Διαδικτυακές απειλές, Τεχνολογία

Πώς θα καταλάβετε εάν έχουν «χακάρει» το κινητό σας

Τα τελευταία χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε έξυπνες φορητές συσκευές, ικανές να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές. Τα χρησιμοποιούμε για να φωτογραφίσουμε, να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να επικοινωνήσουμε στα social media, να κάνουμε ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αρχικά πως διαπιστώσετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί;

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια είναι όταν η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, ή φαίνεται να καταναλώνετε πιο πολλά δεδομένα παρ’ όλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο ίντερνετ δεν έχουν αλλάξει, η λειτουργία GPS ή η χρήση δεδομένων (είτε το Wi-Fi, είτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από μόνη της, καθώς, επίσης, τυχαία αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα ή άγνωστες εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς να το επιτρέψετε.

Ένα άλλο σημάδι είναι όταν εφαρμογές που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά αρχίζουν να μην λειτουργούν σωστά, όπως να γίνεται ξαφνική εκκίνηση, κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας και εμφάνιση απροσδόκητων σφαλμάτων. Ακόμη, άλλα σημάδια παραβίασης είναι όταν λαμβάνετε περίεργες κλήσεις ή περίεργα μηνύματα ή ότι το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου περιλαμβάνει περίεργες και άγνωστες καταχωρήσεις λόγω ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα σε διεθνείς αριθμούς υψηλής χρέωσης.

Σύμφωνα με τον Λούκας Στεφάνκο, ερευνητής της Παγκόσμιας Εταιρείας Κυβερνοασφάλειας ESET, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να παραβιαστεί με ένα κακόβουλο λογισμικό, με πολλούς τρόπους.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e-mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις το θύμα κάνει κλικ στο συνημμένο ή στον σύνδεσμο, ο οποίος στη συνέχεια «κατεβάζει» το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του, δίνει την πρόσβαση στους χάκερς να υποκλέψουν στοιχεία. Μία άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι χάκερς είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών, οι οποίες είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάποιος κάνει κλικ, κατεβαίνει κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, οι κυβερνοεγκληματίες αναπτύσσουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας τα ανυποψίαστα θύματα στη λήψη λογισμικού τύπου keylogger, ransomware ή spyware. Αυτές οι εφαρμογές διαδίδονται, συνήθως, μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.

Η Παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET δίνει μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατευτείτε από απειλές και παραβίαση των συσκευών σας:

  • Αναβαθμίστε, το λειτουργικό σύστημα των συσκευών σας και κάντε ενημέρωση σε όλες τις εφαρμογές με τις τελευταίες τους εκδόσεις.
  • Κατεβάστε και αποθηκεύστε αντίγραφο των δεδομένων σας στην περίπτωση που παραβιαστεί η συσκευή σας.
  • Ενημερωθείτε για το ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να παραβιάσουν λογισμικά και συσκευές.
  • Χρησιμοποιήστε ένα λειτουργικό σύστημα ασφαλείας για κινητά για την προστασία σας από τις περισσότερες απειλές.
  • Προτιμήστε το επίσημο κατάστημα όταν κατεβάζετε εφαρμογές και φροντίστε πάντα να ελέγχετε τις κριτικές, τόσο της εφαρμογής όσο και του προγραμματιστή της.

Πηγή: newsit.gr