Μετάφραση – Επιμέλεια Χρήστος Τέκας, φοιτητής Ψυχολογίας
Καθώς τα smartphones γίνονται ολοένα και περισσότερο μέρος της ζωή μας, ο όγκος των πληροφοριών που εν γνώσει και εν αγνοία εμπιστευόμαστε σε αυτά μεγαλώνει αναλόγως. Το stalkerware είναι ένα βλαβερό λογισμικό το οποίο κατασκευάστηκε για να τρέχει αθόρυβα στα smartphones. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση όλων των κινήσεων του χρήστη και η αναφορά τους σε όποιον αποφάσισε να τον κατασκοπεύσει.
Το Stalkerware μπορεί να εντοπίσει τη τοποθεσία, να ηχογραφήσει και να καταγράψει τις κλίσεις και τα μηνύματά, να κλέψει τους κωδικούς των λογαριασμών στα social media, να έχει πρόσβαση στις επαφές, στα email και στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.
Ακόμη και εάν ο πιο σύνηθες στόχος του λογισμικού αυτού είναι οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές, μπορεί να πέσει θύμα και ο μέσος άνθρωπος. Διενεργείται κατασκοπία από άνδρα σε γυναίκα, άνδρα σε άνδρα, γυναίκα σε άνδρα και γυναίκα σε γυναίκα, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι γυναίκες που κατασκοπεύονται από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφο, ο οποίος συνήθως είναι άνδρας. Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο είναι δυνατό να προστατευτεί κανείς από αυτό.
Ο ευκολότερος τρόπος για την αποτροπή της εγκατάστασης του stalkerware στο κινητό τηλέφωνο είναι η ασφάλιση με κωδικό. Αν βρίσκεται κανείς, όμως, σε μια τοξική σχέση και ο σύντροφος έχει πρόσβαση σε αυτό, τότε είναι δυνατό να εντοπιστεί το stalkerware με το anti-virus tool του Kaspersky Lab.
Το ύπουλο αυτό λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί και στα iPhone. Ο εντοπισμός του γίνεται μέσω των επιλογών Settings > General > Profiles & Device Management. Εάν δεν υπάρχει η τελευταία επιλογή, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα «προφίλ διαχείρισης της κινητής συσκευής» που να είναι εγκατεστημένο στο κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που υπάρχει, τότε πρέπει να πατηθεί τα “More details” και “Remove Management”.
O ερευνητής ασφαλείας Ivan Rodriguez αναφέρει πως πρέπει να δοθεί βάση στα εξής χαρακτηριστικά του τηλεφώνου: “Από τη μια μέρα στην άλλη, η μπαταρία της συσκευής μπορεί να μη διαρκεί για πολύ», «τα πλήκτρα μπορεί να έχουν καθυστέρηση κατά τη γραφή». «ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής γεμίζει γρήγορα» ή «η υπηρεσία τοποθεσίας είναι ενεργή πάντα».
Το παρεμβατικό αυτό λογισμικό παραβιάζει την ιδιωτικότητα του χρήστη και τον καθιστά ευάλωτο σε παράνομες και επιβλαβείς ενέργειες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα κατασκοπίας και είναι σωστό να αφιερωθεί χρόνος για να βεβαιωθεί κανείς πως δεν παρακολουθείται.
Πηγή: https://mashable.com/article/how-to-check-for-stalkerware-on-smartphone-iphone-android
Ονομάζομαι Χρήστος Τέκας, είμαι επί πτυχίο φοιτητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτελώ τη πρακτική μου άσκηση στο CSI Institute.