Διαδίκτυο, Παιδιά, Συμπεριφορά

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτύξει καλές διαδικτυακές χρηματικές συνήθειες;

Επιμέλεια Χρήστος Τέκας

Το ειδικευμένο πάνελ Internet Matters μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με το πώς να βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν πιο κριτικά και για το πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα στο Διαδίκτυο. Στις μέρες μας, είναι εύκολο και σχεδόν ανεμπόδιστο για τα παιδιά να ξοδεύουν χρήματα στο διαδίκτυο. Ανεξαρτήτως επικέντρωσης: βιντεοπαιχνίδια (αγορές εντός εφαρμογής, αξεσουάρ παιχνιδιών), ή επιρροές (προστασία) ή σε τυχερά παιχνίδια (κουτιά θησαυρών, πακέτα παιχτών) τα παιδιά ίσως να επαίρονται και να είναι επιρρεπείς σε απάτες ή άλλους οικονομικούς κινδύνους.

Με αυτή τη μόδα στη διαδικτυακή δαπάνη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νεαρούς να επεκτείνουν τις οικονομικές τους γνώσεις. Η σημασία της εισπράξεως, εξοικονόμησης και δαπάνης των χρημάτων θα υποστηρίξει τις κατάλληλες δεξιότητες διαχείρισης των χρημάτων μετέπειτα στη ζωή και θα διασφαλίσει το γεγονός ότι τα παιδιά θα καταλάβουν την αξία των χρημάτων στον ψηφιακό κόσμο/ στην αναπτυσσόμενη χωρίς μετρητά κοινωνία.

Γρήγορες συμβουλές για την αναγνώριση πιθανών κινδύνων (π.χ απάτες)

  • Αγορά από αξιόπιστες πηγές
  • Απόρριψη αιτήσεων από άγνωστες επαφές ή αιτήσεις πληρωμής με ασυνήθιστο τρόπο
  • Έλεγχος τυπογραφικών λαθών και σφαλμάτων
  • Να είστε καχύποπτοι απέναντι σε ιστορίες που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν στο άνοιγμα ενός συνδέσμου ή ενός συνημμένου

Γρήγορες συμβουλές για να είναι οι οικονομικές πληροφορίες των παιδιών/ νεαρών ασφαλείς

  • Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο ή πολλαπλών παραγόντων
  • Διατηρήστε τις συσκευές σας προστατευμένες με την εγκατάσταση και την ενημέρωση του λογισμικού προστασίας από ιούς

Γρήγορες συμβουλές για την υποστήριξη (και παρακολούθηση) των διαδικτυακών και εντός-παιχνιδιού δαπανών

  • Κάντε μια συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα και το ποσό που θα πρέπει να δαπανάται στα παιχνίδια 
  • Χρησιμοποιήστε τον γονικό έλεγχο για τη καθοδήγηση των δαπανών
  • Χρησιμοποιήστε προπληρωμένες κάρτες αξίας
  • Κατανοείστε τη συμβαίνει σχετικά με παιδιά και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξαν τεράστιες αυξήσεις στις διαδικτυακές αγορές με τις αγορές των οικιακών αγαθών να αυξάνονται κατά 83.5% το 2020 και των μη διατροφικών αγαθών κατά 77.6%. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν διαδικτυακές αγορές σε εφαρμογές και παιχνίδια που χρησιμοποιούν και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να αντισταθούν στις αγορές εντός-παιχνιδιού, προσφέροντας τους έναν γρηγορότερο τρόπο να ξεκλειδώσουν περισσότερα επίπεδα ακόμη και εάν το ίδιο το παιχνίδι ήταν δωρεάν.

Ως γονείς, οφείλουμε να εξοικειωθούμε με τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας – οι περισσότερες/τα περισσότερα έχουν ρυθμίσεις που αποτρέπουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη δαπάνη και πρέπει να ξοδέψουμε χρόνο  για να τις ανακαλύψουμε.

