Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τις χώρες σε όλα τα επίπεδα και επηρεάζει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές. To 79% των χωρών έχουν θεσπίσει νομοθεσία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με την Ευρώπη να έχει το υψηλότερο ποσοστό υιοθεσίας (93%), ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός το χαμηλότερο (55%).
Ο κίνδυνος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο δεν κατανέμεται εξίσου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο διαφέρουν πολύ, με τους χρήστες του διαδικτύου σε ορισμένες χώρες να διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει διότι κάποιες χώρες προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια λόγω της ισχυρής νομοθεσίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και των ευρέως εφαρμοσμένων προγραμμάτων ασφάλειας σε σχέση με άλλες.
Η εταιρεία SEON συνδύασε δεδομένα από διάφορους δείκτες και κυρίως από δείκτες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να καταλήξει σε μια παγκόσμια κατάταξη χωρών που κινδυνεύουν λιγότερο και περισσότερο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Αναλυτικότερα, η έρευνα έδειξε πως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ισχυρότερη στη Δανία, όπου οι άνθρωποι προστατεύονται τόσο μέσω της νομοθεσίας όσο και της τεχνολογίας. Ακολουθούν, κατά σειρά, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Στην κορυφή της κατάταξης, η Δανία εξασφάλισε συνολική βαθμολογία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο 8,91, σημειώνοντας ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα και στον δείκτη έκθεσης στον κυβερνοχώρο, όπου σημείωσε μόλις 0,117. Η Γερμανία είχε βαθμολογία κυβερνοασφάλειας 8,76, ενώ οι ΗΠΑ 8,73. Άλλες χώρες που μπήκαν στο top 10 των πιο ασφαλών χωρών ήταν, κατά σειρά κατάταξης, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ολλανδία.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται οι χώρες που προσφέρουν τη μικρότερη προστασία από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι χώρες έχουν πολύ αδύναμη νομοθεσία σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ή ακόμη και καθόλου. Ειδικότερα, η Μιανμάρ έχει τη χειρότερη κατάταξη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, σημειώνοντας μόλις 2,22 στον Παγκόσμιο Δείκτη Κυβερνοασφάλειας, ακολουθεί η Καμπότζη με βαθμολογία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο 2,67 και η Ονδούρα η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 3,13. Οι άλλες χώρες στη λίστα με εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο από απειλές στον κυβερνοχώρο είναι: η Βολιβία, η Μογγολία, η Αλγερία, η Ζιμπάμπουε, η Νικαράγουα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Ελ Σαλβαδόρ.
Για να διερευνήσουμε πραγματικά γιατί ορισμένες χώρες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλες, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πόροι και ο πλούτος των στόχων. Η ασφάλεια απαιτεί πόρους στους οποίους ορισμένοι οργανισμοί σε κάποιες χώρες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση. Οι εταιρείες που δεν διαθέτουν πόρους μπορεί επίσης να δώσουν προτεραιότητα στις λειτουργίες έναντι της ασφάλειας και αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον που είναι ευκαιριακό για εγκληματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία τους. Συνεπώς, οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο θα πρέπει να λάβουν μέτρα προς τη ρύθμιση και τη δημόσια εκπαίδευση.
Πηγή: ryerson.ca
Ονομάζομαι Δανάη Αβερκιάδη και είμαι απόφοιτη Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας. Έχω παρακολουθήσει εξάμηνα σεμινάρια σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, την Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα και έχω λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είμαι εθελόντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας στην συγγραφή άρθρων καθώς και σε διάφορες δράσεις.