Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Παλαιότερα για παράδειγμα ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με αγαπημένα μας άτομα ήταν το τηλέφωνο. Πλέον το κινητό μας τηλέφωνο σαν συσκευή περιέχει εφαρμογές που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων και την επικοινωνία. Όλες οι φορητές συσκευές διαθέτουν κάμερα με την οποία μπορεί κάποιος να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο. Όπως είναι λογικό υπάρχουν και οι αντίστοιχες εφαρμογές, τις οποίες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να επεξεργαστεί τις εν λόγω φωτογραφίες. Το θέμα είναι πόσο αθώες είναι αυτές οι εφαρμογές από τη στιγμή που απαιτείται πρόσβαση στο υλικό μας για την επεξεργασία του.
Καλό θα ήταν σε πρώτη φάση να γίνει μια αναγκαία διευκρίνιση. Υπάρχουν οι εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούνται καθαρά για την επεξεργασία φωτογραφιών όπως το photo editor και οι τα social media, τα οποία είναι εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση στη συλλογή μας και διαθέτουν πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Εδώ θα αναφερθούμε και στις δύο περιπτώσεις ξεχωριστά προκειμένου να γίνει σαφές εάν τελικά όλες αυτές οι εφαρμογές κρύβουν κάποιον κίνδυνο για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Αρχικά, κάτι που ισχύει και για τις δύο περιπτώσεις είναι πως είναι δύσκολο μια εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα μας εάν εμείς δεν την επιτρέψουμε. Σαφώς και μπορεί κάποιος αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στη συλλογή μας να το κάνει, αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να γίνει με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή μας.
Από την άλλη στην περίπτωση των social media η περίπτωση να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα δεδομένα μας είναι είτε παραβιάζοντας τους κωδικούς μας είτε εάν έχουμε το προφίλ μας ανοιχτό για όλους. Μπορεί να αποτραπεί η πρόσβαση στις φωτογραφίες μας μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου της εκάστοτε διαδικτυακής πλατφόρμας. Εν ολίγοις, όσο πιο πολύ εκθέτουμε τον εαυτό μας χωρίς να λαμβάνουμε τα αντίστοιχα μέτρα, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση στα δεδομένα μας.
Πιο αναλυτικά, θα αναφερθούν ενδεικτικά κάποιες από τις ρυθμίσεις στα λογισμικά Android, Ios, Windows και MacOS.
- Ξεκινώντας από τα Android, υπάρχουν πολλές επιλογές στο κομμάτι των ρυθμίσεων ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία σε κάθε συσκευή. Για παράδειγμα, εάν μια εφαρμογή απαιτεί ανταλλαγής μηνυμάτων απαιτεί πρόσβαση στα μηνύματά μας, μπορούμε να την αποτρέψουμε απενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη επιλογή. Ωστόσο, εάν η πρόσβαση αποτελεί προυπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής, καλό θα ήταν να την επιτρέψουμε. Εν ολίγοις, εάν μια εφαρμογή απαιτεί πρόσβαση στο υλικό μας, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη για τη χρήση της, μπορούμε την αποφύγουμε.
- Συνεχίζοντας αντίστοιχα και με τα υπόλοιπα λογισμικά- Ios, Windows, MacOS-επιλέγουμε ποιες εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση στη συλλογή μας ελέγχοντας τις ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, σε μια συσκευή με λογισμικό Ios, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις, υπάρχει η επιλογή ‘απόρρητο’, όπου αναγράφονται όλες οι εφαρμογές και που απαιτεί πρόσβαση η καθεμία. Εκεί ανάλογα με την εφαρμογή επιλέγουμε εμείς εάν επιτρέπουμε την πρόσβαση ή όχι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λογισμικά.
Το κατά πόσο, τελικά, οι εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στη συλλογή μας μπορεί να είναι επικίνδυνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση που κάνουμε.
Σίγουρα πάντα υπάρχει η περίπτωση να καταλήξουν δεδομένα σε λάθος άτομα. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τις εφαρμογές που διαθέτουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.