Ο όρος ψηφιακή «αποτοξίνωση» αναφέρεται στην αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού η έντονη χρήση έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
Η χρήση των social media οδηγεί τα άτομα να απεικονίζουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους μη ρεαλιστικά σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα και να παρουσιάσουν μια άλλη εικόνα ζωής από αυτό που συμβαίνει. Αυτό οδηγεί τα άτομα να δημοσιεύουν βίντεο, εικόνες, να κάνουν σχόλια και να περιμένουν επίμονα τον θαυμασμό και την «εικονική αποδοχή». Τα αίτια πάντα στην ψυχολογία είναι βαθύτερα και εξετάζεται το γιατί το άτομο ζητάει την εξωτερική ή εικονική επιβεβαίωση;
Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν το άτομο σε ασταθή εικόνα για το σώμα του και τον εαυτό του, δηλαδή αυτό που πραγματικά θα ήθελε σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Πολλές έρευνες κάνουν λόγο για έντονη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Από την άλλη βέβαια η σωστή χρήση επιτρέπει στα άτομα να έρθουν σε επικοινωνία με άτομα με ίδια ενδιαφέροντα και πολλές φορές ενισχύει και τις κοινωνικές σχέσεις, όμως όλα με μέτρο και ισορροπία.
Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβει κανείς τη διαφορά «ψηφιακής αποτοξίνωσης» και αποχής. Μια καλή αντιμετώπιση είναι να περιορίσει κανείς το χρόνο, μια καλή στρατηγική είναι μετά τις εννιά το βράδυ ώστε αυτό θα βοηθήσει το άτομο να έχει και πιο ήρεμο ύπνο και τις Κυριακές να κάνει πράγματα που δε θα «επιτρέπουν» στο άτομο να ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η έντονη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους φέρνει πιο κοντά κοινωνικά με άλλα άτομα, όμως σκεφτείτε ποιος είναι ο ορισμός μια σχέσης και πως είναι οι εικονικές με τις πραγματικές σχέσεις, αντιθέτως οι δραστηριότητες μας φέρνουν πιο κοντά κοινωνικά.
Σκέψου λοιπόν πως η ισορροπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σου δώσει χρόνο για να έρθεις πιο κοντά με τον εσωτερικό σου εαυτό και θα σου δώσει εφόδια για δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν ψυχικά και σωματικά.
Ονομάζομαι Πόλυ Κεφάλα είμαι Ψυχολόγος, η μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση είναι στην Κλινική Ψυχολογία, είμαι κάτοχος δεύτερου πτυχίου στην Επικοινωνία και είμαι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια.