Διαδίκτυο, Έφηβος, Παιδιά, Τεχνολογία

“Επιβεβαίωση ηλικίας” online. Είναι τελικά ένας αποτελεσματικός μηχανισμός;

Γράφει η Βασιλική Βουλιέρη, Εγκληματολόγος

Ολοένα και περισσότερα παιδιά ενασχολούνται με τον internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω των smartphones. Διαδικτυακοί μηχανισμοί έχουν δημιουργηθεί ώστε να αποτρέπουν την πρόσβαση νεαρών ή ακόμη και ανήλικων παιδιών σε ευαίσθητο υλικό ή/και την δημιουργία λογαριασμού στα social media. Ένας από τους πιο γνωστούς και καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας δεδομένων είναι η επιβεβαίωση ηλικίας (Age verification) σε εφαρμογές (Apps) και στα social media.

Το ερώτημα όμως είναι, κατά πόσο αυτός ο μηχανισμός είναι αποτελεσματικός; Θα λέγαμε λοιπόν πως ο καθένας μας μπορεί να προσπεράσει αυτόν τον έλεγχο καθώς η επαλήθευση των δεδομένων είναι αδύνατη. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να αποκρύψουν την πραγματική τους ηλικίας δηλώνοντας ψεύτικα στοιχεία. Έτσι αυτομάτως, εισέρχονται σε ένα απεριόριστο κόσμο πληροφοριών και εικόνων, όπου είναι ευάλωτα ενάντια σε ευαίσθητο περιεχόμενο και ‘παγίδες’.

Αυτός ο μηχανισμός δεν καταφέρνει να εμποδίσει τα ανήλικα και νεαρά άτομα να δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα δικτύωσης καθώς και να εισέρχονται σε ιστοσελίδες φτιαγμένες για ενήλικους. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά ακόμη και ηλικίας 4 ετών έχουν πρόσβαση σε online εφαρμογές χωρίς την επιτήρηση των γονέων.

Τι μπορεί όμως να γίνει ώστε αυτός ο ψηφιακός έλεγχος να μπορεί να λειτουργήσει θετικά; Αρχικά, σε όσους έχουν δηλώσει ηλικία μέχρι και 18 ετών, αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να μπορεί να  αποτρέπει τη κοινοποίηση υλικού εκτός φίλων (επαφών). Παράλληλα, θα μπορούσε να ελέγχει και να φιλτράρει συνομιλίες και περιεχόμενο ώστε να αποτρέπει πιθανές προσεγγίσεις επιτήδειων.

Βασικότερο όμως όλων είναι η γωνιακή επιτήρηση και συγκατάθεση για τη δημιουργία online λογαριασμών καθώς και η πρόσβαση σε κακόβουλο περιεχόμενο. Θα μπορούσε λοιπόν αυτός ο μηχανισμός να ζητά την συγκατάθεση των γονέων η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω του παρόχου δικτύου.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού δεν καταφέρνει να προστατέψει τα παιδιά από την έκθεση σε κακόβουλο υλικό. Αποτελεί όμως μία έξυπνη λύση η οποία με κάποιες αλλαγές θα μπορούσε να σταθεί αρωγός στην ασφαλή ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία.

 πηγή: https://ieeexplore.ieee.org/document/9295422