Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Πώς το “Μetaverse” αλλάζει την αγορά εργασίας | Ποια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα;

Γράφει η Αγγελική Τσαρδούλια. 

Στην εποχή μας η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους και ασύλληπτους ρυθμούς. Καθημερινά βλέπουμε ολοένα και περισσότερα δρώμενα στον κυβερνοχώρο, τα οποία μας εντυπωσιάζουν και μας ανοίγουν νέους ορίζοντες. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια συνεισφορά στην ανθρωπότητα που εξυπηρετεί αναρίθμητους σκοπούς στη ζωή μας. Έτσι, λοιπόν, έχει εξαπλωθεί και στην αγορά εργασίας, προσφέροντας ένα νέο εικονικό περιβάλλον με μεγάλες προοπτικές και επαγγελματικά εφόδια. 

Η πανδημία του COVID-19 μας επηρέασε σημαντικά σε κάθε επίπεδο, στην επικοινωνία, στις συναναστροφές, στις υποχρεώσεις και στις ασχολίες μας. Κατά συνέπεια, είχε επιδράσεις και στον τρόπο εργασίας μας, αφού τα δεδομένα επέβαλαν την εξ αποστάσεως απασχόληση των εργαζομένων. Η μεγάλη αυτή αλλαγή μας έφερε αντιμέτωπους με μία νέα προσέγγιση επαγγελματικών προοπτικών που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί.  

Σε αυτό το νέο καθεστώς η τεχνολογία αποτελεί το επίκεντρο και τον καθοδηγητή μίας νέας πραγματικότητας που εξυπηρετεί χιλιάδες υπηρεσίες, αυξάνει την παραγωγικότητα και καθιστά αμεσότερη την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών των διαφόρων ιστοσελίδων και εφαρμογών. 

Τι είναι, όμως, το metaverse; Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια ένωσης της εικονικής πραγματικότητας και μίας ψηφιακής δεύτερης ζωής. Πρόκειται, δηλαδή, για μία δεύτερη διαδικτυακή ζωή που εξυπηρετεί ποικίλους σκοπούς. Δεν αφορά απλώς την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το όλο νόημα είναι να είσαι διαρκώς online μέσω ενός avatar που αλληλεπιδρά με τα αντίστοιχα άλλων χρηστών. 

Μια πρώτη εισαγωγή στο metaverse έχουν κάνει τα βιντεοπαιχνίδια στο διαδίκτυο. Ως όρος, το metaverse έγινε ευρέως γνωστός τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε τη μετονομασία της εταιρείας του σε Meta και ανέδειξε ως μεγάλο στόχο του να οικοδομήσει το metaverse. Στο νέο αυτό κόσμο οι προοπτικές στις θέσεις εργασίας θα αναδιαμορφωθούν, ενώ θα δημιουργήσει και πολλές καινούργιες. 

Την ίδια στιγμή το metaverse θα προσφέρει πολλά περιθώρια επαγγελματικής ανέλιξης και υπόσχεται πολλά στο εργατικό δυναμικό του κυβερνοχώρου. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Adecco καταγράφει τα επαγγέλματα που μέχρι το 2030 αναμένεται να είναι πολύ δημοφιλή στον κόσμο του metaverse: 

1. Avatar σχεδιαστές μόδας. Τα avatars, ως οντότητες χρειάζονται εξίσου ενδυμασία, ώστε να υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο, που θα αντιστοιχούν στις προτιμήσεις των χρηστών. 

2. Υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων. Όπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στο metaverse, η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα σε συνδυασμό με τις απαραίτητες νομικές γνώσεις. 

3. Ψηφιακοί Γιατροί. Όλα τα δεδομένα ιατρικής φύσεως θα συνδέονται με το avatar μας, όπου αυτό θα μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι κι εμείς στην πραγματική ζωή. 

4. Αρχιτέκτονες στο metaverse. Στο χώρο του metaverse οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο άξιο να ασχοληθεί κανείς σε αρχιτεκτονικό επίπεδο. 

5. Διοργανωτές εκδηλώσεων στο metaverse. Όλα τα events που πραγματοποιούνται θα μεταφέρονται από τους διοργανωτές εντός της εικονικής πραγματικότητας.

6. Ερευνητές. Οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από αυτό το χώρο, καθώς είναι απαραίτητες οι μελέτες και οι έρευνες για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών και τη συνεχή βελτιστοποίηση. 

7. Κατασκευαστής οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η επικοινωνία με κυβερνητικούς εκπροσώπους για την επέκταση των δυνατοτήτων της εικονικής πραγματικότητας. 

8. Υπεύθυνος Ασφαλείας. Μία ακόμη ειδικότητα που είναι αναγκαίο να υπάρχει για την εξασφάλιση της προστασίας όσων βρίσκονται και εργάζονται στο χώρο του metaverse. 

9. Σχεδιαστής εξοπλισμού για το metaverse. Ο εξοπλισμός χρειάζεται ως εργαλεία προς χρήση των avatars, όπως κάμερες, χειριστήρια, ακουστικά, αισθητήρες για την αδιάκοπη και διαδραστική εμπειρία των ατόμων. 

10. Κατασκευαστής «εικονικού κόσμου». Οι αρμοδιότητες εδώ αυξάνονται, καθώς οι ειδικοί κατασκευαστές θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να αντιλαμβάνονται τόσο τις μελλοντικές ανάγκες αλλά και τις επιπτώσεις του εικονικού κόσμου στην ζωή μας. 

11. Ad-blockers. Οι διαφημίσεις είναι ένα ακόμη φλέγον θέμα που είναι απαραίτητο να διευθετείται με τον έλεγχο και τον αποκλεισμό προώθησης ανεπιθύμητου υλικού.  

Εν κατακλείδι, ο χώρος του metaverse είναι μία νέα πραγματικότητα στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με ποικίλες προοπτικές για το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα επεκταθεί σε βασικούς τομείς και θα προάγει την ομαδική εργασία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, την ταχύτατη εξάπλωση των πληροφοριών και της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ψηφιακής επανάστασης που θα επιφέρει καινούργιες προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, ανταγωνιστικότητα, αλλά και θέσεις εργασίας που μέχρι σήμερα δεν περνούσαν ούτε σαν ιδέα από το νου μας. 

Πηγή: tovima.gr