Επιπλέον, είναι σημαντικές μερικές συμβουλές γύρω από απάτες και το πώς να τις εντοπίσουμε, καθώς επίσης και μερικά μηνύματα κλειδιά γύρω από τη μη διάδοση των πληροφοριών της πιστωτικής κάρτας. Σιγουρευτείτε πως η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σας δεν είναι συγχρονισμένη με τον λογαριασμού του παιδιού σας. Είναι πολύ εύκολο για αυτά να κάνουν κλικ και να μην καταλάβουν ότι ξοδεύουν «πραγματικά» λεφτά. Εάν κάτι πάει στραβά ενθαρρύνετέ τα να έρθουν και να μιλήσουν σε εσάς για να λύσετε το θέμα μαζί.

Ένας καλός τρόπος να ελέγχετε τις διαδικτυακές αγορές είναι με το να δώσετε στο παιδί μια προπληρωμένη κάρτα, όπου μπορείτε να ορίζετε ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο όριο που μπορεί να διαχειριστεί και να ξοδεύει χρήματα από μόνο του. Αυτό θα τους βοηθήσει στον προϋπολογισμό και στη μάθηση της αξίας των χρημάτων. Το να βοηθάτε τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια στα ασταθή νερά των διαδικτυακών οικονομικών είναι ζωτικής σημασίας. Από το χαρτζιλίκι που χάθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες νομισμάτων του Fifa (το οποίο συνέβη στον γιό μου πριν από χρόνια) μέχρι τη τυχαία αύξηση των χρεώσεων στα παιχνίδια των Smartphones, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά (και κατ’ επέκταση, οι γονείς!) μπορούν να ταραχτούν οικονομικά.

Ένα φλέγον ζήτημα είναι η δαπάνη εντός – παιχνιδιού – το οποίο είναι, η ενεργή δαπάνη χρημάτων σε αγορές εντός-παιχνιδιού που είναι ήδη δικό σου. Αυτό περιλαμβάνει τα Κουτιά Θησαυρών, πακέτα καρτών, τροχοί βραβείων και περισσότερα. Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό για τα παιδιά, επειδή σας επιτρέπει να προχωρήσετε σε ένα παιχνίδι ή να ξεκλειδώσετε λειτουργίες γρήγορα, αλλά προφανώς, χωρίς κανέναν έλεγχο, είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί.

Πρόσφατη έρευνα στην ετήσια έρευνα του GameTrack δείχνει ότι λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που παίζουν παιχνίδια επιτρέπεται να ξοδεύουν χρήματα για αγορές εντός παιχνιδιού. Η βαθμολογία PEGI στα ίδια τα παιχνίδια πρέπει τώρα να αποκαλύπτει εάν οι αγορές εντός παιχνιδιού αποτελούν μέρος του παιχνιδιού, οπότε ως γονέας μπορείτε να δείτε με σαφήνεια εάν αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα όταν εξετάζετε ποια παιχνίδια να επιτρέψετε στο παιδί σας να παίζει.

Εάν θέλετε να συνδέσετε μια τραπεζική κάρτα με το παιχνίδι του παιδιού σας, πρέπει να κάνετε μια συμφωνία μαζί του ώστε να σιγουρευτείτε  ότι γνωρίζουν καθαρά τα όρια τους. Οι γονικοί έλεγχοι στις κονσόλες μπορούν επίσης να περιορίσουν τις δαπάνες ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα που θα επιτρέπει μόνο σε έναν παίκτη να ξοδεύει ό, τι υπάρχει στην κάρτα αντί να χρεώνεται. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει ότι αυτά είναι πραγματικά χρήματα και όχι ψηφιακά!

Δεύτερον, μιλήστε με το παιδί σας για τυχόν πιέσεις που αισθάνεται σχετικά με το να «συμβαδίζει με τους φίλους του» ξοδεύοντας χρήματα εντός-παιχνιδιού. Η αναφορά του 2019 «Gaming the System» από την Children’s Commissioner Anne Longfield αποκάλυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά ξόδευαν εκατοντάδες λίρες χωρίς καμία ιδέα για το ποιες θα ήταν οι ανταμοιβές (αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό με τα κουτιά θησαυρών, ένα κοινό χαρακτηριστικό στο δημοφιλή παιχνίδια) αλλά με την ελπίδα ότι θα μπορούν να συμβαδίζουν με τους φίλους τους στο παιχνίδι. Αυτό το «συμβαδίζοντας με τους Joneses» μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά παιχνίδια που προσφέρουν διαδραστικές, διασκεδαστικές εμπειρίες χωρίς να ενοχλούν τους παίκτες για αγορές εντός-παιχνιδιού. Μπορείτε να βρείτε μια ολόκληρη συλλογή από αυτά στη Βάση δεδομένων των Οικογενειακών Βιντεοπαιχνιδιών εδώ.

