Στην σημερινή εποχή, που η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πέρα για πέρα διαθέσιμη, όλα μαθαίνονται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Οι ειδήσεις είναι προσβάσιμες σε όλους, είτε αυτές είναι καλές ειδήσεις είτε κακές. Ωστόσο, από την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία στην χώρα μας τον Μάρτιο του 2020, ο κόσμος πείστηκε πως από δω και πέρα μας περιμένουν μόνο κακά νέα και εξελίξεις. Έτσι, αναπτύχθηκε άθελά μας η πρακτική του doomscrolling.
Doomscrolling είναι στην ουσία η ακατάπαυστη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων. Είναι ένας πολύ καινούριος όρος και εισήλθε στα λεξικά στις αρχές του 2020 και μάλιστα αποτέλεσε και την λέξη της χρονιάς στο Oxford English Dictionary.
Το doomscrolling, ξεκίνησε από ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν καθημερινώς την ενημέρωση από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο και φτάνουν να παρασύρονται σε έναν κυκεώνα ατέρμονης αναζήτησης κι άλλων πληροφοριών και λεπτομερειών, ειδικά όταν κάτι φοβούνται. Υπολογίζεται σαν μία ενδόμυχη ψυχαναγκαστική πράξη.
Είναι ένα φαινόμενο που έχει μεγάλες ρίζες, αρχίζει να εμφανίζεται από το 1970 όπου υπήρχε σημαντικά η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι ένα τελικά ακόμη πιο επικίνδυνο μέρος για να ζει κανείς από ό,τι πιστεύουμε στην πραγματικότητα, ως συνέπεια την μακρόχρονης έκθεσης του κόσμου στην βία που παρουσιάζεται από την τηλεόραση.
Επηρεαζόμαστε όμως τελικά από αυτό;
Η απάντηση είναι ένα βροντερό “Ναι!”. Η ασυγκράτητη πλοήγησή μας στο διαδίκτυο σε θέματα καταστροφολογικά επηρεάζει σίγουρα αρνητικά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας από τα οποία πάσχει ένα άτομο. Ενισχύει το άγχος, το στρες, τον φόβο, συμβάλλει στην εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και απομόνωσης από τον περίγυρο. Μελέτες υποδεικνύουν επίσης μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κακών ειδήσεων με υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, στρες, ακόμη και με συμπτώματα παρόμοια με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Επιπρόσθετα, αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του σώματος με αϋπνίες, υπερκατανάλωση τροφής λόγω άγχους, μείωση την προσοχής, κόπωση και γνωστική επίπτωση.
Ο κόσμος ωστόσο συνεχίζει την πρακτική του doomscrolling, καθώς έτσι βιώνει την απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά, με την πεποίθηση πως γνωρίζει κάθε σπιθαμή μία νέας είδησης και μπορεί να προστατευτεί από το ενδεχόμενο κακό που μπορεί να έρθει.
Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το doomscrolling?
Το doomscrolling λειτουργεί στο άτομο εθιστικά και όπως σε κάθε εθισμό, η απεξάρτηση γίνεται σταθερά και μεθοδευμένα.
- Αρχίστε να αναζητείτε την όμορφη πλευρά των πραγμάτων. Μην σκέφτεστε πως μόνο ολέθρια πράγματα μπορούν να συμβούν στο κόσμο, καθώς μόνο αυτά θα βρίσκετε μπροστά σας.
- Αν βρεθεί μία δυσάρεστη είδηση κατά την διάρκεια του scrolling σας, αποφύγετέ τη. Από την στιγμή που γνωρίζετε πως θα επηρεαστείτε καλύτερα να αποφύγετε να μπείτε στην διαδικασία αυτή και διαβάστε την επόμενη είδηση που δεν θα σας προκαλεί άγχος και πανικό.
- Κάντε μία παύση στην συχνή χρήση του διαδικτύου. Προσπαθήστε να αποκοπείτε από την συνήθεια του κινητού, του laptop ή οποιοδήποτε μέσου και κάνετε κάτι δημιουργικό ώστε να ξεχαστείτε.
- Προσπαθήστε να εντάξετε νέες ασχολίες στην ημέρα σας. Χρησιμοποιήστε εποικοδομητικά την ώρα που θα κάνατε doomscrolling, σε κάτι που σας χαρίζει ευεξία και χαλάρωση.
- Επικοινωνήστε το πρόβλημα αυτό και στους άλλους. Εξηγείστε τους πως θέλετε να αποφύγετε κάθε πηγή άγχους και πως δεν επιθυμείτε να σας αναπαράγουν δυσάρεστο περιεχόμενο.
- Αν καταλάβετε πως όλα αυτά δεν πετύχουν και το doomscrolling έχει “διαβρώσει” την ψυχική σας υγεία, τότε θα ήταν συνετό να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, ώστε να ξαναγίνεται πλήρως λειτουργικοί στην καθημερινότητά σας.
Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Doomscrolling
Ονομάζομαι Στυλιανή Τζιβελέκη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα με σεμινάρια Συμβουλευτικής Ζεύγους και Οικογένειας αλλά και Παιδοψυχολογίας. Εκπόνησα την πρακτική μου σε ένα πολυχώρο φροντίδας και ανάπτυξης παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ. Τώρα εργάζομαι ως εθελόντρια στο Csi Institute και ασχολούμαι με την αρθρογραφία και την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξη.