How to, Τεχνολογία

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη των bloggers και πώς διορθώνονται

Η έννοια του blogging πλέον είναι ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο δε λείπουν τα λάθη στη διαχείριση του υλικού ενός blog και στο διαδικτυακό μάρκετινγκ που γίνεται μέσα από τα blogs.

  • Περιεχόμενο
    Όταν αναφερόμαστε στο blogging εννοούμε το υλικό που δημοσιεύεται σε μια ιστοσελίδα με τη μορφή κειμένου το οποίο μπορεί να περιέχει και εικόνες ή βίντεο. Επομένως, το σημαντικότερο κομμάτι ενός blog είναι το περιεχόμενο. Τα περισσότερα λάθη γίνονται στην ποιότητα του περιεχομένου, καθώς πολλοί από τους bloggers δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα ή τις πηγές των πληροφοριών που παρέχουν.
  •  Λογοκλοπή
    Οι πηγές είναι σημαντικές σε όλων των ειδών τα κείμενα, όχι μόνο τα ακαδημαϊκά, συνεπώς η «αντιγραφή και επικόλληση» και μάλιστα χωρίς παραπομπή θεωρείται λογοκλοπή. Όλα τα κείμενα ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν οφείλουν να έχουν παραπομπές για τις πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί.

    Dr. Helms Pickett

  • Οπτική Γωνία
    Κατά τη συγγραφή ενός κειμένου είναι σημαντικό να διαλέξει κάποιος τη σωστή προσέγγιση ενός θέματος που να ταιριάζει όμως και στο ύφος του blog του. Πόσες φορές έχουμε δει χαοτικά blogs χωρίς χαρακτήρα; Άπειρες! Είναι βασικό λοιπόν να υπάρχει ένα ύφος το οποίο θα διέπει συνολικά το blog και σε όλα τα κείμενα η οπτική γωνία θα ακολουθεί μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
  • Επιλογή Ιστοσελίδας
    Η επιλογή της ιστοσελίδας στην οποία θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί το blog είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και σκέψη. Ένα από τα πιο συχνά λάθη των επίδοξων bloggers είναι να δημιουργούν το blog τους σε μη έμπιστες ιστοσελίδες που παρουσιάζονται ως προσφορές ή δωρεάν ή εύκολα διαχειρίσιμες με αποτέλεσμα να πέφτουν θύμα απάτης. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για την επιλογή ιστοσελίδας είναι το domain name, δηλαδή το όνομα με το οποίο θα κατοχυρωθεί στο διαδίκτυο. Καλό είναι να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον έμπειρο όταν θελήσετε να δημιουργήσετε δικό σας blog. Οι τίτλοι καθώς και το domain name πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί για τη σωστή διαφήμιση της σελίδας.
  • URL/LINK
    To link ενός blog πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό. Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι τα μακροσκελή url , καθώς δεν είναι εύκολα μνημονεύσιμα από τους χρήστες.
  • Μεγάλα κείμενα με χαμηλή ποιότητα
    Όσον αφορά τα κείμενα, πολλές φορές η ποσότητα πληροφοριών δεν ισούται με την ποιότητα. Είναι σημαντικό , λοιπόν, να στοχεύουμε στην ποιότητα και τις έγκυρες πηγές για να βασίσουμε ένα κείμενο και όχι στα πολλά λόγια και τις «σάλτσες».
  • Κατεστραμμένα links
    Η χρήση link που είτε ανακατευθύνουν σε άλλον ιστότοπο ή σε κενές σελίδες, μόνο κακό μπορεί να κάνει στο blog σας. Αφενός γιατί οι χρήστες δεν θα επισκέπτονται τη σελίδα σας και αφετέρου διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο και για εσάς να εισβάλει κάποιος ιός στον υπολογιστή σας.
  • Χρήση ευρετηρίου
    Κατά τη δημιουργία ενός blog χρειάζεται να δημιουργηθούν links τα οποία θα χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο ευρετήριο των μηχανών αναζήτησης. Είναι λάθος το να μην χρησιμοποιείται link για την τοποθεσία της ιστοσελίδας, καθώς έτσι θα είναι δύσκολο για τους χρήστες να αναζητήσουν το blog.

