Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Ψηφιακό Πορτοφόλι | Τι είναι και τι να προσέχουμε;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως την περίοδο της πανδημίας παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση των διαδικτυακών αγορών και κατ’ επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσουμε σε μια νέα εποχή τραπεζικών συναλλαγών. Έννοιες όπως το ψηφιακό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό εμπόριο, ebanking και οι ψηφιακές πληρωμές κατακλύζουν πλέον την καθημερινότητα πολλών καταναλωτών και χρηστών του διαδικτύου.

Ειδικότερα, το ψηφιακό πορτοφόλι (mobile ή digital wallet) αποτελεί μια κινητή εφαρμογή όπου αποθηκεύονται στοιχεία από πιστωτικές κάρτες, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι συνδεδεμένη σε μία ή περισσότερους λογαριασμούς. Το mobile wallet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαδικτυακές πληρωμές, για αγορές σε φυσικά καταστήματα με τη χρήση της λειτουργίας NFC (Near Field Communication), για τη μεταφορά και κατάθεση χρημάτων, αλλά και τον έλεγχο ρευστότητας.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που ψηφιακά πορτοφόλια  θα βρίσκονται  ενσωματωμένα ακόμη και σε αυτοκίνητα για in car συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, οι  πληρωμές σε πρατήρια καυσίμων, στο πάρκινγκ και στα διόδια θα γίνονται πλέον πιο εύκολα, αυτοματοποιημένα και ψηφιακά. Έχει ξεκινήσει, επομένως, ήδη η προσπάθεια να περάσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το ψηφιακό εμπόριο στα αυτοκίνητα.

Η χρήση του mobile wallet προσφέρει σίγουρα ευκολία στις συναλλαγές μιας και οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να έχουν πάνω τους ρευστά χρήματα ή πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες. Όλα γίνονται γρηγορότερα  και ταυτόχρονα με  ασφάλεια. Επίσης, οι πληρωμές είναι πιο οργανωμένες κι έτσι οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν τις πηγές εξόδων διαδικτυακά και εύκολα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κάτοχοι του ψηφιακού πορτοφολιού θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.Χαρακτηριστικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία και με άλλες αστυνομικές αρχές εξιχνίασε υπόθεση διαδικτυακής απάτης και κλοπής κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες αφού παραβίασαν προσωπική θυρίδα ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες και διαπιστευτήρια εισόδου. Εν τέλει, οι δράστες ,αφού παραβίασαν το λογαριασμό-ψηφιακό πορτοφόλι, πέτυχαν να αποσπάσουν όχι μόνο  κρυπτονομίσματα αλλά και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μεταφέροντας τα σε άλλα digital wallet.

Τέλος, είναι πραγματικότητα ότι τα επόμενα χρόνια οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται διαδικτυακά και ψηφιακά. Έτσι, περνάμε πλέον από την εποχή του “πλαστικού χρήματος” σε μια νέα πραγματικότητα ψηφιοποίησης των συναλλαγών. Την ίδια στιγμή,όμως, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε διάφορες διαδικτυακές απάτες και επίδοξους χάκερς.

Πηγές: www.kathimerini.gr

www.news247.gr