Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Πρακτικές συμβουλές για να κατεβάσω με ασφάλεια ένα αρχείο

Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε στο διαδίκτυο είναι να κατεβάσετε εικόνες, βίντεο ή γενικά διάφορα αρχεία στις συσκευές σας. Όμως, θα πρέπει να κατανοήσετε το επίπεδο κινδύνου στον οποίο μπορείτε να θέσετε τις συσκευές σας, καθώς κάποιο αρχείο το οποίο θέλετε να κατεβάσετε μπορεί να περιέχει κάποιο είδος ιού. Πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι κατεβάζετε. Υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε πριν πατήσετε download.

Με διάφορους τρόπους, λοιπόν, μπορείτε να βεβαιωθείτε εάν το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε είναι ασφαλές. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι μέθοδοι δεν απαιτούν εξειδίκευση, αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να τις εφαρμόσει. 

  1. Ελέγξτε τα πρωτόκολλα http ή https. Αν η ιστοσελίδα έχει πρωτόκολλο https, τότε ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ασφαλείς επικοινωνίες και μπορείτε να κατεβάσετε τα αγαπημένα σας αρχεία χωρίς να έχετε το άγχος των κακόβουλων προγραμμάτων. Αν, ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια του ιστοτόπου, καλύτερα να μην προβείτε στο κατέβασμα κάποιου αρχείου. 
  2. Δείτε τα σχόλια. Πριν κάνετε λήψη του αρχείου ελέγξτε τις κριτικές και τα σχόλια που έχουν δημοσιευθεί από άλλους. Είναι η καλύτερη πηγή για να μάθετε αν μια εφαρμογή είναι ασφαλής ή όχι.
  3. Πάντα να κατεβάζετε αυθεντικό υλικό. Υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες που πέφτουν στην παγίδα των hacker και κατεβάζουν δωρεάν εφαρμογές, όπως και υπάρχουν μερικά διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν κάτι παρόμοιο. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν μια έκδοση είναι ασφαλής, είναι να ψάξετε μόνοι σας και να δείτε αν οποιοδήποτε άλλη ιστοσελίδα έχει μεταφορτώσει τέτοιου είδους λογισμικό ή εφαρμογές. Αν όχι, τότε πρέπει να ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο λήψης παράνομων εκδόσεων εφαρμογών οι οποίες μπορεί να περιέχουν μόνο ιούς.
  4. Εγκαταστήστε λογισμικό από γνωστούς εκδότες. Αν έχετε μόλις κατεβάσει ένα αρχείο .exe και ανοίξετε την εγκατάσταση του το λειτουργικό σας σύστημα θα σας ζητήσει να δώσετε την άδειά σας για να το εγκαταστήσετε. Όμως, πρέπει να διαβάσετε ολόκληρο το πλαίσιο διαλόγου που σας παραδίδεται. Υπάρχει μια ενότητα που σας λέει το όνομα του εκδότη, αν το όνομα φαίνεται να είναι άγνωστο, τότε δεν πρέπει να έχετε και μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό το λογισμικό και θα καλό θα ήταν να το αποφύγετε για την ασφάλεια της συσκευής σας.
  5. Δείτε τα συνημμένα. Κατά την εγκατάσταση ενός λογισμικού, πρέπει να ελέγξετε τι άλλο περιέχεται στο πακέτο του λογισμικού. Για παράδειγμα, πολλά από τα media players έρχονται με πακέτα codec που δεν είναι χρήσιμα σε πολλούς χρήστες. Ακόμα και για κάποιους από εμάς που δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο έχουν δημιουργηθεί τα αρχεία codec. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, εάν δεν γνωρίζετε τη συγκεκριμένη λειτουργία ενός αρχείου που πρόκειται να εγκατασταθεί στη συσκευή σας, καλό είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε να το εγκαταστήσετε πριν να είναι πολύ αργά.
  6. Να κάνετε λήψεις από αξιόπιστα καταστήματα. Να προτιμάτε πάντα τις πλατφόρμες που είναι πλήρως πιστοποιημένες και αξιόπιστες. Οι χρήστες συσκευών Android χρησιμοποιούν το Google Play Store, οι χρήστες iPhone έχουν πρόσβαση στο App Store κλπ. Προσπαθήστε λοιπόν να κατεβάζετε εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σε επίσημες και αξιόπιστες πλατφόρμες.
  7. Προστατευτείτε από ιούς με λογισμικό προστασίας από ιούς. Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι ένα ειδικό είδος ηλεκτρονικού προγράμματος που σας βοηθάει να ανιχνεύσετε και να αφαιρέσετε ιούς που ενδέχεται να κατεβάσατε. Αν κατεβάσατε τυχαία έναν ιό, το πρόγραμμά προστασίας θα εμφανιστεί και θα σας πει πως αυτό που κατεβάζετε είναι κάτι επικίνδυνο και στην συνέχεια θα σας ρωτήσει αν θέλετε να το διαγράψετε.
  8. Πάντα να κάνετε σάρωση πριν την εγκατάσταση ενός αρχείου. Αν έχετε κατεβάσει λογισμικό από το Διαδίκτυο, προτού το εγκαταστήσετε, δοκιμάστε να το σαρώσετε με ένα antivirus. Υπάρχει μια ολόκληρη ποικιλία τέτοιων εφαρμογών στην αγορά. Παρόλα αυτά, το τείχος προστασίας των Windows μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την παροχή τέτοιων εγκαταστάσεων.
  9. Να θυμάστε πως κάθε αρχείο απαιτεί να έχετε και το κατάλληλο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, έτσι ο υπολογιστής σας να είναι σε θέση να το ανοίξει/ “διαβάσει”. Ο τύπος αρχείου συνήθως υποδεικνύεται με έναν κωδικό τριών ή τεσσάρων γραμμάτων στο τέλος του ονόματος του αρχείου. Για παράδειγμα, ένα αρχείο .doc χρειάζεται Microsoft Word ή άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Ένα αρχείο .pdf χρειάζεται Adobe Acrobat Reader. Ένα αρχείο .mp3 χρειάζεται πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής. Ένα αρχείο .jpg είναι εικόνα που χρειάζεται πρόγραμμα προβολής εικόνων. 
  10. Τέλος, πάντα να κρατάτε ένα αντίγραφο ασφαλείας των σημαντικών σας αρχείων. 

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα είστε σίγουροι εάν θέλετε ή όχι να κατεβάσετε ένα αρχείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες ιστοσελίδες μπορείτε να εμπιστεύεστε και πώς να ανοίγετε τα αρχεία που κατεβάζετε. Όταν έχετε στα χέρια σας αυτές τις πληροφορίες, το κατέβασμα πράγματι γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Πηγή: www.secnews.gr