Η σωστή χρήση του διαδικτύου και το χρονικό όριο στην οθόνη είναι καθοριστικοί παράγοντες ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να αναπτύξουν μια σαφή εικόνα χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών και να κατανοήσουν ποια είναι η σωστή χρήση και μέχρι ποιο όριο.Φτάνει λοιπόν το καλοκαίρι και πολλοί γονείς απογοητεύονται καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν μια έντονη ενασχόληση στην οθόνη χωρίς να μπορούν να κάνουν αλλά πράγματα μες τη μέρα τους. Με λίγο προγραμματισμό όμως, με σαφή όρια και με σωστό τρόπο επικοινωνίας, είναι δυνατή η διαχείριση των ηλεκτρονικών συσκευών ακόμα και το καλοκαίρι.
- Διατηρήστε μια δομή σε καθημερινά θέματα το καλοκαίρι, τα παιδιά χωρίς μια δομή και χωρίς να μπορούν να αναλάβουν καθημερινά κάποια πράγματα που σχετίζονται με το σπίτι και το χώρο τους, πάντα βέβαια αξιολογώντας την ηλικία
του κάθε παιδιού, δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση που αυτό οδηγεί και σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές. - Συζητήστε και θέστε σαφή όρια, για το πόσο θα χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μιλήστε και εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα πλάνο με τους κανόνες χρήσης της οθόνης και τοποθετήστε το σε κοινή θέα ώστε να το βλέπουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Σίγουρα για κάποιους γονείς τα όρια που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και να το επικοινωνήσουν στα παιδιά, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Θα υπάρχουν και στιγμές που θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εξαίρεση, αρκεί να το έχετε συζητήσει.
- Η φράση «βαριέμαι», πολλοί γονείς στο άκουσμα της λέξης αυτής φορτίζονται και ενδέχεται να επιτρέψουν στα παιδιά επιπλέον χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές. Θυμηθείτε, ότι την περίοδο της πλήξης είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθεί η φαντασία των παιδιών και να έχουν δραστηριότητες και ενδιαφέροντα ώστε να «γεμίζουν» τη μέρα τους.
- Η φράση «δεν είναι δίκαιο λίγο ακόμα», πολλοί γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες φράσεις, «είναι καλοκαίρι δεν έχω τι να κάνω», «10 λεπτά ακόμα και τελειώνω το παιχνίδι», όσο δύσκολο και εάν είναι καθίστε δίπλα στο παιδί σας πείτε του πόσο χρόνο έχει ακόμα, εφόσον το έχετε συμφωνήσει και λίγα λεπτά πριν τελειώσει πείτε του κάτι ευχάριστο, ένα θετικό σχόλιο και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Περπατήστε, κάντε δραστηριότητες μαζί, πηγαίνετε σε κοντινούς προορισμούς μαζί, κάντε χειροτεχνίες, όλα αυτά επιτρέπουν τη σύνδεση, την αποδοχή και την εγγύτητα.
- Γίνε το πρότυπο, τα παιδιά σας μαθαίνουν πολλά από αυτά που βλέπουν και ακούν από εσάς, προσπαθήστε και εσείς οι ίδιοι να περιορίσετε το χρόνο στις οθόνες. Όσο δύσκολο και εάν είναι η προσπάθεια είναι σημαντική, το καλοκαίρι είναι σύντομο, όμως οι αναμνήσεις και οι δραστηριότητες που κάνετε μαζί με τα παιδιά σας θα μείνουν για πάντα και καλλιεργείται ο συναισθηματικός δεσμός καθώς και το δέσιμο των μελών της οικογένειας.
Ονομάζομαι Πόλυ Κεφάλα είμαι Ψυχολόγος, η μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση είναι στην Κλινική Ψυχολογία, είμαι κάτοχος δεύτερου πτυχίου στην Επικοινωνία και είμαι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια.