COVID-19, Εγκλήματα

Πώς προσαρμόστηκε το έγκλημα κατά την περίοδο του κορονοϊού;

Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν έρθει τα “πάνω κάτω” στις ζωές όλων μας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Επιχειρήσεις έκλεισαν, μείναμε κλεισμένοι στο σπίτι για αρκετούς μήνες, χάσαμε την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και πολλοί από εμάς δουλέψαμε ή παρακολουθήσαμε μαθήματα από το σπίτι. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να βρεθούμε ξαφνικά με άπλετο ελεύθερο χρόνο, που δεν είχαμε ιδέα πως να αξιοποιήσουμε. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας, διασκέδασης, μάθησης ή εργασίας ήταν πλέον το διαδίκτυο.

Όλοι αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και το ίδιο φάνηκε να κάνει και το έγκλημα. Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου οδήγησε και στην αύξηση του κυβερνοεγκλήματος και των διαδικτυακών απατών. Μόνο οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν συνολικά περισσότερα από έξι εκατομμύρια λίρες το περασμένο έτος. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ποσό που θα αποσπαστεί από διαδικτυακές απάτες σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσει τα δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025!

Το phising (ή αλλιώς το διαδικτυακό “ψάρεμα”) κι οι κυβερνοεπιθέσεις για λύτρα ή για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων έχουν γνωρίσει τεράστια αύξηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Καθημερινά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν κακόβουλα μηνύματα ή emails με ύποπτα links με σκοπό την απόσπαση κάποιου χρηματικού ποσού ή την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και τους λογαριασμούς τους. Η τηλεργασία, επίσης, έχει ευνοήσει ιδιαίτερα τους χάκερς και τους διαδικτυακούς εκβιαστές, καθώς πολλές εταιρείες κι οργανισμοί δεν διαθέτουν εμπειρία στην σωστή οργάνωση της εξ αποστάσεως εργασίας (αλλά και χρόνο να οργανωθούν) με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν βασικούς κανόνες κυβερνοασφάλειας. Πολλοί χάκερς κατά την περίοδο της καραντίνας κατάφεραν να εισβάλλουν σε εταιρικά συστήματα, να τα κλειδώνουν και να απαιτούν λύτρα προκειμένου να τα ξεκλειδώσουν. Το 80% των οργανισμών παγκοσμίως αναμένει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει υποκλοπή των δεδομένων τους!

Όπως συμβαίνει σε κάθε παγκόσμια κρίση, δεν είναι λίγα τα άτομα που μέσω της δημιουργίας καινούργιων εγκληματικών ενεργειών επωφελούνται από την πανδημία. Λόγω της ιδιαίτερης ζήτησης που γνώρισαν κάποια υγειονομικά υλικά, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, δημιουργήθηκαν κυκλώματα που διακινούν πλαστά προϊόντα. H πιο δημοφιλής εγκληματική ενέργεια κατά τους τελευταίους μήνες ωστόσο, είναι η αγοραπωλησία πλαστών πιστοποιητικών ανοσίας ή εμβολιασμού μέσω του διαδικτύου, γεγονός που μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναμενόμενο: το εμβόλιο αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να εκτελέσουμε καθημερινές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα πολλοί εκμεταλλευόμενοι την άρνηση μιας μερίδας πολιτών για τον εμβολιασμό τους, αλλά και την επιθυμία τους για ελευθερία, να προσφέρουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού με αντάλλαγμα τριψήφια χρηματικά ποσά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά αυτά δε διακινούνται μέσω του σκοτεινού διαδικτύου, αλλά μέσω δημοφιλών εφαρμογών, όπως το WhatsApp και το Instagram.

Τα συμβατικά εγκλήματα από την άλλη, αν και σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν, γενικά σημείωσαν ύφεση. Η καραντίνα κι ο εγκλεισμός στο σπίτι για αρκετά μεγάλες περιόδους οδήγησε στο να αποφεύγουν οι ληστές τις διαρρήξεις σε σπίτια. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της καραντίνας, σημειώθηκε μείωση 24% σε διαρρήξεις σε κατοικίες στις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι κλειστές επιχειρήσεις, όπως οι χώροι εστίασης, φάνηκε να είναι ο “εύκολος στόχος”, καθώς οι διαρρήξεις και οι κλοπές σε αυτούς τους χώρους αυξήθηκαν κατά 38%. 

Εφόσον λοιπόν το έγκλημα αλλάζει και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της καθημερινότητάς μας, είναι απαραίτητο να κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Από τη μία, εμείς οι ίδιοι ως άτομα, οφείλουμε να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο αλλά και για τους βασικούς κανόνες κυβερνοασφάλειας που μπορούν να μας προστατέψουν από κακόβουλες ενέργειες. Από την άλλη, οι εταιρείες κι οι οργανισμοί πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να χρησιμοποιήσουν νέα λογισμικά και συστήματα ασφαλείας προκειμένου να προστατευτούν από διαδικτυακές επιθέσεις.

Πηγές:

https://www.itproportal.com/features/the-escalating-threat-of-cybercrime-why-its-time-for-a-whole-new-security-infrastructure/

Εγκλημα στα χρόνια της πανδημίας (msn.com)