Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Προσοχή στα παιδιά μας! Ποτέ με τηλέφωνο στην πισίνα

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ζητούν 100% επιτήρηση από τους γονείς όταν τα παιδιά κολυμπούν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε τα μάτια σας από ένα παιδί ενώ είναι στο νερό.

Το ζήτημα αυτό υπερτονίζεται από τους εμπειρογνώμονες, προσπαθώντας να δώσουν ένα μήνυμα που θα εξαλείψει τα τραγικά συμβάντα των πνιγμών κατά τα τελευταία καλοκαίρια.

«Καταλαβαίνουμε το τηλέφωνο στην πισίνα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ας πούμε, αλλά πρέπει να αποστασιοποιηθεί μέχρι να βγει το παιδί από την περιοχή κολύμβησης», δήλωσε η Dana Walraven, Κοινοτικός Υπεύθυνος Υγείας. “Οι γονείς θα πρέπει να περνούν χρόνο παρακολουθώντας τα παιδιά τους και όχι χαζεύοντας στο τηλέφωνο”.

Τα smartphones έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, αλλά είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να αποσπάσουnε την προσοχή και να μην δούμε  αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά μας.

Οι τραυματισμοί σε παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 12% μεταξύ 2007 και 2010. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι χρήστες smartphone αυξήθηκαν από 9 εκατομμύρια στα μέσα του 2007 σε 63 εκατομμύρια στο τέλος του 2010.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι ημερησίως τραυματίζονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα που αφορούν έναν οδηγό που ασχολούταν με το κινητό.

Αλλά δεν χρειάζονται στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζουμε ότι είναι η ευθύνη του ενήλικα να προσέχει τα παιδιά και τίποτα άλλο, ενώ κολυμπούν.

Δύσκολα οι γονείς καταλαβαίνουν το πόσο γρήγορα και ήσυχα μπορεί να γίνει ένας πνιγμός. Δεν υπάρχει αναστάτωση, δεν φωνάζει για βοήθεια. Το παιδί που πνίγεται προσπαθεί απλώς να σπρώξει το νερό για να βγάλει το κεφάλι του πάνω από την επιφάνεια για να πάρει ανάσα. Χρειάζονται μόνο δύο δευτερόλεπτα για να συμβεί ένας πνιγμός!

Αυτή είναι μια δουλειά αποκλειστικά για τους ενήλικες. Δεν πρέπει να είναι ευθύνη ενός έφηβου. Ο νεαρότερος άνθρωπος μπορεί να αποσπάται εύκολα, ειδικά άμα έχει στα χέρια του μια ηλεκτρονική συσκευή, η ακόμα και να έχει δυσκολία να τραβήξει το παιδί έξω από το νερό σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Θυμηθείτε! Ένα άρθρο ή ένα παιχνίδι στο κινητό δεν αξίζει τον κίνδυνο το παιδί σας να χάσει τη ζωή του!

Με πληροφορίες από Check Up Newsroom