Μη κατηγοριοποιημένο

Πώς ο γιος μου μεγαλώνοντας θα σέβεται τις γυναίκες;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Ακούγοντας ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης όλοι αισθανόμαστε οργή, μίσος και παράλληλα λύπη και οίκτο για τα θύματα τέτοιων καταστάσεων. Πως μπορούν οι γονείς να διαμορφώσουν την προσωπικότητα του γιου τους ώστε να σέβονται τις γυναίκες; Επίσης πως μπορούν οι γονείς να μεταβιβάσουν στην κόρη τους την εμπιστοσύνη, την αποφασιστικότητα και την ανθεκτικότητα σε μια κοινωνία με στερεότυπα;

Σε όλα αυτά καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι ίδιοι οι γονείς και έπειτα η κοινωνία και το σχολείο. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά φύλου, αφού από μικρή ηλικία εξερευνούν και παρατηρούν τον κόσμο και τις συμπεριφορές του. Μόλις λοιπόν τα παιδιά κατανοήσουν τη διαφορά φύλου, αρχίζουν και βγάζουν συμπεράσματα αφού ο εγκέφαλος ενός παιδιού λειτουργεί άκαμπτα και σε κατηγορίες.

Έτσι με βάση τα όσα βλέπουν συμπεραίνουν ότι, π.χ. οι γυναίκες μαγειρεύουν, ασχολούνται με τα παιδιά και είναι δασκάλες ενώ οι άντρες βλέπουν ποδόσφαιρο και είναι πυροσβέστες. Δηλαδή με βάση τα όσα βλέπουν τα παιδιά αποφασίζουν και συμπεραίνουν ότι υπάρχουν πολλές διαφορές στα δύο φύλα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν χτίζουν αυτά τα στερεότυπα και συμμορφώνονται σε αυτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μπαμπάδες αγοράζουν παιχνίδια στα παιδιά τους τα οποία σχετίζονται με το φύλο τους, ανταμείβουν τα παιδιά για να παίξουν με τα συγκεκριμένα παιχνίδια και τους επιπλήττουν όταν παίζουν με παιχνίδια που δεν σχετίζονται με το φύλο τους. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως κάποιοι γονείς είναι πιο ανεκτικοί σε πιο σε επιθετικές συμπεριφορές των γιων τους συγκριτικά με παρόμοιες συμπεριφορές από τις κόρες τους.  Τα παιδιά μετά την ηλικία των 8 χρόνων αρχίζει και αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους και κατανοούν καλύτερα πως οι κανόνες που αφορούν τις διαφορές φύλου προκύπτει σε μεγαλύτερο μέρος από κοινωνικές επιρροές. Έτσι αρχίζει σιγά σιγά η ταύτιση ότι τα αγόρια είναι πιο δυνατά από τα κορίτσια.

Ως γονείς λοιπόν, μπορούμε να δημιουργούμε πεποιθήσεις από την παιδική ηλικία, ότι και τα δύο φύλα είναι ισότιμα, ότι μπορούν αγόρια να παίξουν και με κορίτσια και όχι μόνο με το ίδιο φύλο. Η ενθάρρυνση από τους γονείς και τους δασκάλους το να παίζουν τα παιδιά μεταξύ τους, αγόρια και κορίτσια βοηθάει στο να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους και να κατανοήσουν ότι εκτός από διαφορές έχουν και πολλές ομοιότητες ως άνθρωποι. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ταύτιση του παιδιού με τον γονέα του ίδιου φύλου, αφού αυτές οι συμπεριφορές στην πλειοψηφία τους διαιωνίζονται και το ίδιο μοτίβο αναπαράγεται στην ενήλικη ζωή. Δηλαδή η σχέση των γονιών επίσης είναι καθοριστικής σημασίας, αφού αυτές οι συμπεριφορές λειτουργούν με μίμηση. Οι ίδιοι οι γονείς λοιπόν διδάσκουν στο παιδί τους πως ενεργεί και φέρεται στην κοινωνία, η εμπειρία του φύλου πηγάζει από τις πρώιμες εμπειρίες.

Ως γονείς θέτουμε τα θεμέλια για μια μελλοντική κοινωνία απαλλαγμένη από πάθη, προκαταλήψεις και στερεότυπα.