Ψυχική υγεία

Πώς να σταματήσεις να νιώθεις ότι δεν έχεις ποτέ αρκετό χρόνο

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας πολύ συχνά μας κάνουν να αισθανόμαστε εξουθενωμένοι, στερεύοντας τα αποθέματα ενέργειας μας και κάνοντας μας να λειτουργούμε με έναν τρόπο μάλλον μηχανικό, πασχίζοντας να τα προλάβουμε όλα, να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Μάλιστα, η συνδεσιμότητα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την κατάσταση, αφού μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, με σωρεία ειδοποιήσεων να μας βομβαρδίζουν χωρίς σταματημό.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς απασχολημένοι και να μην μπορούμε, όσο κι αν το θέλουμε, να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Είμαστε όμως πραγματικά τόσο απασχολημένοι ή ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας δεν είναι ο σωστός; Παρακάτω, ας δούμε μερικές συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε επιτέλους μία ανάσα από την εξαντλητική καθημερινότητα που βιώνουμε!

  1. Αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα προλάβουμε όλα

Όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα, η μέρα έχει μόλις 24 ώρες. Πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι ο χρόνος είναι ένα περιορισμένο αγαθό και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβιβαστούμε και με την ανθρώπινη φύση μας – δεν είμαστε υπερήρωες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Εάν δεν αποδεχτούμε τα παραπάνω, θα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές άγχος να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε στην πραγματικότητα, υπονομεύοντας την παραγωγικότητα μας και την ποιότητα του αποτελέσματος των προσπαθειών μας.

  1. Βάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε λίστα προτεραιότητας

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει και πότε. Σίγουρα, κάθε υποχρέωση έχει τη δική της βαρύτητα, αλλά κάποιες είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες. Ασχολούμαστε πρώτα με όσα χρειάζεται να γίνουν άμεσα και αφήνουμε τα υπόλοιπα για το αργότερα, εάν μένει χρόνος. Δε χρειάζεται να πιεστούμε να κάνουμε κάτι το οποίο μπορεί να γίνει κάλλιστα κάποια άλλη στιγμή που και εμείς θα είμαστε πιο ξεκούραστοι και θα μπορούμε να συγκεντρωθούμε αποκλειστικά σε αυτό.

  1. Δε βιαζόμαστε

Όταν αισθανόμαστε πραγματικά απασχολημένοι, είναι λογικό να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ωστόσο, η βιασύνη οδηγεί σε λάθη, τα οποία όχι μόνο θα δημιουργήσουν περισσότερο άγχος καθώς θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τα διορθώσουμε, αλλά τελικά θα μας κοστίσουν περισσότερο χρόνο.

  1. Προγραμματίζουμε επιπλέον χρόνο

Τα πράγματα συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζουμε αρχικά. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε το πρόγραμμά μας σκεπτόμενοι ότι πιθανότατα η ολοκλήρωση κάποιων υποχρεώσεων θα διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζουμε. Κι αν τελικά δε χρειαστεί αυτός ο επιπλέον χρόνος που υπολογίσαμε, μπορούμε πάντα να τον χρησιμοποιήσουμε για ένα διάλειμμα!

  1. Αφιερώνουμε χρόνο σε αυτούς που μας χρειάζονται

Το να αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας  για έναν καλό σκοπό, όπως να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια μας ή να βοηθήσουμε έναν φίλο που έχει ανάγκη, στην πραγματικότητα μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο παραγωγικοί. Αυτό γιατί υποσυνείδητα το να κάνουμε κάτι με επιτυχία, όπως να συμβουλεύσουμε έναν φίλο, είναι μία επιβεβαίωση των δυνατοτήτων μας και της αυτο-αξίας μας.