemporiki.gr/story/1879214/ti-skoteini-pleura-tou-metaverse-apokaluptei-protoporos-tis-eikonikis-pragmatikotitas
https://www.ethnos.gr/technology/article/180502/metaaytoeinaitometaversepoymetamorfoneitofacebook
Ονομάζομαι Αγγελική Τσαρδούλια. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου, με δραστηριοποίηση στα Social Media με περιεχόμενο Ψυχολογίας. Παράλληλα, φοιτώ στο Εθνικό Ωδείο ανώτατα θεωρητικά και κλασικά φωνητικά. Εργάζομαι σε μία εταιρεία Κυβερνοασφάλειας και ανάκτησης δεδομένων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχοθεραπευτικών-παιδαγωγικών προσεγγίσεων, εκφοβισμού και έκφρασης βίας, επικοινωνίας, αυτοκτονικού ιδεασμού, ζητημάτων που αφορούν την άνοια, καθώς και την ίαση προγονικού τραύματος με αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια εκπόνησα την πρακτική μου άσκηση και συνεχίζω ως εθελόντρια, όπου ασχολούμαι με τη συγγραφή άρθρων, διάφορα projects του ινστιτούτου, καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής υποστήριξης.