Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις άσχημες, επώδυνες όπου ο ψυχικός πόνος ήταν τόσο έντονος που παρακαλούσαμε να πονάει το σώμα πάρα η ψυχή. Δυσάρεστες καταστάσεις πάντα θα υπάρχουν, γιατί έτσι είναι η ζωή, η ίδια η ζωή, μας έχει δείξει ότι το 90% είναι μια ανάμειξη από χαρά και λύπη, από ηθικό και ανήθικο, από αγάπη και μίσος.
Για να ξεπεραστεί όμως το ψυχικό τραύμα και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς χρειάζεται χρόνο να κατανοήσουμε τι μας έχει συμβεί, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να την διαχειριστούμε, εάν αυτά δεν τα κάνουμε είναι σαν να κοπείς κάπου κάνοντας πληγή και να βάζεις τραυμοπλαστ, η πληγή ποτέ δεν θα κλείσει, το ίδιο συμβαίνει και στην ψυχή η αποφυγή της κατάστασης, διαιωνίζει το πρόβλημα και το πρόβλημα γίνεται ένας φαύλος κύκλος.
Πολύ πιθανόν, το τραύμα που έχεις υποστεί να σε κάνει να παλεύεις με αναμνήσεις και βιώματα καθώς και να διακατέχεσαι από άγχος και φόβο και με πεποιθήσεις ότι κανέναν δεν μπορείς να εμπιστευτείς ξανά. Επιπλέον, οι ενοχές που μπορεί να νιώθεις ότι εσύ ευθύνεσαι για την κατάσταση που εξελίχθηκε έτσι ίσως είναι μια υποκειμενική “πραγματικότητα” και όχι αντικειμενική.
Οι τραυματικές λοιπόν εμπειρίες σε κάνουν να νιώθεις φόβο,αβοηθητότητα και απειλή για τη ζωή σου,γιατί είτε αυτό συνέβη χτες είτε πριν χρόνια και όποια και εάν είναι η αιτία του τραύματος, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού και να μιλήσεις με ένα άτομο το οποίο νιώθεις οικεία.
Για αρχή αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ορίσεις μια 30 λεπτή άσκηση ώστε να αρχίζεις να κινητοποιείσαι από την αδράνεια που βρίσκεσαι, μην απομονώνεσαι από τα αγαπημένα σου πρόσωπα και μίλα για το πρόβλημα σου χωρίς όμως να αναλώνεσαι ώρες. Φρόντισε την υγεία σου, προσπάθησε να κοιμηθείς να τρέφεσαι σωστά και μην οδηγηθείς σε εθιστικές συμπεριφορές για να απαλύνεις τον πόνο σου παροδικά, δεν θα σε βοηθήσει κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα.
Για να επουλωθεί το τραύμα αυτό που χρειάζεται είναι να έρθεις σε επαφή με τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τα συναισθήματα τα οποία αποφεύγεις εδώ και καιρό, πάντα με τη βοήθεια ειδικού σε αυτές τις περιπτώσεις.
Να θυμάσαι σύμμαχος σου ή επιμονή σου και η υπομονή σου για την ψυχή σου!

Κέλλυ Ιωάννου
