Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Πως να εντοπίσετε μία ψεύτικη εφαρμογή

Οι εφαρμογές είναι τόσο εύκολες να τις χρησιμοποιήσουμε και να τις βρούμε, μόλις χρειαζόμαστε  κάτι, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα βρεθεί μια εφαρμογή στο διαδίκτυο. Υπάρχει όμως, μια σειρά από ψεύτικες εφαρμογές που βρίσκονται σε επίσημα καταστήματα και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Οι ψεύτικες εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να ξεγελούν τους χρήστες έτσι ώστε να πιστεύουν ότι είναι νόμιμες για να μπορούν να κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά τους. Οι προθέσεις μπορεί να διαφέρουν. Ορισμένες ψεύτικες εφαρμογές Android θα σας εμφανίζουν ενοχλητικές διαφημίσεις, ενώ άλλες ενδέχεται να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας, να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να παρακολουθήσουν τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο.

Ορισμένοι προγραμματιστές λοιπόν, καταφέρνουν να κρύβουν την πραγματική ταυτότητα κάποιων εφαρμογών, τα οποία περνούν απαρατήρητα στο Play Store. Κάποια από αυτά εντοπίζονται και αφαιρούνται, αλλά βρίσκουν και πάλι το δρόμο τους κάτω από διαφορετικό όνομα εφαρμογής και παρόμοιο εικονίδιο. Επομένως, θα συναντήσετε εφαρμογές που μιμούνται νόμιμες, εφαρμογές με πολλές ενοχλητικές διαφημίσεις, δυνητικά επιβλαβείς εφαρμογές όπως ένας έλεγχος θερμίδων, ένας μετρητής βημάτων που κάνουν αυτό που υπόσχονται, αλλά στα ταυτόχρονα μολύνουν το smartphone σας ή κλέβουν δεδομένα και εφαρμογές που προωθούν ακατάλληλο περιεχόμενο (πορνογραφία, παράνομες δραστηριότητες, βία ή ρητορική μίσους). Μπορεί να είναι ένα απλό ξυπνητήρι ή ένα παιχνίδι αγώνων, να σας βομβαρδίζει συνεχώς με ακατάλληλες διαφημίσεις ή να σας ανακατευθύνει σε επιβλαβείς ιστότοπους. 

Πως να εντοπίσουμε μία ψεύτικη εφαρμογή; 

  • Ελέγξτε  τις κριτικές. Αν η βαθμολογία της εφαρμογής είναι χαμηλή και πολλοί χρήστες παραπονιούνται για την εφαρμογή, είναι σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Θα πρέπει όμως να προσέχετε και τις θετικές κριτικές, καθώς μερικές από αυτές μπορεί να είναι ψεύτικες. Να τα διαβάζετε πάντα με μεγάλη δόση σκεπτικισμού.
  • Ψάξτε για γραμματικά λάθη. Οι δημιουργοί εφαρμογών συνήθως τελειοποιούν τις περιγραφές τους. Αν εντοπίσετε γραμματικά ή τυπογραφικά λάθη, θα πρέπει να σας κινήσει υποψίες για την εφαρμογή. 
  • Ελέγξτε τον αριθμό των λήψεων. Οι νόμιμες εφαρμογές Android έχουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια λήψεις. Αν δείτε μια δημοφιλή εφαρμογή με μόνο πολλές χιλιάδες λήψεις, είναι πιθανότατα πλαστή.
  • Ερευνήστε τους προγραμματιστές. Να ελέγχετε πάντα τη φήμη των προγραμματιστών και να βλέπετε ποια άλλα προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν μερικές φορές το ίδιο όνομα με αυτό του αρχικού δημιουργού της εφαρμογής, αλλάζοντας μόνο ένα ή δύο γράμματα. Για αυτό διαβάστε προσεκτικά κάθε συλλαβή, αλλιώς θα σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε τη διαφορά.
  • Προσοχή στα  στιγμιότυπα οθόνης – εικόνες που υπάρχουν για περιγραφή της εφαρμογής. Οι κακόβουλες εφαρμογές ενδέχεται να χρησιμοποιούν εικόνες χαμηλής ποιότητας ή εικόνες με photoshop. Ελέγξτε αν όλα φαίνονται επαγγελματικά. Εάν δεν φαίνονται επαγγελματικά, η εφαρμογή μπορεί να είναι ψεύτικη.
  • Διαβάστε όλα τα δικαιώματα πους σας ζητά η εφαρμογή να παραχωρήσετε. Εάν όλα φαίνονται καλά και αποφασίσετε να κάνετε λήψη της εφαρμογής, αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τα δικαιώματα που ζητά. Ένας φακός που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στις επαφές σας ή μια αριθμομηχανή που ζητά πρόσβαση στη συλλογή σας μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις άδειες εφαρμογών στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας και να δείτε εάν οι εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως δεν έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από αυτές που χρειάζονται. 

Πώς να προστατευτείτε από ψεύτικες εφαρμογές

  • Μείνετε σε επίσημες αγορές. Παρόλο που τα επίσημα καταστήματα περιέχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές, εξακολουθούν να είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε. Αποφύγετε τη λήψη εφαρμογών από ιστότοπους ή καταστήματα τρίτων.
  • Μην κάνετε κλικ σε ύποπτα αναδυόμενα παράθυρα ή συνδέσμους που λαμβάνονται μέσω μηνυμάτων κειμένου. Οι χάκερ συχνά υποδύονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να σας ξεγελάσουν ώστε να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό.
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Ένα επιπλέον βήμα κατά τη σύνδεση στις υπηρεσίες μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Εάν έχετε εφαρμογές συνδεδεμένες με τις πιστωτικές σας κάρτες, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Ακόμα κι αν οι χάκερ κατάφερναν να κλέψουν τον κωδικό πρόσβασης σας, δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν στον λογαριασμό σας.
  • Ενημερώστε το λογισμικό σας εγκαίρως. Οι τακτικές ενημερώσεις ενισχύουν την ασφάλεια του κινητού σας και σας καθιστούν λιγότερο ευάλωτους σε επιθέσεις. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις διαθέσιμες ενημερώσεις απευθείας στο τηλέφωνό σας. 
  • Χρησιμοποιήστε ένα VPN. Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο καλύπτει τη διεύθυνση IP σας και κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητα σας, μειώνοντας τις πιθανότητες κυβερνοεπίθεσης. 

nordvpn.com