Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρία προστασίας και ασφάλειας Kaspersky Lab, τα δείγματα κακόβουλου λογισμικού που χακάρει έξυπνες συσκευές έχουν αυξηθεί 13 φορές περισσότερο από το 2016 έως το 2019, αριθμός ο οποίος ανέρχεται περίπου στις 121.588.
Με τον αριθμό των έξυπνων συσκευών στα σπίτια να αυξάνεται ραγδαία, οι κίνδυνοι για την παραβίαση της ιδιωτικότητας μας πολλαπλασιάζονται. Όπως πληθώρα ερευνών υποστηρίζουν, περίπου το 90% «έξυπνων» συσκευών φαίνονται να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις «παραβιαστών», που μέσω της χρήσης κακόβουλων λογισμικών καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ενός σπιτιού (Έρευνα εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας: One Consult). Από τα έξυπνα κινητά μας και τις τηλεοράσεις, μέχρι τα κλιματιστικά και τις καφετιέρες μας, όλες οι ηλεκτρονικές μας συσκευές παρουσιάζονται να είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε επιθέσεις χάκερ, ενώ η είσοδος σε μία τις παραπάνω συσκευές αρκεί για να «μολύνει» και τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τις αμέτρητες καταγγελίες γονιών σχετικά με την κατάληψη αγνώστων σε συστήματα παιδικής και βρεφικής παρακολούθησης, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κάθε είδους κάμερας και μόνιτορ αποτελεί πόλο έλξης ψηφιακών εισβολών. Γνωστά περιστατικά όπως αυτό μιας οικογένειας στο Οντάριο του Καναδά που ανακάλυψε έναν ψηφιακό εισβολέα στην κάμερα του δωματίου του μωρού επειδή έπαιζε διαφορετική μουσική, ή το περιστατικό που ο χάκερ μιλούσε μέσω τις κάμερας στο παιδί όταν οι γονείς του πήγαιναν για ύπνο είναι μόνο δύο από τις εκατομμύρια υποθέσεις που απασχολούν την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και σοκάρουν τους ανθρώπους όλου του πλανήτη.
Καθώς τα κίνητρα των χάκερ διαφέρουν, για εκείνους που επιδιώκουν την αντιγραφή προσωπικών δεδομένων ή την χρήση πιστωτικών καρτών, η παραβίαση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο τους. Παρόλα αυτά, οι λεγόμενοι ψηφιακοί εισβολείς μπορούν πολύ απλά, με ένα μόνο «κλικ», να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερο κακό. Πιο συγκεκριμένα, τα ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού, αν και πιο πολύπλοκα όπως αποκαλύπτουν έρευνες, μπορούν και αυτά να γίνουν στόχος και τελικά να «σπάσουν» στο πληκτρολόγιο ενός χάκερ.
Τρόποι αντιμετώπισης
Παρότι η τάση καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών είναι πολλά υποσχόμενη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, η ασφάλιση αυτών είναι ζωτικής σημασίας.
- Πρώτα από όλα, η ευθύνη είναι στα χέρια των καταναλωτών οι οποίοι θα πρέπει να καταλάβουν τους αμέτρητους κινδύνους που εγκυμονούν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα με σκοπό την μείωση της έκθεσής τους σε πιθανών ηλεκτρονικές επιθέσεις.
- Δεύτερον, ο χρήστης των εκάστοτε συσκευών θα πρέπει να μην επιτρέπει την σύνδεσή τους σε μη αξιόπιστα δίκτυα, ενώ επιπλέον θα πρέπει να αλλάζει τους αρχικούς κωδικούς των συσκευών του με πιο πολύπλοκους εμπεριέχοντας σε αυτούς τόσο γράμματα αριθμούς και σύμβολα.
- Τέλος, είναι σημαντικό για τους χρήστες να ενημερώνουν το λογισμικό των συσκευών τους με το πιο καινούργιο λογισμικό της κάθε εταιρίες ενώ θα είναι απαραίτητο είναι οι συσκευές να μην παραμένουν ανοιχτές αν δεν χρησιμοποιούνται.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.