Απάτες, Διαδικτυακές απειλές, Μη κατηγοριοποιημένο

Προσοχή, απάτες στο WhatsΑpp! Μην ανοίγετε τους συνδέσμους και μη στέλνετε τους κωδικούς που λαμβάνετε

Επιμέλεια, Άρτεμις – Μαρία Καπλάνογλου, φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τις  τελευταίες  ημέρες  χρήστες  του  WhatsΑpp  έχουν προειδοποιηθεί για μια απάτη η οποία επιτρέπει στον χάκερ να “κλειδώσει” τον  χρήστη  έξω από τον λογαριασμό του και να πάρει πρόσβαση σε προσωπικά του  δεδομένα. Οι χάκερς στέλνουν ένα μήνυμα όπου προσποιούνται το ίδιο το WhatsApp και περιέχει έναν εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης. Μόλις σταλθεί αυτό το μήνυμα, λαμβάνει ο χρήστης κι άλλο μήνυμα στο WhatsApp από κάποιον γνωστό τους, και τους ζητάει να του στείλουν τον κωδικό υποστηρίζοντας ότι τον χρειάζονται επειγόντως. Ο χρήστης που θα λάβει αυτά τα μηνύματα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλει τον κωδικό, ούτε να πατήσει το σύνδεσμο.

Ο κωδικός αυτός κανονικά χρησιμοποιείται για να αποκτήσεις ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Έτσι χρησιμοποιούν οι  χάκερς τον κωδικό που τους έστειλες για να πάρουν πρόσβαση του λογαριασμού σου και να σε  κλειδώσουν έξω από αυτόν. Ο χάκερ προσποιείται τον φίλο του θύματος,  ώστε να πάρει  πρόσβαση  στο λογαριασμό του. Έτσι, αφού γίνει αυτό, ο χάκερ μπορεί  να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό που μόλις παραβίασε, ώστε να παραβιάσει περισσότερους λογαριασμούς άλλων χρηστών. Ο φίλος του θύματος θα ζητήσει το εξαψήφιο λέγοντας πως έστειλαν την επιβεβαίωση στο νούμερο του θύματος αντί στο δικό τους κατά λάθος, και ζητάνε από το θύμα να τους στείλει τον κωδικό επιβεβαίωσης.

Σε περίπτωση που λάβετε κάποιο ύποπτο μήνυμα από φίλο σας, φροντίστε να μην απαντήσετε και κυρίως μην πατήσετε τυχόν συνδέσμους ή κωδικούς που περιέχει το μήνυμα, μιλήστε με το φίλο σας πρώτα, πάρτε τον τηλέφωνο ώστε να επιβεβαιώσετε αν είναι όντως αυτοί που σας στείλανε. Προτείνεται επίσης να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση με δύο βήματα (Two-step Verification), έτσι ώστε ο WhatsApp λογαριασμός σας να προστατεύεται από κάποιο PIN. 

Πηγή:

https://www.thesun.co.uk/tech/15014487/whatsapp-scam-access-code-message/