Κοινωνία, Τεχνολογία

Πώς η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τον τομέα της υγείας

Γράφει η Κατερίνα Δεναξά, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δίνει πλέον τόσες πολλές δυνατότητες, ώστε υπάρχουν προβλέψεις ότι θα μπορεί να αυξήσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (GDP, Gross Domestic Product, μετρά τη νομισματική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο) έως και 7%, σε διάστημα 10 ετών από τώρα. Ωστόσο, τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορούν μονάχα τις οικονομικές δραστηριότητες ενός τόπου, αλλά και την καλή κατάσταση υγείας των κατοίκων του. Έτσι, αναμένεται το ΑΙ να φέρει την επανάσταση στον τομέα αυτό!

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες της υγείας έχουν έρθει αντιμέτωποι ειδικά τα τελευταία έτη με πανδημίες, χρόνια νοσήματα, ψυχικές διαταραχές αλλά και με μια πολύ σημαντική δυσκολία, την έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, το 50% των σφαλμάτων, που συντελούνται στη πρωτοβάθμια περίθαλψη, οφείλονται σε λόγους διοικητικούς. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνεται, με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) να προβλέπει γύρω στα 10 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας λιγότερους από όσους χρειαζόμαστε ως το 2030. Ειδικά σε χώρες χαμηλού και χαμηλό-μεσαίου εισοδήματος η εν λόγω κατάσταση δυσκολεύει πάρα πολύ την περίθαλψη των ασθενών.

Σε όλες αυτές τις προκλήσεις καλείται να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μπορέσει το υπάρχον προσωπικό να ανταπεξέλθει, αλλά και να βρεθεί λύση για αρκετές ανίατες, ακόμα, ασθένειες. Είναι ωστόσο σημαντικό να σημειωθεί και η μεροληψία που μπορεί να προκληθεί στις εκτιμήσεις του AI, από λανθασμένα δεδομένα. Αυτού του είδους τα προγράμματα, εάν εκπαιδευτούν πάνω σε ανακριβή δεδομένα, τότε το ίδιο ανακριβή θα είναι και τα αποτελέσματα που θα παράξουν. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής χρειαστεί θεραπεία γιατί βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο της ασθένειας του και έχει εισαχθεί κάποιο λανθασμένο στοιχείο στον αλγόριθμο, τότε πολύ πιθανό να προτείνει μια μη κατάλληλη αγωγή στον ασθενή, θέτοντας δυνητικά την ζωή του σε κίνδυνο. Επίσης, εάν το δείγμα ενός πληθυσμού δεν είναι αντιπροσωπευτικό αυτού του πληθυσμού, τότε ο αλγόριθμος θα μπορούσε να παράξει παραπλανητικές οδηγίες. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι αυτή η τεχνολογία χρειάζεται συστηματική επίβλεψη από την επιστημονική κοινότητα, ώσπου να φτάσει σε σημείο, να είναι ικανή να παράγει αξιόπιστες διαγνώσεις, θεραπείες και προτάσεις.

Μερικές από τις δυνατότητες του AI είναι οι ακόλουθες: Αρχικά, μπορεί να κάνει διαγνώσεις! Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να δοθούν στον αλγόριθμο, ως δεδομένα, τα αποτελέσματα από κάθε είδους εξετάσεις του ασθενούς και στην συνέχεια το πρόγραμμα να μπορέσει να ταυτοποιήσει πιθανές βλάβες στον οργανισμό, αλλά και να προτείνει θεραπείες. Ένα παράδειγμα τέτοιας εταιρείας είναι η Glass.Health, που έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει διαγνώσεις και οδηγίες στους πελάτες της.

Μια επιπλέον χρήσιμη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η πρόβλεψη καταστάσεων υψηλού ρίσκου, όπως οι πανδημίες. Τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύονται πάνω σε αλληλουχίες πρωτεϊνών, ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και να δημιουργήσουν έγκαιρα το κατάλληλο σχέδιο καταστολής, προστατεύοντας την κοινωνία από ακόμα μια υγειονομική κρίση.

Στην συνέχεια, ένα εξίσου μεγάλο πλεονέκτημα του ΑΙ είναι η δυνατότητα που δίνει στον χρήστη να το συνδυάσει με άλλες συσκευές και gadgets. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένα από ένα έξυπνο ρολόι, για παράδειγμα, το οποίο θα μετράει τους παλμούς του χρήστη του, θα μπορούσε να τροφοδοτείται ο αλγόριθμος, ο οποίος θα είχε ως στόχο να εντοπίζει πιθανές καρδιαγγειακές νόσους, εάν αυτές υφίστανται εν αγνοία του χρήστη! Έτσι, θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τέλος, μια ακόμα πολύ σημαντική συμβολή της ΑΙ στον τομέα της υγείας είναι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η ίνωση. Παράδειγμα εταιρείας με ανάλογο έργο είναι η Insilico Medicine, η οποία έχει δημιουργήσει την δική της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης την GENTRL αποδεικνύοντας πως τα παραγωγικά μοντέλα ΑΙ θα φέρουν ριζικές αλλαγές και στην φαρμακοβιομηχανία.

Καταληκτικά, όπως αναφέρει και το National Geographic, υπάρχουν περισσότεροι ιοί από ό τι αστέρια στο σύμπαν κι αυτό το γεγονός είναι αρκετό, για να μας θυμίζει την ευαλωτότητα του είδους μας, αλλά και το πως το ξέσπασμα μιας ακόμα πανδημίας, που θα ταράξει τις ισορροπίες, δεν είναι ένα σενάριο χαμηλών πιθανοτήτων. Στον αγώνα για την πρόληψη αλλά και την περίθαλψη των ασθενών βρίσκονται φυσικά όλοι οι επαγγελματίες υγείας, ωστόσο πλέον έχουν στην φαρέτρα τους ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο, την Τεχνητή Νοοημοσύνη!

 

Πηγή:

https://www.weforum.org/agenda/2023/05/how-will-generative-ai-impact-healthcare/