Σε αρκετές χώρες τα dating apps είναι ένας δημοφιλής τρόπος γνωριμίας μεταξύ ανθρώπων. Ειδικά τώρα στην περίοδο της πανδημίας η χρήση των εφαρμογών αυτών αυξήθηκε αρκετά. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το Tinder (το πιο δημοφιλές από τα άλλα), το Badoo, OkCupid, Bumble κλπ. Όμως η χρήση των εφαρμογών αυτών, εγκυμονεί κινδύνους για κυβερνοεγκλήματα.
Γνωρίζοντας επομένως, αυτούς τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μας είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε την λάθος χρήση των dating apps και την ενδεχόμενη θυματοποίηση μας. Οι κίνδυνοι είναι οι εξής:
1.Το sextortion. Δηλαδή, δύο άτομα στέλνουν μεταξύ τους “πικάντικες” φωτογραφίες, αυτές αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκβιαστικά για οικονομικό όφελος.
2.Ψεύτικο ειδύλλιο. Οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ που ελκύουν άλλους χρήστες. Προσπαθούν με συζήτηση να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος τους, όταν εν τέλει το καταφέρουν, ξεκινάει μία εξ αποστάσεως σχέση. Συνήθως κυριαρχεί η υπόσχεση πως σύντομα θα συναντηθούν έτσι, αργότερα ζητάνε χρήματα από το θύμα για να μπορέσουν για παράδειγμα να πάνε κάποιο ταξίδι μαζί ή επειδή προέκυψε κάποιο πρόβλημα.
3.Η πλαστοπροσωπία. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, έτσι είναι προσβάσιμα σε όλους. Άρα, οποιοδήποτε άτομο με έγγραφα, δεδομένα ή αρχεία κάποιου άλλου μπορεί να υποδυθεί μία άλλη ταυτότητα. Με αυτά τα στοιχεία οι κυβερνοεγκληματίες υποδύονται κάποιον άλλον για να ενεργήσουν με δόλο και οικονομικό όφελος.
4.Κακόβουλο λογισμικό. Μία από τις καλύτερες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες, είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού προφίλ, με το οποίο κάθε θύμα θα ήθελε να “ταιριάξει”. Στα αρχεία που στέλνουν, μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους κυβερνοεπίθεση. Για παράδειγμα μια φωτογραφία, η οποία θα μπορούσε να περιέχει κακόβουλο λογισμικό με spyware, το οποίο είναι ικανό να αποκτήσει τους κωδικούς πρόσβασης των εφαρμογών του χρήστη.
5.Η κλοπή λογαριασμού. Στο dark web υπάρχουν πολλά παραβιασμένα προφίλ εφαρμογών γνωριμιών τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά σε υψηλή τιμή. Το 2016, από έναν ιστότοπο γνωριμιών εκλάπησαν τα δεδομένα 32 εκατομμυρίων χρηστών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν ήδη διαγραφεί από τις υπηρεσίες του. Τα δεδομένα περιλάμβαναν email, κωδικούς πρόσβασης και άλλες προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να πωληθούν και να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για κυβερνοεπιθέσεις phishing ή για κακόβουλο λογισμικό.
6.Το doxing. Doxing στην ουσία είναι η συλλογή και η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών κάποιου ανθρώπου στο διαδίκτυο με σκοπό την παρενόχληση του στην πραγματική του ζωή. Το Doxing δεν είναι τεχνικά παράνομο, όμως θεωρείται ως παρενόχληση και έχουν προταθεί νομοσχέδια για να κατηγορείται μελλοντικά σαν έγκλημα.
7.Το cyberstalking δηλαδή, η εμμονή κάποιου προσώπου να παρακολουθεί και να παρενοχλεί εξ’ αποστάσεως το εκάστοτε θύμα του.
Για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι εκτός από την ενημέρωση για αυτούς, ας δούμε και κάποιες συμβουλές για καλύτερη πλοήγηση στις εφαρμογές γνωριμιών.
- Πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή, η οποία καλό είναι να ακολουθείται γενικά. Μην κοινοποιείτε πάρα πολλά στοιχεία σας στο διαδίκτυο (επώνυμο, στοιχεία εργοδότη, φωτογραφίες με φίλους, πολιτικές απόψεις κλπ.). Αν σας ζητήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες, ΜΗΝ τις δώσετε, κάθε χρήστης που ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες μπορεί να είναι εγκληματίας. Ειδικά αν επιμένει αυτό είναι ένα καμπανάκι.
- Μην κατεβάζετε εικόνες ή αρχεία από τις εφαρμογές γνωριμιών στις συσκευές σας, καθώς θα μπορούσαν να κρύβουν κάθε είδους κυβερνοεπίθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλα τα έγγραφα και τα αρχεία στο κινητό ή τον υπολογιστή σας.
- Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Αν κάτι φαίνεται παράξενο ή δεν φαίνεται πολύ αληθινό, είναι προτιμότερο να είστε καχύποπτοι.
- Ελέγξτε τα προφίλ στις εφαρμογές γνωριμιών. Μια από τις καλύτερες προφυλάξεις είναι να προσέχετε τις λεπτομέρειες και να είστε επιφυλακτικοί σε πρόσφατα δημιουργημένα προφίλ ή προφίλ που μοιάζουν με διαφημίσεις.
- Μην συνδέετε άλλους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το προφίλ σας.
- Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για την είσοδο σας στο λογαριασμό. Και μην χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς με άλλες εφαρμογές.
- Διαγράψτε ή αποκρύψτε το προφίλ σας αν δεν το χρησιμοποιείτε πλέον.
- Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο chat στα dating apps για την αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες. Μην μεταφέρετε την αλληλεπίδραση σας σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Εάν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε, ρυθμίστε τη συνομιλία με τρόπο που να προστατεύει τις προσωπικές σας πληροφορίες.
Ως χρήστες λοιπόν, των dating apps, πρέπει να είστε σίγουροι πως διαφυλάσσεται την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων σας. Φυσικά και είναι πολύ βολικές αυτές οι εφαρμογές καθώς έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα αρκετά εύκολα και οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Όμως πίσω από τις οθόνες δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται σίγουρα. Επομένως, η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους κινδύνους των dating apps.
Πηγή: zougla.gr
Ονομάζομαι Ελένη Καρανάνου και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου πανεπιστημίου. Εθελοντικά είμαι μέλος στην προσβάσιμη πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για έντυπό- ανάπηρους αναγνώστες (AMELib) και είμαι μέλος του εργαστηρίου αστεακής εγκληματολογίας. Αυτόν τον καιρό πραγματοποιώ την πρακτική μου στο CSIi.