Υπάρχουν τόσες πολλές άλλες πτυχές στην ανάπτυξη καλής χρηματικής συνειδήσεως στο Διαδίκτυο για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού για το πότε τα πράγματα μπορεί να είναι ψεύτικα ή απάτες – θυμηθείτε να επισημάνετε στα παιδιά σας ότι όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι! Οι ιστότοποι τρίτων που κάνουν προσφορές σε κέρματα, πόντους και άλλα εργαλεία είναι συχνά απάτες. Μόλις ένα παιδί έχει εξαπατηθεί ή εξαπατηθεί από το χαρτζιλίκι τους για «συναλλαγές» ή «προσφορές» (και συμβαίνει πολύ – τα παιδιά με τα οποία μιλάω όταν παρευρίσκομαι στα σχολεία είναι πάντα πολύ πρόθυμα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με αυτό) είναι γενικότερα πιο επιφυλακτικοί, έχοντας μάθει τον σκληρό τρόπο.

Αλλά πόσο καλύτερα θα ήταν να εκπαιδεύσουμε σωστά τα παιδιά μας τόσο για την ψηφιακή ανθεκτικότητα όσο και για το να είναι κανείς καλός ψηφιακός πολίτης, ώστε να μην καταλήξουν σε αυτές τις καταστάσεις εξ αρχής; Αυτό είναι κάτι για το οποίο εκστρατεύει ενεργά το Ίδρυμα Breck – εκπαιδεύοντας τα παιδιά ώστε να μπορούν να παραμείνουν έξυπνα και ασφαλή στο διαδίκτυο και για ένα μελλοντικό διαδίκτυο όπου όλα τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να μάθουν με ασφάλεια. Όπως συνήθως με τα παιδιά, η μοντελοποίηση της κατάλληλης συμπεριφοράς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ευαισθητοποιήσετε σε σημαντικά ζητήματα και αυτό ισχύει και για το ότι είστε φορολογικά υπεύθυνοι στο διαδίκτυο. 

Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για το πόσο πιο εύκολο είναι να παρασυρθείτε όταν ψωνίζετε στο διαδίκτυο και να εξηγήσετε τις τεχνικές που χρησιμοποιείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο, όπως να έχετε ένα εβδομαδιαίο προϋπολογισμό ή να δώσετε στον εαυτό σας μια περίοδο 24ωρης διακοπής όταν βλέπετε κάτι που θέλετε έτσι ώστε να μην ενεργείτε παρορμητικά αλλά να σκέφτεστε τα πράγματα. Ακόμη και αν κάνετε την έρευνά σας για να βρείτε την καλύτερη προσφορά στο διαδίκτυο, θα ενισχύσετε την ιδέα ότι είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να εκτιμήσετε τα χρήματά σας, να σκεφτείτε τις αγορές διεξοδικά και όχι να αγοράζετε παρορμητικά.

Είναι επίσης σημαντικό να τους μιλήσετε για να τη προσοχή των οικονομικών τους. Η δημιουργία λογαριασμού παιδικής αποταμίευσης όπου αναπτύσσουν καλές συνήθειες σχετικά με την εξοικονόμηση αλλά και την παρακολούθηση των οικονομικών, γνωρίζοντας πόσα ξοδεύουν και λογοδοτώντας για τις δαπάνες τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε σημαντικές συνομιλίες σχετικά με σημαντικά ζητήματα, όπως η αναγνώριση απατών έναντι μιας γνήσιας ψηφιακής ανταπόκρισης από τη τράπεζα και γενικά σχετικά με την παρακολούθηση του τι εισέρχεται και εξέρχεται από το λογαριασμό τους και ως προς την οικονομική ευθύνη.

Πηγή: 

https://www.internetmatters.org/hub/question/how-do-i-help-my-child-develop-good-online-money-habits/?fbclid=IwAR0xR2HLnEu7HWl25vOAeK8o2wu6XujCmj8n3aA0DXw43PO_MNqM0u_9ANQ