Διαδικτυακές απειλές, Τεχνολογία

Πώς το Squid Game έγινε αφορμή για κυβερνοαπειλές

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Πολλοί κυβερνοεγκληματίες, μάλιστα, με αφορμή την διάσημη σειρά squid game επιτίθενται σε άτομα. Η εταιρεία Kaspersky που ασχολείται με θέματα κυβερνοασφάλειας έχει εντοπίσει πολλά αρχεία τα οποία έχουν ονόματα από την συγκεκριμένη σειρά με σκοπό να ξεγελάσουν τα θύματα και τους λάτρεις της σειράς.

Αναλυτικότερα, η Kaspersky αναφέρει πως οι συνηθέστερη μορφή κυβερνοεγκλήματος, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι τα κακόβουλα αρχεία που κατεβάζει ο χρήστης εν αγνοία του, αρχεία τύπου Trojan και adware. Μάλιστα, πολλοί κατεβάζουν αρχεία τα οποία χρησιμοποιούν ονόματα από την σειρά ή με σκοπό να δουν κάποιο επεισόδιο σε παράνομες ιστοσελίδες, τα οποία είναι κακόβουλα. Πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι τους εμφανιζόταν μια animated έκδοση του πρώτου παιχνιδιού από τη σειρά και ταυτόχρονα γινόταν η εγκατάσταση ενός Trojan χωρίς να το καταλάβει το θύμα, με αποτέλεσμα οι  κυβερνοεγκληματίες να κλέβουν εύκολα δεδομένα του θύματος. Παράλληλα, αρκετές φορές δημιουργείται μια συντόμευση σε έναν φάκελο του υπολογιστή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του Trojan κάθε φορά που γίνεται εκκίνηση του συστήματος.

Η Kaspersky έχει βρει επίσης κακόβουλο λογισμικό βασισμένο στο Squid Game για κινητά αντίστοιχο με αυτό που έχει εντοπιστεί σε υπολογιστές. Ελπίζοντας να κατεβάσει ένα επεισόδιο του Squid Game, ο χρήστης κατεβάζει ένα Trojan, το οποίο αντλεί προσωπικά δεδομένα από το κινητό του θύματος.

Για την αποφυγή τέτοιων απατών, η Kaspersky συμβουλεύει:

  • Να χρησιμοποιείτε επίσημες ιστοσελίδες και όχι παράνομες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες και να ελέγχετε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων.
  • Μην κατεβάζετε αρχεία με επέκταση όπως .exe ή .msi., τις περισσότερες φορές είναι σημάδι κακόβουλων αρχείων.
  • Να χρησιμοποιείτε antivirus προγράμματα τα οποία μπορούν να εντοπίσουν κακόβουλα αρχεία.

Πηγή: primetimezone.com