Aναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία JNEC. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δημοσιευμάτων το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό μολύνει τον υπολογιστή σας σε σημείο που δεν έχετε πλέον εσείς οι ίδιοι τον έλεγχό του. Αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος ελέγχει πλέον τα αρχεία σας και το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
Μάλιστα τον Μάρτιο, σε σχετική ανάρτηση που δημοσίευσε στο Twitter τo 360 Threat Intelligence Center ανέφερε χαρακτηριστικά:
‘Προσοχή! Ίσως ο πρώτος ιός ransomware που μεταδίδεται μέσω του εργαλείου συμπίεσης αρχείων winrar. Ο χάκερ παραπλανεί τα θύματα του ώστε να αποσυμπιέσουν τον φάκελο με τα αρχεία που τους έχει στείλει, που περιέχει και μια κατεστραμμένη φωτογραφία γυναίκας. Το όνομα του αρχείου τελειώνει σε .Jnec extension’
Warning!!!Possibly the first #ransomware (vk_4221345.rar) spread by #WinRAR exploit (#CVE-2018-20250). The attacker lures victims to decompress the archive through embedding a corrupt and incomplete female picture. It renames files with .Jnec extension.https://t.co/MHNgHw7zAI pic.twitter.com/Tn5SoXht2A
— 360 Threat Intelligence Center (@360TIC) March 18, 2019
Στον ίδιο ιό αναφέρθηκε και χθες, την Πέμπτη 19/4 και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σχετική ανακοίνωση.
Πώς εμφανίζεται;
Εμφανίζεται ως συμπιεσμένη μορφή αρχείων η οποία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλεται στα ανυποψίαστα θύματα και «κλειδώνει» τον υπολογιστή τους. Ο χρήστης υποχρεώνεται, τότε, να καταβάλει λύτρα ώστε να πάρει πίσω τον έλεγχο του υπολογιστή του και να μην κινδυνεύσουν τα αρχεία του.
Τι κάνουμε για να προστατευτούμε;
Ένα τέτοιο κακόβουλο λογισμικό θα ήταν πιο σύνηθες να έχει ως στόχο μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο πλέον τα κακόβουλα λογισμικά εξαπλώνονται και στοχεύουν και τους απλούς πολίτες. Με όπλο την τρομοκρατία του απλού πολίτη που ανησυχεί για τα προσωπικά του δεδομένα οι επίδοξοι χάκερ προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Οι μέθοδοι προστασίας που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:
- Δημιουργούμε αντίγραφα προστασίας (backup) συχνά και κατά προτίμηση σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.
- Δεν ανοίγουμε μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία δεν ξέρουμε από πού στάλθηκαν και δεν πατάμε τα links που μας δίνουν.
- Κρατάμε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό μας (update) και ειδικά εκείνο που μας προστατεύει (τείχος προστασίας/antivirus).
- Χρησιμοποιούμε πάντα τα αυθεντικά, αγορασμένα, λογισμικά προγράμματα και αποφεύγουμε το «κατέβασμα» πειρατικών.
- Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο και δεν πατάμε σε ότι μας «πετάγεται» στην οθόνη.
- Δεν βάζουμε στον υπολογιστή μας USB φλασάκια τα οποία δεν γνωρίζουμε από πού είναι.
- Είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν μας διαφημίζονται «δωρεάν» παροχές στο Ίντερνετ.
Σε περίπτωση που προσβληθούμε από κακόβουλο λυτρισμικό λογισμικό (JNEC):
- Δεν πληρώνουμε τα λύτρα.
- Κάνουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.
- Δεν απαντάμε σε περαιτέρω απειλητικά email.
- Από άλλη συσκευή που δεν έχει προσβληθεί αλλάζουμε τους κωδικούς μας στα social media.
- Ενημερώνουμε την τράπεζά μας για να ελέγξουν τις κινήσεις του λογαριασμού σε περίπτωση που υπάρχει φόβος για κλοπή των τραπεζικών μας στοιχείων.
- Ζητήστε από τεχνικό υπολογιστών να κάνει εκκαθάριση του υπολογιστή από τους ιούς, όσο είναι νωρίς.
Για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τους τρόπους προστασίας ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων, επικοινωνείτε με το Ινστιτούτο CSI στο 2111821818 ή στο info@csii.gr.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.