Η σύγκρουση σχετικά με το σχολείο και τις υποχρεώσεις για το σχολείο, την τεμπελιά και τον χρόνο που το παιδί περνά μπροστά στις οθόνες κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι γονείς πολύ συχνά νιώθουν απογοητευμένοι, αβοήθητοι και αποσυνδεδεμένοι από τα παιδιά τους. Με την πάροδο του χρόνου, ανησυχούν περισσότερο, κάτι που δημιουργεί περισσότερες συγκρούσεις και αποσύνδεση.
Μετά τα δεδομένα που έφερε ο Covid-19, πολλές οικογένειες ξεκινούν αυτό το σχολικό έτος κουβαλώντας τις κακές σχέσεις που δημιουργήθηκαν στον περισσότερο από ένα χρόνο ζωής με πανδημία. Τα καλά νέα είναι ότι έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη δυναμική των σχέσεων αυτών και η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι ένα εξαιρετικό χρονικό σημείο για να ξεκινήσετε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε ή να διατηρήσετε τις σχέσεις με τα παιδιά σας.
Να έχετε θετικές αλληλεπιδράσεις με το παιδί σας
Σύμφωνα με τον συζυγικό θεραπευτή John Gottman, για να φέρνει μια σχέση ικανοποίηση και να είναι διαρκής δεν είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι διαμάχες. Αυτό που απαιτείται είναι μια αντιστάθμιση των θετικών αλληλεπιδράσεων προς τις αρνητικές, κατά αναλογία περίπου 5 προς 1, με βάση την έρευνά του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψετε κάθε συζήτηση για τις σχολικές υποχρεώσεις, για τη χρήση του κινητού, για τα χρονικά όρια επιστροφής στο σπίτι το βράδυ ή για τον καθαρισμό του δωματίου του. Αυτά τα ζητήματα είναι φυσιολογικά και πρόκειται να προκύψουν.
Για να ευδοκιμήσει η σχέση σας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης σχολικής χρονιάς, πρέπει απλά να βρείτε πρόσθετο χρόνο για θετικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό σημαίνει να ακούτε τη μουσική του παιδιού σας μαζί του σε βόλτες με αυτοκίνητο. Να δείτε τι παρακολουθεί και να μιλήσετε για αυτό μαζί του, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα. Ρωτήστε το πώς λειτουργούν το SnapChat ή το TikTok. Παίξτε βιντεοπαιχνίδια μαζί του (το οποίο του επιτρέπει να είναι καλύτερο σε κάτι από τους γονείς του). Ή απλά ρωτήστε το πώς είναι.
Όλα αυτά είναι καταθέσεις στον συναισθηματικό τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού σας. Εάν υπάρχει θετικό υπόλοιπο σε αυτόν τον λογαριασμό, θα αποκτήσετε όχι μόνο μια ισχυρότερη σύνδεση με το παιδί σας, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να σας ακούσει.
Κρατήστε τις δικές σας ανησυχίες μακριά
Οι φόβοι, η κρίση και το εγώ ενός γονέα είναι τα κύρια εμπόδια που παρεμβαίνουν στην αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών που κρατά τη σχέση γονέων-παιδιού στενή. Κανείς μας δεν θα είναι τέλειος στον έλεγχο όλων αυτών όλη την ώρα, ούτε αυτό είναι απαραίτητο. Αλλά αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον δικό μας φόβο, κρίση και εγωισμό υπό έλεγχο, θα ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ τη σύνδεση με το παιδί μας.
Οι γονείς κουβαλούν τόσους φόβους για τα παιδιά τους. Θα τα πάνε καλά στο σχολείο; Θα πέσουν σε αρνητικές, καταστροφικές ή ακόμα και επικίνδυνες συνήθειες; Θα έχουν φίλους; Θα τα εκφοβίσουν; Όλοι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά φοβούνται το χειρότερο. Και όταν ο φόβος τούς κυριεύει πολύ συχνά, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό, και το παίρνουν αυτό ως ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας, και εμπιστευτείτε την ανατροφή που έχετε δώσει μέχρι σήμερα, και θα είστε περισσότερο σε θέση να κρατήσετε αυτόν τον φόβο μακριά.
Οι γονείς συχνά χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους είναι «τεμπέληδες» ακόμη και «άχρηστα» και «απογοητευτικά». Τα παιδιά ξέρουν πότε τα κρίνετε. Να εμπιστεύεστε ότι είναι καλοί άνθρωποι, με καλές προθέσεις. Θυμηθείτε ότι είναι σε ανάπτυξη και ότι κάνατε λάθη όταν ήσασταν και στην ηλικία τους. Δείξτε τους επιείκεια και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά.
Είναι επίσης σημαντικό να μην κρίνετε τους εαυτούς σας ως γονείς. Η ανατροφή των παιδιών αυτές τις μέρες είναι δύσκολη, ειδικά με τις αντιθετικές απόψεις στα σχολεία σχετικά με το πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά. Πρέπει να παίρνετε λίγο χρόνο πού και πού για να θυμάστε ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό, και να μαθαίνετε καθώς προχωράτε.
Τέλος, πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο γονικός σας εγωισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο. Είναι συνηθισμένο να θέλετε να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας, για να πετύχουν και να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Αλλά όταν επενδύετε υπερβολικά στα επιτεύγματα των παιδιών σας – τόσο ώστε μόνο που δεν τα παρουσιάζετε ως δικά σας – το γνωρίζουν. Θυμηθείτε ότι η σημασία της οικοδόμησης της αίσθησης της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Λάβετε υπόψη τους στόχους σας για την ανατροφή
Εάν αισθάνεστε ποτέ ότι χάνετε την κατεύθυνσή σας ως γονέας, σε οποιαδήποτε απόφαση ή συζήτηση συμμετέχετε, να θυμάστε ότι προσπαθείτε πάντα να αναπτύξετε ικανότητα και ανθεκτικότητα στα παιδιά σας. Θέλετε να ξέρουν ότι είναι ικανοί σε συνηθισμένες συνθήκες και μπορούν να τα βγάλουν πέρα και σε δύσκολες. Εάν αμφισβητείτε μια απόφαση, χρησιμοποιήστε ως οδηγούς την ανάπτυξη ικανοτήτων και ανθεκτικότητας.
Και να θυμάστε, το να περάσεις μια σχολική χρονιά σε μια πανδημία είναι μια ισχυρή επίδειξη ανθεκτικότητας, πολύ πιο ισχυρή από το «άριστα» στη βαθμολογία τους. Έτσι, επιτρέψτε στα παιδιά σας, και τον εαυτό σας, κάποια επιβράβευση φέτος. Αναγνωρίστε πόσο δύσκολη είναι η συνθήκη της πανδημίας για τα παιδιά σας και δώστε τους τα εύσημα για το ρόλο τους στη διαχείρισή της. Τους προσφέρετε αυτή τη τιμή και θα χτίσετε τη σύνδεσή σας ενώ χτίζετε την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους.
Πηγή: edition.cnn.com
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.