    Search Engine Optimization Secrets

  • Τεχνικές βελτιστοποίησης της σελίδας αναζήτησης 
    Όταν δημιουργούμε μια ιστοσελίδα είναι βασικός κανόνας να ακολουθούμε τεχνικές βελτιστοποίησης της σελίδας αναζήτησης (SEO), διότι διαφορετικά δεν δύναται η ανάπτυξη της ιστοσελίδας ή του blog. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιος όρους, καλό είναι πριν την οποιαδήποτε κίνησή τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.
  • Sοcial Media
    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαφώς και είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να διαφημιστεί μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο από όλο το πλανήτη. Παρόλα αυτά, όμως, δεν πρέπει να αποτελούν τη μοναδική πηγή εύρεσης «πελατών». Καλό είναι να ποικίλουν οι τρόποι με τους οποίους προσπαθεί κάποιος να «τραβήξει» κόσμο στο blog του.
  • Εμφάνιση
    Κακά τα ψέματα η εμφάνιση μετράει πολύ και είναι και το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει κάποιον να εξερευνήσει μια ιστοσελίδα. Για να αποφευχθούν λάθη που θα κάνουν το blog να φαίνεται χαοτικό, σκοτεινό και χαμηλής ποιότητας πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

-Λιτό και φωτεινό

-Ανοιχτά χρώματα στο φόντο

-Ευδιάκριτη και ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά

-Όχι πολυχρωμία στις δημοσιεύσεις

  • Ασφάλεια
    Η ασφάλεια τόσο στην πλοήγησή μας όσο και το blog μας είναι το Α και το Ω. Η χρήση εισαγωγής https:// στα links εγγυάται την εγκυρότητα και ασφάλεια ενός ιστότοπου. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας!
  • Ενημερώσεις (updates)

Οι ενημερώσεις πρέπει να γίνονται πάντα και να μη τις αφήνουμε αργότερα, είτε πρόκειται για ένα πρόγραμμα του υπολογιστή είτε για ένα αλγόριθμο στο blog. Τα updates εξασφαλίζουν,                όχι μόνο τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή και των εφαρμογών, αλλά και την προστασία μας από κακόβουλα λογισμικά.

  • Τίτλοι και εικόνες
    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τίτλοι που χρησιμοποιούμε και οι εικόνες, καθώς μπορεί είτε να έχουν πνευματικά δικαιώματα είτε να θεωρηθούν λογοκλοπή εάν προέρχονται από κάποιο άλλο κείμενο. Όσον αφορά τις φωτογραφίες, εάν είναι δικές μας προσέχουμε να διαλέξουμε εκείνες που δε θα δίνουν στοιχεία για όσα δε θα θέλαμε να μάθει ο οποιοσδήποτε. Εάν τις έχουμε πάρει από αλλού φροντίζουμε να αναφερόμαστε στη πηγή λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων. Όσον αφορά τους τίτλους  πρέπει να είναι έξυπνοι και περιεκτικοί καθώς επίσης να μην είναι αντιγραφή από αλλού, διότι θεωρείται λογοκλοπή.
  • Ταχύτητα
    Η ταχύτητα μια ιστοσελίδας τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το πόσες δημοσιεύσεις «ανεβαίνουν» ταυτόχρονα. Καλό είναι να κρατάτε μια συχνότητα στα ανεβάσματα (uploads), ώστε να μην επιβραδύνεται η ταχύτητα της σελίδας.
  • Κινητά
    Μιας που τα κινητά πλέον τα χρησιμοποιούμε για όλα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και από τους υπολογιστές, μια έξυπνη κίνηση είναι τα blogs και οι ιστοσελίδες να είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτά από κινητή συσκευή να είναι το ίδιο ποιοτική.

Με πληροφορίες από το ilearnGUIDE.