Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι εθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Από τη στιγμή που κλείνουν το ξυπνητήρι τους το πρωί μέχρι και την τελευταία ματιά στους λογαριασμούς τους πριν από τον ύπνο, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς και της ζωής είναι το Twitter, το Instagram και το Facebook.
Αυτό που συζητείται λιγότερο σήμερα είναι το πώς η συνήθεια των κοινωνικών μέσων επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Ο Philip Eil , δημοσιογράφος από το Rhode Island, υποστηρίζει ότι τα social media έχουν σχεδιαστεί για να είναι εθιστικά και να μεγεθύνουν την ανάγκη να ζητάμε επιβεβαίωση από άλλους, γεγονός που τα καθιστά επιβλαβή για ψυχική υγεία.
Ο Eil έχει ασχοληθεί με θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και την κατάθλιψη για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και τώρα γράφει για τις εμπειρίες του.
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν εδώ και καιρό εστίες παραπληροφόρησης και στοχοθετημένης παρενόχλησης δημοσιογράφων. Μεταξύ των βασικών προκλήσεων είναι το άγχος των επιδόσεων στην εργασία, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, η αποφυγή κακοπροαίρετων σχολίων και άλλα που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι συγκρίσεις των δημοσιογράφων σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά τους και την επαγγελματική τους επιτυχία. Όλα τα αρνητικά αποτελέσματα των κοινωνικών μέσων όπως ο φθόνος, η κατάθλιψη, το άγχος ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανό να είναι εντονότερα για τους δημοσιογράφους.
Μια συμβουλή για την αντιμετώπιση των παραπάνω, είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να βάζουν όρια, όπως για παράδειγμα, να διαγράφουν το Twitter ή το Facebook από το τηλέφωνο και να τα χρησιμοποιούν μόνο στην εργασία.
Αν λοιπόν οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να απολαμβάνουν και τις δραστηριότητες εκτός σύνδεσης, τότε θα δουν μεγάλες διαφορές στην ψυχική τους υγεία και η συμπεριφορά τους θα γίνει και πάλι υγιής.
Με πληροφορίες από Journalism
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.