Το Internet of Things (IoT) έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό και αναφέρεται στη συλλογή διαφορετικών τύπων συσκευών καθημερινής ζωής και gadget που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς που διευρύνουν την πτυχή του Διαδικτύου. Η σύνδεση με το Διαδίκτυο επιτρέπει σε αυτές τις συσκευές να μοιράζονται και να λαμβάνουν δεδομένα με διαφορετικά αντικείμενα.
Τα πράγματα ή τα αντικείμενα στο Internet of Things είναι καλά εξοπλισμένα με αισθητήρες, λογισμικά και τεχνικές μηχανικής μάθησης. Η χρήση τέτοιων αντικειμένων μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση στην εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας. Η δημιουργία του IoT άλλαξε εντελώς τη ζωή των ανθρώπων μειώνοντας τον φόρτο εργασίας και τον χρόνο τους. Η εξελισσόμενη τεχνολογία μέρα με τη μέρα δημιουργεί διαφορετικά έξυπνα αντικείμενα βελτιώνοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Το IoT υπόσχεται να φέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γενιάς έξυπνων, συνδεδεμένων προϊόντων. Εκτός από τα μηχανικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα, αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν ψηφιακά εξαρτήματα όπως μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες, αποθήκευση δεδομένων, λογισμικό και συνδεσιμότητα με διάφορους τρόπους.
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί αναφέρουν πως ο μετασχηματισμός που φέρνουν οι συνδεδεμένες συσκευές πρόκειται να αυξηθεί σε υπερβολικό ρυθμό. Προβλέπεται μάλιστα ότι μέχρι το 2035 ο κόσμος θα έχει ένα τρισεκατομμύριο συνδεδεμένους υπολογιστές, ενσωματωμένους στα περισσότερα αντικείμενα, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι έπιπλα σπιτιού.
Καθώς οι ψηφιακές και φυσικές υποδομές του κόσμου συγκλίνουν, οι ψηφιακές τεχνολογίες, αδιαμφισβήτητα, σχεδιάζονται σε όλα τα είδη καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Τα έξυπνα κουδούνια πόρτας που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν αισθητήρες κίνησης και βιντεοκάμερες που ειδοποιούν έναν ιδιοκτήτη σπιτιού όταν κάποιος φτάσει στην πόρτα. Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί πλέον να παρακολουθήσει και να μιλήσει στον επισκέπτη, ενώ ένα βίντεο της αλληλεπίδρασής τους αποθηκεύεται για πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.
Το ΙοΤ έχει διευρύνει την πτυχή του Διαδικτύου. Αυτό έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο θέμα αυτή τη στιγμή. Αυτές οι έξυπνες συσκευές επηρεάζουν τη ζωή μας στα ταξίδια, τα ψώνια, τον τρόπο ζωής, την υγεία, τις καθημερινές εργασίες κ.λπ. Το Διαδίκτυο, αν τα πράγματα δεν περιορίζονται μόνο στα οικιακά αντικείμενα, αλλά έχουν τις ευρείες εφαρμογές τους σε διαφορετικούς τομείς. Με αυτόν τον τρόπο το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Ονομάζομαι Δανάη Αβερκιάδη και είμαι απόφοιτη Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας. Έχω παρακολουθήσει εξάμηνα σεμινάρια σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, την Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα και έχω λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είμαι εθελόντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας στην συγγραφή άρθρων καθώς και σε διάφορες δράσεις.